A legjobb édesítőszerek kristálycukor helyett

egészség helyettesítő cukor méz
Szeretnél jobban odafigyelni az egészségedre, de nem tudod, mivel helyettesítsd a kristálycukrot? Mutatunk 5 szuper cukorhelyettesítőt!

Egyesek cukorbetegséggel küzdenek, mások inzulinrezisztenciával, de akadnak olyanok is, akik csak szeretnék megelőzni az egészségügyi problémákat, ezért mellőzik a cukrot, legalábbis nagy mennyiségben biztosan. Azonban ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mégis mit fogyasszunk helyette? Okos dolog a boltok polcairól levenni és megenni az olcsó édesítőszereket? Jó ez nekünk? Egyáltalán nem!

Az édesítőszerek káros hatásai

Az édeske vagy pötyi néven ismert pici édesítő tabletták, illetve a széles körben elterjedt folyékony édesítőszerek a mesterséges édesítőszerek kategóriájába sorolhatók. Mivel nem emelik meg a vércukorszintet (gyakorlatilag nincsenek rá hatással), évekig bátran ajánlották cukorbetegeknek, illetve a testsúlyukat csökkenteni vágyóknak. Később azonban rájöttek, hogy hosszútávon igen csak károsítják a bélflórát ezek a szerek, éppen ezért egyáltalán nem ajánlott a fogyasztásuk! Tartalmazhatnak aszpartámot, szukralózt, szacharint, neotámot, advantámot és aceszulfámot - ezek a szerek nagy mennyiségben károsítják a bélflóra sejtmembránjait, pedig pontosan ezek a jó baktériumok felelnek azért, hogy a rossz bacikat kiiktassák a szervezetünkből. Ha erről az oldalról közelítjük meg, nem a legjobb döntés ezeket fogyasztani.

Nem egészséges minden édesítőszer! Fotó / 123rf

 

A méz egészséges?

A mézhez a népi gyógyászat rengeteg pozitív egészségügyi hatást tud társítani, például gyakran használják antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt, de tökéletes fegyver a torokfájás ellen is, valamint égési sebekre szintén. Arról azonban már sokkal kevesebbet beszélünk, hogy ahhoz, hogy ezek az egészségügyi előnyök érvényesülni tudjanak, meglehetősen sok mézet kellene megennünk, ami rengeteg kalória. Tény, hogy a méz természetes forrásból származik, ennek ellenére mégiscsak cukor. Éppen ezért ügyeljünk a mértékletességre!

méz
A méz is cukor
Forrás: Shutterstock/Billion Photos

 

Mi lehet a megoldás? Mutatjuk az alternatívákat:

 

Nyírfacukor

Kezdetben nyírfakéregből állították elő, éppen ezért mondhatjuk, hogy teljesen természetes. Manapság már cellulózból is kivonható, de még mindig az egyik legjobb alternatíva! A glikémiás indexe mindössze 7, szénhidrátban viszont gazdag, arányaiban pedig édesítő ereje megegyezik a cukoréval.

Inulin

Az inulin nem más, mint egyfajta vízben oldódó probiotikus rost, amely képes javítani a vércukorszintent, ezért gyakran használják különböző diétákban. Tökéletes megoldás bélflóránk helyreállítására is. mivel a belekben szinte érintetlen és sértetlen (emésztetlen) marad, ezért a jó baktériumoknak rendkívül jó tápanyagként szolgál.

Stevia

Energiatartalma és glikémiás indexe is 0, így cukorbetegek és inzulinrezisztensek számára kifejezetten ajánlott. Sőt, mi több, a sztévia hosszú távon képes stimulálni az inzulin előállítását, stabilizálni a vércukorszintet és növelni a szervezet glükóztoleranciáját. Ezek után nyugodtan mondhatjuk, hogy a legegészségesebb alternatíva a stevia.

A legegészségesebb alternatíva a sztévia. Forrás: Dreamstime

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.