Kisokos kezdő síelőknek - videóval

kisokos síelés sport tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Irigykedsz a többiekre, akik minden évben síelnek? Szívesen lennél te is a pályák ördöge, ám félsz a kudarctól, és nem tudod elképzelni magadat a hódeszkán szörfözve? Barátkozz meg most a téli sportokkal, és ismerd meg az érzést, ahogy eggyé válsz a természettel!

Deszka vagy léc?

A snowboard a kezdetektől fogva "laza" érzést nyújt, az éleken siklani olyan élmény, mintha egy hatalmas hullámon repülnél! Azáltal, hogy merőlegesen állsz a deszkán, könnyebb megtanulnod a kétirányú haladást, és gyorsabban elsajátíthatsz olyan trükköket, ahol oldalt váltasz. A snowboarddal járhatsz a szűz hóban, ami óriási élmény - mondja Hundzsa Attila sí- és snowboardoktató. Szakértőnk véleménye szerint ennek ellenére sokkal egyszerűbb az alap sítechnikákat elsajátítani. A sízés szabadabb, természetesebb sport, a snowboarddal ellentétben a két láb nincs egymáshoz rögzítve, és a felsőtest sincs kicsavarva. Mivel a lábak külön mozognak, nagyobb esély nyílik a mozdulatok korrigálására, biztosabb a lécre állás, így bátrabban haladsz!

iStockPhoto
iStockPhoto


Készítsd fel a testedet!

Síelés vagy snowboardozás közben a lábizmok folyamatosan dolgoznak, a legintenzívebben a combizmok terhelődnek, ezért síelés előtt már 1-2 hónappal érdemes elkezdened edzeni! Konditeremben lábgépekkel, comberősítő gyakorlatokkal, vagy kisebb súlyzókkal formába hozhatod magad, de otthon is végezhetsz guggolásokat, lényeg, hogy szánj rá napi 30 percet!

Ne költs százezreket!

Hundzsa Attila szerint ha valaki most próbálkozik először valamelyik sporttal, sokkal jobban jár, ha felszerelést bérel. Ha kezdő vagy, a síelést érdemes rövidebb léccel (mellig érővel) gyakorolnod, így könnyebben kezeled, irányítod őket, majd később cserélheted hosszabbra (állig érőre). Ma már számtalan hazai cég kínál bérlési lehetőségeket, és ha hosszabb időre kéred, különböző kedvezményekben részesülhetsz. Mindig ellenőrizd bérlés előtt a lécek állapotát, és nézd meg, be van-e vaxolva, meg van-e élezve a felszerelés. Ha külföldön bérelnél, mélyebben kell a zsebedbe nyúlnod, ám a legmodernebb lécek közül válogathatsz, nem gond a szállítás, és a pálya alján lévő kölcsönzőkben otthagyhatod a cuccokat, így nem kell állandóan cipelned.

Tanulj meg hóekézni!

Szakértőnk több éves tapasztalatai alapján a síelés gyorsabban, eredményesebben oktatható. Az első lépés a hóekézés - a megállás - elsajátítása, ami biztonságérzetet, bátorságot ad ahhoz, hogy feljebb merészkedj. A hóekét mindössze 1-2 óra alatt megtanulhatod, és a pályán is gyakorolhatod. A snowboardnál ezzel ellentétben csak az élekkel tudsz fékezni, és a kisebb hibákért nagyobb árat fizetsz. Ha például elfelejted a völgy felőli élet időben felhúzni, megakadsz a hóban, a lendület földre terít, ezért kis sebesség mellett nagyobbat fogsz zakózni! A snowboard alapjainál ezért különösen fontos az oktató segítsége, ha meg akarod úszni a kezdeti nehézségeket, sérüléseket.
A sí- snowboardoktatás lehet egyéni és csoportos. A csoportos előnye, hogy tanulhatsz a másik hibájából, míg egyénileg gyorsabb haladásra van lehetőséged. Az óra elején az oktató segítségével sík területen teszed meg az első lépéseket, és hozzászoksz a léchez. Ezután egy lankás pályán - ahol van ellenlejtő - megtanulod a hóekés fékezést. Ha már gyönyörűen szánt az eke, fejlődési sebességednek és szintednek megfelelően feljebb mehetsz az oktatóval. Hundzsa Attila tapasztalatai szerint egy felnőtt már 2-4 órás oktatást követően képes kanyarodni, és a kék pálya lankásabb szakaszain egyedül lesiklani, 6-8 óra után pedig magabiztosan kanyarodni. Természetesen a fejlődés gyorsasága nagyban függ a kortól, a fizikai erőnléttől és a kitartástól. A harmadik naptól kezdve a párhuzamos síelés rejtelmeivel ismerkedhetsz, és ha jól haladsz, a piros pályákra is rámerészkedhetsz. 5 nap alatt biztos sítudással, magabiztosan közlekedhetsz a legtöbb pályán, és ha bevállalós vagy, a fekete pályát is felfedezheted!

iStockPhoto
iStockPhoto


Válassz tudatosan pályát!

Ha kezdő vagy - mondja szakértőnk -, keress olyan pályarendszert, ahol kék illetve piros pályák állnak rendelkezésre. Ügyelj arra, hogy a gyakorló kék pályákat sílifttel közvetlenül meg lehessen közelíteni, és ne nehezebb pályán keresztül vezessen az út. Újoncok számára a lankás pályák kiváló terepek, ahol lehetőségük nyílik fokozatosan, meredekebb szakaszokat is tesztelni. A magyar síelők és hódeszkások körében azért népszerű a muraui sírégió, mert a fent említett valamennyi feltételnek megfelel.

Szakértőnk tippjei a sífelszereléshez:
1. Szerezz be vízhatlan, szélálló, lélegző (pl. gore-tex) anyagból készült síkabátot, sínadrágot, ami kifelé engedi a nedvességet, öltözködj rétegesen, és mindig készülj fel a hidegre.
2. Vásárolj lélegző anyagú síkesztyűt (thinsulate, gore-tex stb.), és kerüld a kötött kesztyűt, mert hamar átázik. Sízoknid legyen vastag, hisz a végtagok érzik meg legelőször a hideget.
3. Az ideális sísapka vastag, meleg, védi a füleket. Síszemüveg is legyen nálad, mert a hóember nagyságú pelyheket nem tudod pislogással kivédeni!
4. A speciális napszemüveg elengedhetetlen, a hóról visszaverődő napfény rendkívül irritáló és káros a szemnek. A maszk szeles időben hasznos, ha nem akarod, hogy a mosoly az arcodra fagyjon.
5. Használj minimum 30-as faktorszámú naptejet, hogy bőrödet védd az UV-sugárzástól, és olyan ajakírt, mely óv a káros sugaraktól és a hideg széltől.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=DAHvfi7pT5TGWcmO



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.