Súlyos betegséget is jelezhet a többnyire ártalmatlan gyomorégés

Forrás: 123rf.com -
gyomorsav nyelőcső gyomorégés fájdalom refluxbetegség
A gyomorégés gyakori tünet, szinte nincs olyan ember, aki ne találkozott volna vele. Általában túlevés vagy bizonyos ételek fogyasztása után jelentkezik és ahogy a gyomor kiürül, el is múlik. Azonban az is előfordul, hogy súlyos betegséget jelez, amivel orvoshoz kell fordulni.

Van, amikor valóban a túl sok sav váltja ki a gyomorégést, refluxbetegségben azonban egyáltalán nem biztos, hogy sok a gyomorsavunk. Reflux betegség a gyomorsav vagy annak a gőze beszivárog a nyelőcsőbe és irritációt okoz. A kezeletlen refluxnak is lehetnek súlyos szövődményei, így azt is ki kell vizsgáltatni, ám van öt olyan betegség, ami könnyen összekeverhető vele. Nézzük, melyek azok!

Rák

A reflux nagyon változatos tüneteket okozhat. Forrás: 123rf.com

Peptikus fekély

Fekély a test bármely részén kialakulhat, a leglátványosabban a bőrön fordulhat elő, de sokan szenvednek a nyelvüket vagy ínyüket érintő szájfekélyektől. A peptikus fekélybetegség azonban az, amikor az emésztőrendszer felemészti a gyomor vagy a vékonybél belső felületét. Az emberek gyakran összetévesztik a gyomorégéssel, mivel a tünetek hasonlóak. Bár a peptikus fekélybetegség egyik fő tünete a gyomorégés, más tünetek is megjelennek, mint a hányás, hányinger, égető fájdalom és a vérzés miatt elszíneződött széklet.

Szívroham

A szívroham gyakran összetéveszthető a gyomorégéssel, ami néha végzetes következményekkel járhat. A Harvard Health szerint a két állapotot nehéz lehet megkülönböztetni egymástól, mivel mindkettő mellkasi fájdalmat okoz, ezért ha hirtelen ilyet tapasztalunk, forduljunk orvoshoz. A szívproblémák leggyakoribb tünetei a fájdalom, a szapora szívverés, a szorító érzés, a nyirkos bőr és a hányinger.

Sérv

A sérv nagyon gyakori elváltozás az 50 év felettiek körében. Sokszor nem okoz problémát, gyakran mellkasi fájdalom vagy gyomorégés meghatározására szolgáló vizsgálatok során észlelik. Ha a sérv nem túl súlyos, nem igényel kezelést. De ha rendszeres gyomorégéssel jár, akkor lehet, hogy műtétre vagy gyógyszeres kezelésre van szükség.

Tüdőproblémák

San Antonio gasztroenterológiai tanácsadó szerint a tüdőbe kerülő gyomorsav tüdőbetegségekhez és légzési problémákhoz vezethet. A sav felhalmozódása irritációt vagy gyulladást okozhat a hangszalagokban, ami köhögést vagy rekedtséget válthat ki, de súlyosabb következményei is lehetnek, mint például az asztma, gégegyulladás, tüdőgyulladás, amelyekkel tanácsos orvoshoz fordulni.

Ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz.

A gyomorégés nem múlik el.

A gyomorégés tünetei súlyosabbá vagy gyakoribbá válnak.

Nyelési nehézség vagy fájdalom.

Gyomorégés okozta hányás.

Hirtelen fogyás.

Súlyos rekedtség vagy sípoló légzés.

Gyomorégés a vényköteles gyógyszerek bevétele után is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.