Nem mindegy, mitől vagy folyton fáradt: év végi hajrá, de vashiány is állhat a hátterében

vas maltofer2023 vashiányos vérszegénység nyomelem
A vashiány bárkit érinthet, viszont sokan az első tünetekre csak legyintenek, így későn diagnosztizálják a bajt, akkor, amikor az már egészségromláshoz vezetett. Ezzel együtt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a tartós fáradtság hátterében a vashiány mellett számos egyéb ok is állhat, amelyeket mindenképpen érdemes feltárni és orvosolni.

Vashiány vagy kimerültség? Nem mindegy

Ilyenkor, az év vége felé gyakran érezzük kimerültnek magunkat, a nyári szabadságunk már rég a múlté, sok munkahelyen az év végén a legtöbb a munka, ami fizikai és mentális fáradtsághoz vezet. Ráadásul a sok munkán való aggódás, a folyamatos időhiány alvászavarokkal is járhat, ami szintén lemeríti a szervezetünket. Bár tudjuk, hogy

a vashiány tünetei általában nem specifikusak, ha felmerül a gyanúja, kérjünk a háziorvosunktól vérvételre beutalót.

A vas nélkülözhetetlen nyomelem, amelynek nagy szerepe van egyebek között a sejtek oxigénellátásában, az anyagcsere-folyamatainkban, az enzimek, az idegrendszer és az immunrendszer működésében. A vas a vér hemoglobinjának fontos alkotóeleme, feladata, hogy megkösse az oxigént, és elszállítsa azt a sejtjeinkhez. Ha a gyenge vasfelszívódás tartósan fennáll, akkor vashiány, később pedig vashiányos vérszegénység alakulhat ki, ami számos rendkívül kellemetlen tünettel jár, úgy mint kimerültség, szédülés, állandó fáradtságérzés, levertség, hajhullás, fejfájás, esetleg fokozott szívdobogásérzés.

Bármitől is vagyunk fáradtak, azt orvosolni kell, ám amíg a fáradtság megszüntetésére sokszor elég néhány hét kiszakadás a mókuskerékből, vagy az, hogy több időt szentelünk a bennünket kikapcsoló hobbitevékenységre és igyekszünk időben ágyba kerülni, addig a vashiányból fakadó állandó fáradtság csak a vas pótlásával múlik el.

Az év végi hajrá, de vashiány is állhat a fáradtságod hátterében. Forrás: Shutterstock/Roman Samborskyi

Vashiány tünetei

A vashiány eleinte még alig észrevehető, de az állapot súlyosbodásával már komoly tünetekkel járhat: a kóros fáradékonyság, szédülés, fejfájás, kimerültség, légszomj, ingerlékenység, hideg végtagok mind vashiányt jelezhetnek.

A vashiány jelentősen befolyásolja az életminőséget, súlyosbítja a krónikus betegségeket,

növeli a megbetegedések és halálozások arányát, valamint kisgyermekek esetében a szellemi és mozgásfejlődést is hátráltatja, idővel pedig vashiányos vérszegénységet okozhat, ami az életet is veszélyezteti.

Ha csak egyszerűen elfáradtál...

... de bebizonyosodik, hogy nincs vashiányod, tarts egy kis szünetet! Ha év végén már nem tudsz időt szakítani a pihenésre, nyugodtan vegyél ki néhány nap szabadságot januárban, és

ajándékozd meg magad énidővel, ami lehet egy wellnesshétvége is, de az is nagyszerűen feltölthet, ha csak bekuckózol, olvasol, finomakat eszel és magadra figyelsz.

Ha sportolsz, nyugodtan szusszanj egyet! Nem dől össze a világ, ha pár alkalmat kihagysz, pláne, ha korábban túlságosan kizsigerelted a szervezetedet. Ha hagysz időt a regenerációra, szinte biztos, hogy kis idő múlva újra a régi leszel, és teljesen fitten térsz vissza a korábbi tevékenységeidhez.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Maltofer rágótabletta vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.