Ma Magyarországon a szívinfarktus a leggyakoribb halálokok között van, akárcsak Európában, ahol a szív- és érrendszeri megbetegedések 52%-ban végzetesek. Az infarktusnak nincsenek mindig jelei, ha azonban jelentkeznek a tünetek, komolyan kell venni őket. Fontos, hogy mindenki megtanulja, mik ezek a jelek, hogy ha magadon vagy a környezetedben észleled őket, azonnal mentőt hívhass.

A szívinfarktus oka az esetek döntő többségében a szívizmot ellátó koszorúérben lévő meszes plakk megrepedése.  Itt körülbelül egy perc alatt egy vérrög képződik, amely az ér elzáródását okozza. Innentől kezd elhalni a szívizom. "A legkorszerűbb kezelés a szívkatéter segítségével az elzáródás azonnali megnyitása. Erre ma Magyarországon mindenkinek lehetősége van, 19 centrumban biztosítják ezen betegek éjjel-nappali azonnali ellátását" – mondja dr. Becker Dávid, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi docense. A szakértő hozzáteszi, a legmodernebb eszközökkel, európai színvonalon történik a betegek ellátása.

Forrás: Dreamstime

Hívd ki a mentőket!

Dr. Becker Dávid szerint az első és legfontosabb dolog az, hogy bárki érzékeli magán vagy környezetében a tüneteket, azonnal mentőt kell hívni, nincs ugyanis idő várni, mástól segítséget kérni.
A kulcs, hogy azonnal mentőt kell hívni! Itt van az egyik legnagyobb probléma, a hazai lakosság nagyon sokat várakozik, mire segítséget kér; átlagosan több mint három órát. A szomszédos országokban ez a hezitációs idő kevesebb mint a fele. Érthetően így nagyobb lesz a végleges szívizomelhalás, annak minden következményével. Folyamatos kampányra lenne szükség, hogy ha észleli valaki magán az infarktus jelét - erős nyomó mellkasi fájdalom -, azonnal hívjon mentőt, üljön/feküdjön le, és szóljon a közelében lévőnek. Az esetek egy részében a legelső jel a legsúlyosabb szövődmény, a kamrafibrilláció okozta keringés-összeomlás, hirtelen szívhalál. Ilyenkor csak a laikus újraélesztés megkezdése segíthet, ezért lenne nagyon fontos ennek az oktatása is." 

Forrás: Dreamstime
Az infarktus jelei
- Nyomásérzés a mellkasban: általában a mellkas közepén jelentkezik olyan érzéssel, mintha ülne rajta valaki. A fájdalom kisugározhat a hátba, bal (de akár mindkét) karba, nyakba-állba, gyomortájra.
- Bal kar zsibbadása
- Légszomj és erős izzadás
- Hányinger vagy hányás
- Gyomortáj fájdalma: hátsó fali infarktusnál fordul elő, hogy mellkasi fájdalom nélkül a gyomor tájékán érez a beteg fájdalmat. Sokszor gyomor eredetű bajnak gondolva csak későn derül ki az infarktus.

Nincs mindig jel!

Dr. Becker Dávid elmondta, az infarktusnak nincs mindig jele: sajnos az esetek 30%-ában hiányzik a típusos, erős fájdalom. Ilyenkor csak egyéb, kevésbé tipikus jelek vannak, ez az ellátás további késlekedéséhez vezet. Az esetek felében pedig semmiféle megelőző jel, fájdalom nincs az infarktus előtt: gyakorlatilag derült égből villámcsapásként jön. Az viszont nagyon fontos, hogy amint észleljük a jeleket, vagy magát az infarktust, azonnal hívjunk mentőt."

Forrás: Dreamstime
A Magyar Kardiológusok Társasága kiemelten fontosnak tartja mind a szívinfarktus, mind a laikus újraélesztés minél szélesebb körű ismertetését, ezt szolgálja az idei Szívünk Napja rendezvény is szeptember utolsó vasárnapján a Millenárison, ahol többek között gyakorolni is lehet az újraélesztést.
Jó, ha tudod
Ha a családodban előfordult infarktus, pláne fiatalon - nőknél 65, férfiaknál 55 év alatt - akkor különösen fontos az egészséges életmód, a mozgás, a rizikófaktorok rendszeres szűrése, kezelése.
Tudtad, hogy te tehetsz a legtöbbet az egészségedért? Tőled függ, hogy meddig élsz tovább egészségesen! A legtöbb betegség, amiben a magyarok szenvednek, amibe belehalnak, az megelőzhető lenne. Kezünkben a sorsunk! Itt az ideje, hogy ne a betegségekből akarjunk kigyógyulni, hanem egészségesek akarjunk maradni. Ha mindenki csak annyit tenne az egészsége megőrzése érdekében, amennyit aztán a betegségéből való felépülésére fordít, akkor a korai halálozás közel fele megelőzhető lenne. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet egy 1600 kilométeren át tartó 16 napos futással kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet az egészségünk megőrzéséért. Az egészségfejlesztők az egészségügyben dolgozókkal közösen futják körbe az országot váltóban. Kövesd őket a Facebookon, hogy megtudd, miként előzheted meg te is a jövőd!

 Támogatott tartalom