A gyógyszerész elárulta, melyek az új koronavírus-variáns leggyakoribb tünetei

gyógyszerész Magyarország koronavírus Eris
Már Magyarországon is azonosították a koronavírus új variánsát, az EG.5-öt, azaz az Erist. Bár egyelőre kevés információ áll a rendelkezésünkre az új mutánsról, úgy tűnik, hogy ugyanolyan influenzaszerű tünetekkel jár, mint amilyeneket már korábban tapasztaltunk. 

"Az új koronavírus-variáns leggyakoribb tünetei úgy tűnik, hasonlóak az eredeti törzshöz" – mondta Adeem Azhar klinikai gyógyszerész az Expressnek, majd hozzátette, hogy a tünetek személyenként változhatnak, és egyesek tünetmentes fertőzést is tapasztalhatnak.

A gyógyszerész azt javasolta, hogy az alábbi árulkodó jelekre érdemes odafigyelni:

  • köhögés
  • torokfájás
  • orrfolyás
  • tüsszentés
  • fáradtság
  • fejfájás
  • izomfájdalom
  • megváltozott szaglás
A mutációk - akárcsak korábban - itt is a koronavírus tüskefehérjét érintették, így alakulnak ki az új változatok Forrás: Science Photo Library via AFP/DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Design Cells/Science Photo Libra

A szakértő hozzátette: kulcsfontosságú a vizsgálat elvégzése, ha bárki úgy gondolja, hogy koronavírussal fertőzött, vagy kapcsolatba került valakivel, akinek pozitív a tesztje.

"A tesztelés segít a korai felismerésben, ami megakadályozhatja a vírus átterjedését másokra, és szükség esetén segít a kezelés korai megkezdésében" - mondta Azhar.

Mit tudunk az Eris koronavírus-variánsról?

A Centers for Disease Control and Prevention szerint az omikron leszármazottja, az EG.5.1 jelenleg a második legelterjedtebb törzs az Egyesült Királyságban, és a leggyakoribb változat az Egyesült Államokban. Bár egyelőre úgy tűnik, hogy nem okoz súlyosabb tüneteket, mint a korábbi alváltozatok, azonban könnyebben képes kikerülni az antitesteket, amelyeket az emberi szervezetben a korábbi fertőzésekből vagy vakcinákból alakultak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.