Olyan, mintha 30 percet kocognál, de csak feküdni kell: egészséges életmód lustáknak

kortizolszint vérnyomás véráramlás pezsgőfürdőzés
Egy tanulmány szerint a pezsgőfürdőben való ücsörgés ugyanolyan egészségügyi előnyökkel jár, mint egy 30 perces kocogás.

Érdekes eredményre jutottak a kutatók: a pezsgőfürdőzés is nagyon jót tesz az egészségnek. A Coventry Egyetem csapata 20 egészséges, 26 és 60 év közötti résztvevőt vizsgált meg.

Megmérték a pulzusszámukat, a vérnyomásukat, a véráramlásukat, a szorongást, a nyál kortizolszintjét, a hangulatukat és a hőérzékelésüket – és nyomon is követték eredményeiket.

A három napon kellett 30 percet pezsgőfürdőzniük a résztvevőnek. Amit ezután tapasztaltak, az megdöbbentette a kutatókat.

Forrás: Shutterstock / Készítette: Minerva Studio

A fürdőzést követően a lábak véráramlása átlagosan 345 százalékkal nőtt – ami körülbelül annyi, mint egy 30 perces kocogás után. A pulzusszám átlagosan 31 ütéssel percenként emelkedett, ami nagyjából egy gyors sétának felel meg.

A vérnyomás pedig jelentősen csökkent, ami a szerzők szerint futás közben is előfordul, és mindenkinek kedvező, de különösen azoknak, akik már szívbetegségben szenvednek , mivel kevesebb szívrohamot és agyvérzést okoz .

Jelentős mentális egészségügyi előnyök is voltak.

A nyál kortizolszintje – ami a stresszt jelzi – 22 százalékkal csökkent, ahogy az edzés közben is történik. A résztvevők szorongásszintjének 10 százalékos csökkenését is kimutatták - ugyanez az eredmény egy gyors séta után.

A szerzők szerint a jótékony eredmények kulcsa a pezsgőfürdőben a víz hőmérsékletének fenntartása volt. Bíznak abban, hogy munkájuk a kevésbé mozgékony vagy a mozgásra képtelen személyeket segíti majd a jövőben - írja a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.