másnaposság nassolás magvak popcorn borkorcsolya recept
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ősszel behúzódunk lakásba. Varázsold oda az évszak színeit és illatait, hogy meghitt környezetben tölthesd a hideg hónapokat.

Fűszeres magvak

Ez a recept kedvenc brit szakácsnőm, Nigella Lawson kreációja: tévéműsorában és első, nálunk is megjelent szakácskönyvében, a Nigella Falatozójában is szerepel. Ott The Union Square Cafe's Bar Nuts címen fut, de én egyszerűen csak fűszeres magokként aposztrofálom őket - nagyjából azon okból, amiért Özge kutyámat sem szólítom törzskönyvezett, "Charming Prince to the Wonderful Winds of Summer" nevén: mert idegesítően sznob, ráadásul hosszú is. Én évek óta minden karácsonykor ezt teszem az asztalra, hogy amíg az első fogást feltálalom, csipegethessenek a vendégek, de azért ne lakjanak jól már a vacsora előtt. Az egyetlen változás, amit eszközöltem, hogy a vajat olívaolajra cseréltem, így a recept vegán lett, ráadásul kevésbé van "desszert jellege".

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



Hozzávalók:
30 dkg vegyes mag (dió, kesu, pekándió, mogyoró, mandula stb.)
2-3 löttyintésnyi olíva
1 ág friss rozmaring, pici cafatokra vagdosva
3 teáskanál nádcukor
1/2 teáskanál cayenne bors vagy chili
1 teáskanál só

A magokat sütőpapírra szórom, és 180 fokra felmelegített sütőben addig pirítom őket, míg illatozni nem kezdenek, de még nem égnek meg. Ez valahol 5 és 10 perc között van. Az olajat felhevítem, majd beleszórom a cukrot, és szépen sorban a fűszereket. Amikor a cukorkristályok homogén mázzá olvadnak, beleforgatom a lábosba a magokat. Rozmaring ágacskával tálalom.

Fokhagymás crostini balzsamos ruccolával

Az olíva-balzsamecet-kenyér harmóniája a világ második legcsodásabb triumvirátusa - közvetlenül Charlie Angyalai után. Egyrészt mert a három ízt mintha csak egymásnak teremtették volna, másrészt mert gyakorlatilag azonnal készen van a ropogós, csábító borkorcsolya, de akár rusztikusan elegáns előételként is tálalhatjuk. És bár egykor a crostinihez a maradék kenyér darált, tésztává gyúrt és újra sütött darabkáit használták, te nyugodtan vegyél egy vekni olasz kenyeret vagy ciabattákat - szerencsére ma már nem kell ennyire fukarkodnunk a pékekkel.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



Hozzávalók:

1 vekni kenyér, félcentis szeletekre vágva
2-3 gerezd fokhagyma
extra szűz olívaolaj
balzsamecet
1 teáskanál méz
1 csipet tört chili
egy doboz ruccola

Előmelegítem a sütőt 200 fokra. A ruccolát megmosom, egy nagy üvegtálba teszem, és meglocsolom balzsamecettel, mézzel, majd a fűszermalomból meghintem a salátát egy kis chilivel. Alaposan összeforgatom. A kenyérszeleteket grillrácsra helyezem, és megpirítom őket - így nem kell kettesével vacakolnom velük, mint mikor a kenyérpirítót használom. Mikor készen vannak, a félbevágott fokhagymagerezdekkel alaposan bedörzsölöm őket, és az ujjamat az olívás üveg tetejére szorítva, apró rést hagyva megöntözöm őket. Frissen-melegében az asztalra zuttyantom a rácsot - egy félbehajtogatott konyharuhára, és mindenki alaposan megpakolhatja a crostiniját az édesen fanyar ruccola levelekkel.

Popcorn hűvös őszi napokra

Ahogy beköszönt az ősz, azonnal elmegy a kedvem a friss, citrusos salátáktól, és - a menetrendszerűen érkező esti forralt bor mellett - szerecsendióval, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített fogásokkal melegítem fel magam belülről. (...És tudom, hogy ez magas labda volt, úgyhogy mindenki lecsaphatja a poént magában.) Nos... a pattogatott kukorica számomra egy méltatlanul mellőzött fogás, amely sokkal többre hivatott, mint hogy a multiplexekben árult, pálmaolajos, agyonsózott verzióval azonosítsuk. Ez a recept a híres, amerikai "édes popcorn" egy új alternatívája, amelyet Jamie Oliver egyik receptje inspirált, és amely segít abban, hogy megismerd egy másik oldaláról is kedvenc mozi-snackedet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]



Hozzávalók:
1 babérlevél
frissen reszelt narancs- és citromhéj 1-1 gyümölcsről
1-1 teáskanál őrölt szegfűszeg, fahéj és szerecsendió
1 vaníliarúd kikapart magjai
10 deka nádcukor
olívaolaj
20-30 deka pattogatni való kukorica

A fűszerekkel és a cukorral nincs más dolgom, mint hogy beleszórom őket az mák-/kávédarálóba, és alaposan összekutyulom őket. Felhevítem az olajat egy nagyobb lábasban, majd hozzáadom a kukoricát, és összerázom az edényt, hogy az olíva minden szemet beborítson. Lefedem a popcornt, és időnként megrázva az edényt hagyom, hogy kipattogjanak. Mikor mind kinyílt, mint a virág, meghintem a kukoricát a fűszeres cukorral, és ismét összerázom az egészet, majd erős láng felett néhány másodpercig, állandóan mozgatva a lábost még a tűzhelyen hagyom. Így a cukor megragad a popcornon, de annyira nem olvad meg, hogy nyúlóssá-rágóssá tegye a ropogós kukoricaszemeket.

Steiner Kristóf

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.