fürdőszoba takarékosság lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fürdőszobát újra és újra feldobni nem olcsó mulatság. Ha azonban használod a fantáziádat, pénztárcakímélő, egyszerű ötletekkel is új színt vihetsz a fürdődbe.


Válts stílust!

Viszonylag kis beruházást igényel, ha úgy döntesz, saját stílust találsz ki a fürdőszobádnak. Például ha a tenger szerelmese vagy, ezerféleképpen teheted egyedivé a helyiséget. Díszítheted kagylókkal, tengeri csigákkal vagy más, plázst idéző dolgokkal. Szuper ötlet, ha saját utazásod emlékeit állítod ki a fürdőben. De egy akvárium, ami tele van szép színes halakkal is igazán egyedivé varázsolhatja a teret.



Persze azért, mert a fürdőszoba egy vizes helyiség, egyáltalán nem kell ragaszkodnod a vizet idéző dekorációhoz. Nedvességet, párát szerető, de kevés fényt igénylő növényekkel akár dzsungelt is varázsolhatsz belőle, színes, ízléses díszpapagájokkal. A keleti, egzotikus témában berendezett fürdőszoba sem kevésbé divatos. Remekül ellazulhatsz néhány Buddha-szobor, füstölő és illatos gyertya társaságában. Kedvenc állatodat is a fürdőbe "költöztetheted" néhány csempematrica vagy bekeretezett fotó formájában, ha pedig gyermekeid is vannak, meglepheted őket, ha kedvenc mesefigurájuk köszön vissza rájuk a csempéről, a törölközőkről vagy a zuhanyfüggönyről. De válogathatsz a klasszikus stílusok között is: varázsold a helyiséget romantikussá, futurisztikussá, népiessé, rusztikussá, bármilyenné, amelyik közel áll hozzád. Ehhez elég lehet akár egy a stílusnak megfelelően keretezett tükör vagy néhány korabeli reprodukció is.

Pingáld ki a falat!

Ha a burkolatot nem is tudod lecserélni teljesen más színűre, de a falaknak és a plafonnak nem kell feltétlenül hagyományos fehérnek lennie! Találd meg a csempékhez legjobban passzoló árnyalatot, fesd át és frissítsd fel a fürdőszobát! Figyelj arra, hogy a világos színek világosabbá, tágabbá, míg a sötétebbek kicsinyítik, ugyanakkor sejtelmesebbé és egyedibbé varázsolják a teret. A vidám, élénk, akár harsány színek fiatalosabb, lazább benyomást keltenek, remek gondűző helyiséggé alakítják a fürdőt. A lágy, nőies, meleg színek pedig az ellazulásban, a megnyugvásban segítenek majd a fürdések alatt. Kipróbálhatsz csillogó színeket is, mint az ezüst vagy az arany, de már kaphatóak más árnyalatú ragyogó festékek is. És ez még mind semmi! A falaknak nem feltétlenül kell egyszínűeknek lennie, álmodhatsz bele egyszerű mintákat, de akár kész festészeti műremekké is alakíthatod a fürdőszobát - ennek csak a kézügyességed és a fantáziád szab határt. Az utóbbi időben ismét divatba jött a tapéta is, amit a fürdőszobában is használhatsz. Már kaphatóak olyan darabok, amelyek pára- és vízállók, és speciális ragasztóval felvihetők. Fontos azonban, hogy a falak és a plafon passzoljanak stílusban és témában is a már meglévő berendezéshez. Az ellentétes vagy elütő stílusok ugyanis zavaróvá, kellemetlenné tehetik a fürdőszobát.

Dobd fel a zuhanykabint!

Egy régi, kopott zuhanyzó minden, csak nem a fürdőszoba dísze. Ha a tied sem ragyog már régi fényében, akkor itt az ideje, hogy újjávarázsold. A helyiség adottságaitól függően a kabint átalakíthatod úgy, hogy az üvegajtókat például színesre vagy tejüvegre cseréled. Ha az üvegek nem kopottak, csak egyszerűen unod őket, festhetsz rájuk vízálló üvegfestékkel vagy feldobhatod egyedi matricával a felületüket. Ez akkor sem rossz módszer, ha az áttetsző üveget szeretnéd diszkrétebbé tenni. A tolóajtókat viszont nem csak másik tolóajtókra cserélheted, hanem vásárolhatsz helyette trendi zuhanyfüggönyöket is. A zuhanyfüggöny manapság ismét divatosnak számít, mindenféle színben, mintában, méretben és anyagban kapható. Sőt, mivel ezek nem számítanak jelentős kiadásnak, akár évszakonként vagy havonta is lecserélheted vagy váltogathatod ezeket.

Modernizálj!

Hacsak nem egy romantikus vadászkastélyban élsz, most jött el az ideje a modernizációnak! Böngéssz az interneten, nézegess magazinokat, vagy lesd el a legjobb trükköket a barátaidtól, és varázsold XXI. századivá a fürdőszobádat. Az üveg, a tükör és a fém mindig modernné, sőt futurisztikussá tesz egy helyiséget, ez a hatás pedig tovább fokozható a kontrasztos színekkel - a klasszikusnak számító fekete-fehér páros sosem megy ki a divatból! -, fémesen csillogó, fémes hatású árnyalatokkal.

Flakonok helyett

Ha nálad is hegyekben állnak a szépítőszerek flakonjai, van megoldás. Cseréld le az eldobható műanyagdobozokat utántölthető díszes vagy színes üvegekre. Ezek sokkal stílusosabbak és jobban mutatnak a polcon, de még a kád szélén is. A díszflakonoknak nem kell egyformának lenniük, elég, ha színben vagy formában passzolnak egymáshoz. Sőt, ez abból a szempontból sem rossz, hogy nem kevered össze a hajbalzsamot a testápolóval. Vigyázz azonban arra, hogy sajnos ezek a tartók törékenyek lehetnek. Ha vállalod ezt a kockázatot, figyelj arra is, hogy a díszüvegekbe utántöltő kiszerelésű termékeket vásárolj, ezek ugyanis olcsóbbak és a környezetre is kevésbé káros a kiürült csomagolásuk, mint a műanyag flakonok.


Tágítsd a teret!

Mivel általában a fürdőszoba nem tartozik a ház legnagyobb helyiségei közé, mindig van rajta mit nagyítani, ha másképp nem, optikailag. A világos színek tágítják a teret, ha a fürdőd túl keskeny, túl alacsony vagy túl magas, akkor a világos és sötét árnyalatok variálásával arathatsz sikert. Trükközhetsz tükrökkel is, ezekkel éppúgy elérheted a kívánt hatást. De operálhatsz még gondosan elhelyezett lámpákkal is, a megfelelő szögből érkező fény szintén csodákra képes. Fontos, hogy ha tényleg nagyon kicsi a fürdőszobád, ne tömd tele szekrénykékkel, polcokkal, mindenféle dekorációval. Ezek ugyanis optikailag, de valójában is szűkítik a teret, hiszen lépten-nyomon belebotlasz vagy beleütközöl valamibe. A túl sok kisebb-nagyobb berendezési tárgy ráadásul a rendetlenség látszatát is kelti, még ha katonásan vannak is elrendezve. Ha ezt az összevisszaságot megszünteted, már azzal látványos térnyerést érhetsz el.

Több fényt!

A fürdőszobák többsége nem rendelkezik hatalmas panorámaablakkal, sőt, még egy lőrésnyivel sem. Ennek persze vannak praktikus okai is, de (legalább) egy hatalmas hátránya is: a fürdő egy sötét helyiség. Pedig a szépen csempézett falak között számtalan olyan tevékenységet szoktunk végezni - a sminkeléstől a fésülködésen és fogmosáson át a borotválkozásig -, amihez elengedhetetlen a világos vagy a jó megvilágítás. A tükör feletti fényforrás szinte alapvető, de nem árt egy egész fürdőszobát beragyogó lámpa sem. A sötét burájú, kicsi lámpákat felejtsd el, mindenképpen halvány, áttetsző borításút válassz. Ha a falak és a burkolat eleve világos, nem kell akkora fényerőt bevetned. Fontos, hogy energiatakarékos izzókat vegyél a fürdőszobai lámpáidba, hiszen a természetes fény előnyeivel (általában) nem tudsz élni, így gyakran és hosszabb időre fel kell kapcsolnod a villanyt. De áramot és pénzt is spórolhatsz, ha például az esti, nyugtató fürdéshez illatos gyertyát gyújtasz lámpafény helyett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.