kutya állat görény macska állatorvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az édes, kis házi kedvencek listáján az óriáspapagáj és boa mellett megjelent a minitigris, néhány halálos pókfajta, a kutyák egyre kisebbek, míg a macskák nagyobbak lettek.

Az ember legjobb barátja a kutya, a macskának meg az ember - ezen semmilyen új divat nem változtat. A társállatok 90%-a továbbra is e két faj változataiból kerül ki.

iStockPhoto
iStockPhoto


"Népszerűek a vadászgörények és a patkányok - mondja Dr. Virág Zsolt, a garabonci állatkórház állatorvosa - nemrég vért vettem egy amazonasi papagájtól, kezeltünk oroszlánt is, de nem ezek a jellemzőek. Bár alapszinten mi is felkészültek vagyunk az egzotikus állatok ellátására, de hozzájuk speciális műszerek és gyógyszerek kellenek, mivel a problémáik is különlegesek. Általában azok a kutyák és macskák kedveltek, amelyeket a tévében aktuálisan gyakrabban lehet látni - a trendek évente változnak. Egyre több hölgy választ magának állatot - talán mert kitolódott a gyerekvállalás -, és azt vettük észre, hogy a kistestű kutyák kerültek többségbe: csivavák, terrierek, beaglek, shih zuk. Az ő kezelésük, gondozásuk, nevelésük egyre jobban hasonlít az emberek ellátásához. A gazdiknak fontos, hogy jó minőségű táplálékot vegyenek, vitaminokat, csonterősítőket keverjenek a kedvencek ételébe. A kötelező oltásokon kívül, a ritkább betegségek ellen is védekeznek a nagyobb költségek ellenére is. Figyelnek arra, hogy egészséges és boldog legyen kedvencük. Ennek megfelelően bővültek a szolgáltatásaink és a gazdikkal való kapcsolatunk is megváltozott - sokkal közvetlenebb lett. Azért van még hova fejlődnünk, sajnos még mindig gyakran hívnak, hogy szakértői véleményt adjak állatkínzással kapcsolatos ügyekben. Éhező, szomjazó kutyák, mostoha körülmények között tartott lovak - miattuk mi is örülünk annak, hogy jogszabályok és a kiszabható büntetések közelednek az uniós elvárásokhoz. Az egzotikus állatok tartásával sincs semmi baj, míg követik az előírásokat és nem szökik meg a lefolyón a kígyó, vagy a küszöb alatt a mérges pók és nem ugorja át a kerítést az oroszlán."

Játéktigris

Az idei év nagy kedvence a játéktigris, azaz a toyger. A tenyésztők talán lelkiismeretfurdalást éreznek a sok kipusztított állatfaj miatt, ezért teremtenek újakat. Vadmacskák és házicicák keresztezésével már a negyvenes évek óta foglalkoznak. Például a hazánkban még kevésbé ismert bengáli macska már lejárt lemez az Egyesült Államokban. Bár a toyger még nem tökéletes makett tigris, de azt ígérik, hogy pár éven belül sikerül sokkal nagyobb orrot és kerekebb fület "kifejleszteniük", így a cicalélek valóban nagymacska külsővel párosul majd. A Micimackóból ismert Tigris ára 1500-2000 dollár.


Szabó Gábor

Vegyszerek nélkül is lehet makulátlan a lakáshttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101110-vegyszerek-nelkul-is-lehet-makulatlan-a-lakas.html4 dolog, ami miatt veszélyes az otthonodhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101110-4-dolog-ami-miatt-veszelyes-az-otthonod.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.