Újabb gyilkos vírus terjed a világban: a Nipah halálosabb, mint a Covid

Nipah-vírus gyümölcsdenevér India agyvelő
A Nipah-vírus a koronavírushoz hasonlóan denevérektől származik, de sokkal puszítóbb annál. Kezdetben viszonylag enyhe tünetekkel jelentkezik, de könnyen belehalhat az, aki elkapja.

A Nipah-vírus a múlt hónapban ütötte fel a fejét a dél-indiai Kerala államban, egy családon belül többen is megfertőződtek. A megbetegedés következtében egyikük augusztus 30-án, a másik - egy 12 éves gyermek - szeptemberben elhunyt. Két további családtagot, egy gyermeket és egy felnőttet továbbra is kórházban ápolnak. A vírus kórokozójának kimutatása az áldozatokban arra késztette az egészségügyi hatóságokat, hogy kontaktuskutatásba kezdjenek. Időközben egészségügyi védőövezetté nyilvánították Kozsíkód város (korábbi nevén Kálikut) körzetét.

Kerala állam már negyedszer szembesül a Nipah-járvánnyal 2018 óta. Akkor a 23 fertőzött közül huszonegyen meghaltak. A vírus 2019-ben és 2021-ben további két emberéletet követelt. Az aggodalmat ezúttal fokozza, hogy az állam az elmúlt hetekben országos lapok címoldalára került, mivel India-szerte itt a legmagasabb a napi koronavírusos megbetegedések száma.

A Nipah-vírust a gyümölcsdenevérek terjesztik, emberről emberre érintkezés útján terjed, az agyvelőt és a tüdőt támadja meg. A kór erős lázat, görcsöket és hányást okozhat, tünetei kezdetben az influenzára hasonlítanak. Ezt követően

szédülés és zavartság jelentkezik, egy-két napon belül a betegek kómába is eshetnek, és meg is halhatnak.

A betegség lappangási ideje öt naptól két hétig is tarthat. Nincs ellene vakcina, a WHO szerint halálozási aránya 40 és 75 százalék közé tehető. A fertőző betegség egyetlen lehetséges kezelése a szövődmények ellenőrzése és tünetek enyhítése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.