Nem csak egyféle hüvelygomba létezik

Forrás: Shutterstock/Siriluk Ok -
hüvelygomba hüvelyfertőzés antimikotikum MICOVAG2023 gyógymód
Minden létező gyógymódot kipróbáltál, időről időre mégis gombás hüvelyfertőzésed lesz? Lehet, hogy olyan kórokozók okozzák, amelyekről még nem is hallottál.

A hüvelyflóra egyensúlyáért a tejsavtermelő baktériumok, más néven Lactobacillusok felelnek. Ezek a mikroorganizmusok a hüvelyfalban termelődő glikogént bontják le tejsavvá, így biztosítják a vagina ideális kémhatását. A savas közeg nem kedvez a kórokozóknak, ám ha a rendszerben valamilyen okból zavar támad, a kórokozók gyorsan elszaporodhatnak.

A hüvelygombát a Candida nevű gombatörzsek, leggyakrabban a Candida albicans elszaporodása okozza. Ezek az élesztőgombák megtalálhatóak az egészséges hüvelyben is, csak nem képesek szaporodni. Ha megnő a számuk, jellegzetes panaszokat idéznek elő.

hüvelygomba candida Forrás: Shutterstock/Siriluk Ok

Általában az alábbi tünetek jelentkeznek hüvelygomba-fertőzés esetén:

• szinte szagtalan, fehér, túróra, szétázott zsebkendőre vagy aludttejre emlékeztető folyás
• viszketés, irritáció
• a hüvelybemenet és a szeméremajkak kivörösödése, duzzanata
• fájdalmas közösülés
• égő, csípő érzés vizeléskor

Statisztikai adatok alapján a nők háromnegyede megtapasztalja élete során ezeket a kellemetlenségeket, még akkor is, ha nem él szexuális életet. A gomba ugyanis a szervezet egészséges működésének zavara miatt kezd el szaporodni.

Ám nemcsak egyfajta Candida van, a fentebb már említett Candida albicans mellett egyre gyakoribb a non-albicans Candida fajok (C. glabrata, C. krusei, C. kefyr, C. parapsilosis, C. tropicalis, C. dubliniensis, C. guilliermondii, C. orthopsilosis) okozta gombás fertőzések megjelenése is. Ezek a kórokozók felelősek lehetnek a folyton visszatérő hüvelyfertőzésekért, ugyanis a klasszikus kezelési módszerek gyakran kevésbé hatásosak velük szemben. Sok non-albicans fajt azonosítottak már hüvelyfertőzéseknél, a legtöbb esetben a C. glabratát, a C. kruseit, a C. tropicalist. A C. glabrata a non-albicans megbetegedések 50-60 százalékáért felelős.

A non-albicans Candida-fertőzések egyre gyakoribb előfordulásának oka lehet az antimikotikumok, azaz gombaölő gyógyszerek széleskörű alkalmazása. A tünetek sok esetben nem különböztethetők meg a Candida albicans által okozott panaszoktól. A non-albicans fajok okozta hüvelyfertőzéseknél a bórsavas kúp hatásosnak bizonyult, és visszatérő esetben pedig a flukonazol helyett inkább az itrakonazol hatóanyagot alkalmazzák.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

A Micovag Plus patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.