Magyarország 4 páratlan úti célja őszre

utazás Magyarország kirándulás belföld
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Attól még, hogy beköszöntött az ősz, nem kell egész nap a lakásban kuksolnod! A Life.hu ma jobbnál jobb úti célokat ajánl neked - kapd fel a túracipőt és a pulóvert!

1. Hajós-Pincefalu

Ha szereted a finom magyar borokat, az ínycsiklandó ételeket, na meg persze a borospincék hamisítatlan hangulatát, Hajóson a helyed! A Kalocsától húsz kilométerre fekvő gyönyörű környezetben fekvő sváb településen találod ugyanis Európa legnagyobb pincefaluját - a Duna menti löszháton huszonnégy utcában összesen ezerkétszáz, fehérre meszelt présház sorakozik egymás mellett, a löszfalba vájt hosszú, boltíves pincékben jobbnál jobb borok várnak, egy kis szerencsével pedig a kapuk előtt bográcsban rotyogó ételekből is kapsz kóstolót.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


A Life.hu tippje

Ha Hajóson jársz, mindenképpen nézd meg a frissen felújított érseki kastélyt! A tornyokkal díszített barokk épületben több kiállítás várja a látogatókat - többek között a dél-alföldi vadászatról, a főúri mindennapokról és a helyi borokról. Ha pedig túrázni támad kedved, irány a gemenci erdő!


2. Nagymágocs, Károlyi-kastély

Hatalmas park, gyönyörű szökőkutak, ódon kápolna és könyvtár - nem túlzás azt állítani, hogy a nagymágocsi Károlyi-kúria az ország legszebb kastélyai közé tartozik! A 19. századi neobarokk épület eredeti állapotában maradt meg, különlegessége az első emeleten lévő házi kápolna, a termekben lévő gyönyörű kandallók, a könyvtárszoba, na meg a gondozott park - a legenda szerint a kastély pincéjét és a park templomának kriptáját titkos folyosók kötik össze, a birtok területén pedig számtalan más föld alatti helyiség is található. Bár az épületben ma szociális intézet működik, előzetes egyeztetés után megnézheted a Károlyi-család egykori otthonát, a parkot pedig bejelentkezés nélkül is felfedezheted: sétálj egy nagyot a tízhektáros tó partján, majd nézd meg a párizsi mintára épített, Szabin nők elrablása nevű szökőkutat!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


A Life.hu tippje

Nagymágocstól csak néhány kilométerre van Orosháza és Gyopárosfürdő - mindenképpen mártózz meg a gyógyhatású vízben, amely enyhíti a reumás, mozgásszervi, nőgyógyászati és ízületi panaszokat!


3. Ilona-völgyi vízesés

Használd ki az őszi hétvégéket, és még a hideg idő beköszönte előtt látogass el Magyarország legnagyobb természetes zuhatagához! Az Ilona-völgyi vízesés a Mátrában, Parádfürdőtől alig öt kilométerre van, a Cserepes-tető és a fura nevű Marhád meredek szikláinak a találkozásánál - a zuhatag esős napok után a legszebb, ilyenkor ugyanis rengeteg víz zúdul alá a sziklákon. A kirándulásra mindenképpen vigyél túracipőt, a Parádfürdőtől a vízesésig vezető hat kilométer hosszú útvonal ugyanis kihagyhatatlan: az Ilona-patak mellett megcsodálhatod a főként vadgesztenyékből álló fasort is, amely a Mátra egyik legszebb területe.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]


A Life.hu tippje

Parád is bővelkedik látnivalókban! Sétálj el a gyógyhatású Klarissza-forrásig, nézd meg a Károlyi-kastélyt, a Palócházat és a helyi tájházat!


4. Sátoraljaújhely, Magas-hegy

Imádod a téli sportokat? Szerencsére nem kell egészen decemberig-januárig várnod a síeléssel - ha legszívesebben már most sílécekkel felszerelkezve vágnál neki a hegyoldalnak, látogass el a sátoraljaújhelyi Magas-hegyre, ahol a műanyag borítású pályán télen-nyáron síelhetsz. A pályához libegővel juthatsz el, amelyen utazni önmagában felejthetetlen élmény: a függőszéken ülve gyönyörködhetsz a zempléni hegyekben és a Bodrogköz panorámájában, ráadásul igazán tiszta hegyi levegőt szívhatsz be. Az 514 méter magas csúcs közelében számos túraútvonalat találsz, és ha izgalmakra vágysz, érdemes kipróbálnod a bobozást is!

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Life.hu tippje

Ha már Sátoraljaújhelyen vagy, feltétlenül látogass el a zsólyomkai pincékhez! Október 16-án például egész napos program vár - finomabbnál finomabb borokat kóstolhatsz, alaposan belakmározhatsz a disznótoros ételekből, és élőzenét hallgathatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.