kommunikáció csecsemő sírás újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aligha van egy fiatal, az anyai szerepet még csak gyakorló nő számára nehezebb feladat, mint felismerni és megkülönböztetni gyermeke sírásfajtáit. Hiszen másként sír a kicsi ha éhes, ha fáj valamije, vagy ha azért panaszkodik, mert egyedül érzi magát.

Thinkstock
Thinkstock

Népszerű az a vélekedés, hogy az anya ösztönösen és azonnal tudja, milyen ok áll a baba sírásának hátterében. Pedig ez a valóságban nem így van. Az anyának is szüksége van időre, egy-két, néha több hétre is, míg magabiztosan eligazodik babája gazdag sírás-repertoárjában, de addig hatalmas pánik az élete. Mert miért is sír, és miért éppen úgy a gyerek?

Mindig jelent valamit a sírás

Egy biztos, akármilyen hangmagasságon, ritmussal és erővel harsan fel a sírás, az mindig a gyermek valamilyen szükségállapotára utal, amelyet azonnal ki kell elégíteni. A saját gyermekük sírására az anyák egész szervezete is reagál: megemelkedik a vérnyomásuk, a stresszhormonszintjük is magasra szökik, valamint - ha még szoptatással táplált babáról van szó - megindul a tejelválasztás.
Azt pedig, hogy az anyák sem születnek tolmácsnak, vagyis az anyának is tanulnia kell a saját gyermeke sírásfajtáit, mi sem bizonyítja jobban, mint a tejelválasztás, amely minden típusú csecsemősírásra - és sokszor más csecsemők sírására is - beindul.

Az egyetlen kommunikációs eszköz - és hat típusa

A babák eleinte csak sírnak és sírnak, azaz az egyetlen rendelkezésükre álló kommunikációs csatornán küldik üzeneteiket a külvilág felé. Természetesen a sírásfajtákat sem tudatosan váltogatják, olykor a testük egyéb megnyilvánulásai - a fej himbálása vagy a lábacskák magasba lendülése - változtatja meg a sírás erősségét vagy hangját. Ezt aztán tovább színesítheti a baba egyéb tulajdonsága, például a temperamentuma, amely már egészen kicsi korban - a síráson keresztül is - megnyilvánulhat.

Éhség-üzenet

Az éhséget hosszas sírással jelzi a baba, amely kis szünetekkel tarkítva újra és újra felharsan. Egy éhes baba nem fogja abbahagyni a egyenletes ritmusban hallatszó sírását, amíg igényét valaki ki nem elégíti. Az éhség-sírás tulajdonképpen nyugodt sírás, és csak akkor erősödik fel, ha a táplálék az ő kis órája szerint sokat késlekedik.

Thinkstock
Thinkstock

Fájdalom-üzenet

Az egyik legriasztóbb sírásfajta. Nincs ember, aki ne ugrana talpra, ha egy kisbaba fájdalmában sír. A hang éles, szinte fülsértő, és csak azért és annyi időre marad abba, amíg a baba friss levegővel szívja tele a tüdejét. Igazi SOS-jelzés, amelyet minden anya azonnal szeretne megszüntetni. Néha könnyű - vagy annak tűnik - rájönni a fájdalom okára, ha a baba a fülhasogató sírás mellett a lábacskáit a pocakjához felhúzza, szinte összegörnyed, vagy éppen ellenkezőleg, homorít és kifeszíti magát, ilyenkor valószínűleg hasfájásról van szó. Máskor viszont szinte lehetetlen azonnal kideríteni, mi a baj, hiszen annyi minden okozhat fájdalmat.

Magány-üzenet

Sokan ezt a fajta sírást rikoltozásnak hívják, és valóban, ha a kicsi társaságra vágyik, figyelemfelhívó kis síráshangokat ad ki. Persze ha senki nem reagál próbálkozásaira, akkor képes felhergelni magát, és dühös vagy szomorú sírásba csapni. Tapasztalataik szerint mindkettő alkalmas a szülő a helyzetbe való azonnali bevonására.

Pelenka-üzenet

Halk kis hangokkal kezdi, nyűgösködik, és közben forgolódik. Izeg és mozog a baba, ha tele a pelenkája. De csak akkor kezd hangos sírásba, ha a kezdeti halkabb és diszkrétebb jelzéseire nem volt vevő a szülő.

Thinkstock
Thinkstock

Álom-üzenet

Szemlátomást nem találja a helyét, és a hangját sem az igazi síráshoz, ha álmos a baba. Apró kis hangokat ad ki, néha egy pillanatra felsír, de aztán újra csak nyöszörög, szinte nyafog, miközben szemét, arcát erővel dörzsöli.

Betegség-üzenet

A fájdalom elsírása mellett a másik sok fejtörést és tanácstalanságot okozó sírásfajta. Több alfaja ismert: az éles sikoltozástól - ilyenkor szinte biztos, hogy a betegség fájdalommal párosult - a monoton, fáradt, szinte fásult dünnyögéséig. Az biztos, hogy mindkét szélsőség iszonyatosan ijesztő lehet, főleg akkor, ha a hanghatás mellett a baba egyéb reakciói is nagy fájdalomra vagy elesettségre utalnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.