Túlzásba vitt diéta is okozhat hüvelyszárazságot

Forrás: Thinkstock -
diéta szex CIKATRIDINA2024 hüvelyszárazság
Van, akinek naptárt lehet igazítani a menstruációs ciklusához, másoknál viszont ez nem annyira kiszámítható, ráadásul sokan az életüket megkeserítő hüvelyszárazsággal is küzdenek. Nézzük, a hormonális változások mellett mely életmódbeli tényezők vezethetnek idáig, és mit tehetünk azért, hogy jobb legyen a közérzetünk, és a szex is zökkenőmentesen működjön!

 

Bármilyen életkorban előfordulhat

 

A hüvelyszárazság sajnos minden nőnél előfordulhat, és nem csak akkor, ha a változókorba lépett, ugyanis kortól függetlenül kialakulhat akár időszakosan, akár tartósan. Természetesen a hormonális változások váltják ki a leggyakrabban, de különböző betegségek, stressz vagy túlzásba vitt diéta is okozhat hüvelyszárazságot. A hüvely nem megfelelő nedvessége pedig égő, viszkető érzéssel járhat a mindennapokban, és a szexuális aktus is fájdalmas lehet miatta.

 

A hüvelyszárazság oka és következményei

 

Normális esetben a hüvely falát egy átlátszó, vékony hámréteg borítja, nedvességét a méhnyak körüli mirigyek által termelt váladék biztosítja, amelynek bőségéért az ösztrogén is felel. Ha kevesebb termelődik, csökken a hüvely hidratáltsága, ez pedig számos komoly szövődmény kialakulásához vezethet. A hüvelyszárazság ugyanis fogékonyabbá tesz a különböző fertőzésekre, amelyek tovább terjedhetnek a húgycső és a húgyhólyag irányába. Az égő, viszkető érzés pedig a hangulatunkat és az életminőségünket is rontja, nem beszélve a szexuális életünkről, amelyet a hüvelyszárazság alapvetően negatívan befolyásol.

A túlzásba vitt diéta is okozhat hüvelyszárazságot. Forrás: Thinkstock

 

A nem megfelelő táplálkozás a hüvelyt is érinti

 

A helytelen táplálkozás sok gondot okozhat a szervezetünkben, főleg, ha szélsőséges diétákba fogunk. A drasztikus fogyókúrákkal, élelmiszercsoportok teljes elhagyásával nélkülözhetetlen vitaminoktól és tápanyagoktól fosztjuk meg a szervezetünket, hiszen a változatos étrend a testünk egészséges működésének az alapja. A szélsőséges diéták gyakran a testképzavar következményei, akik ebben szenvednek, tévesen azt hiszik, hogy olyan testi hibájuk van, amely csúnyává teszik őket, így, ha ez a testsúlyukkal függ össze, képesek a végletekig sanyargatni magukat.

Akár testképzavar, akár más miatt diétázunk, az egyhangú étkezés, a koplalás vagy a szénhidrátbevitel eltúlzása vagy minimalizálása az egész szervezetre hatással van. Felboríthatja például a hormonrendszer kényes egyensúlyát, ami nemcsak a menstruációs ciklust befolyásolhatja, de következménye lehet a hüvelyszárazság is. Ha túl sok mindent megvonunk a szervezetünktől, fiatal korban is jelentkezhet a probléma, ami nagyban megkeserítheti az életünket. A hüvelyszárazság tipikus tünete, hogy szex közben, a megfelelő hosszúságú előjáték hatására sem termelődik a hüvelyben nedvesség, az aktus emiatt fájdalmas lehet. Van, aki sport vagy akár pihenés közben is érzi a kellemetlen tüneteket.

A hüvelyszárazság tünetei enyhíthetők hormonmentes hüvelyi készítmények rendszeres használatával. Ezek a készítmények hidratálják és helyreállítják a hüvelyhámot, hozzásegítenek a jobb közérzethez.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.