konyhatündér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Beköszöntött az ősz a maga teljes valójában, a levelek lassan beborítják az utakat, de előbb milliónyi színben kápráztatják el a szemet. Az ősz a szüret ideje is, mely minden évben vidámságot hoz a szőlőskertekbe.

Dalok, mesék, népszokások sora kapcsolódik a magyar szőlőhöz, és ezzel együtt a magyar borhoz. A szüreten, bár kemény, komoly és szakszerű munka folyik, vidámság és jókedv jellemzi a lankás hegyvidékeket. Összegyűlnek a családok, olykor egész falvak, hogy együtt ünnepeljék a betakarításnak ezen időszakát. A szüret kezdete másképp zajlik a különböző tájegységeken és bortermő vidékeken. Tokaj-Hegyalján például a hagyomány szerint csak október 28-án, Simon és Júdás napján kezdték meg az aszú szüretelését, míg az Alföldön Mihály napja, szeptember 29-e volt a szüret első napja, a Dunántúlon pedig csak Terézia napján, október 15-én kezdődött a mulatsággal egybekötött munka.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Természetesen az egész napi fárasztó munkát régen is és ma is fenséges lakomák szakítják meg, hiszen a bográcsban elkészített pecsenyék és marhából, birkából készült ételek a szüretek kedvelt táplálékai. Hogy csak néhányat említsünk, a balatoni mustos pecsenye, melyet már a frissen csavart szőlő levével ízesítenek, vagy a szüreti kacsapecsenye, melyből nem hiányozhat a bor és a frissen nyert must sem. A hagyományos ételek között megtalálható a marhapörkölt is.

A szüret egyik fénypontja a frissen szedett szőlőszemekből préselt gyümölcslé, a must. Ki ne szeretné ezt az édes nedűt, mely napról napra változik, és melyből az érlelés során az étkezéseket megfűszerező bor válik? Nem is gondolnánk, mikor levesszük a boltok polcairól a különböző fajtájú borokat, hogy mennyi munka rejtőzik egy-egy palackban. A szüretelő asszonyok napokig, olykor hetekig tartó verítékes munkája, majd a szőlőszemek préselésével telt kemény órák. Hosszú és különleges folyamat, mire a friss gyümölcsből ételeink elmaradhatatlan kísérője, a baráti összejövetelek nélkülözhetetlen kelléke válik.

Éppen ezért úgy kell óvnunk a borokat, hogy azok megőrizhessék zamatukat, hiszen a minőséget alapvetően meghatározza a tárolás. Számos körülményre kell odafigyelni, hiszen a hirtelen hőmérsékletváltozás stresszt okoz a bornak, emiatt megtöri annak fejlődését. Az egyenletes páratartalom is kiemelt fontosságú, ha ugyanis a dugó külső része kiszárad, akkor átengedi a levegőt, és ezáltal a bor ecetessé válik.
Mindezen feltételeket tökéletesen biztosítja a Miele bortemporáló hűtőszekrénye, melyben a borok megkapják azt az odafigyelést, melyet igényelnek. Az állandó hőmérsékletről az 5-22°C között beállítható elektronika, míg a mindig azonos és megfelelő mértékű páratartalomról a beépített dinamikus hűtőrendszer gondoskodik, hogy a borok megőrizhessék tökéletes ízüket.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Persze a borozás élményéhez a tökéletes poharak kiválasztása is hozzátartozik. Az egyes borfajták jellegéhez és hangulatához méltó borospoharak különleges gondozást igényelnek, kezdve a tisztításuktól a szárításukig. A Miele mosogatógépei az alacsony víz- és energiafelhasználás mellett a tökéletes tisztítási végeredményre, valamint a poharak megóvására helyezik a hangsúlyt. A szabadalmaztatott Perfect GlassCare üvegkímélő rendszer ugyanis az adott programfázisnak megfelelő keménységű vizet automatikusan biztosítja, így teszi lehetővé az üvegpoharak legkíméletesebb tisztítását és ápolását. A Miele mosogatáshoz szükséges vegyszereket is kínál a vásárlók számára, melyek kímélik a különleges ápolást igénylő poharakat, hogy azok hosszan megőrizhessék minőségüket.

Egy kis ízelítő a szüreti hangulatból

A szüreten a leghangulatosabb, ha az étel bográcsban készül. A következő ételt a szőlők mellett, de akár a kertben is elkészítheted, természetesen bográcsban.

Marhapörkölt

Hozzávalók:

- 60dkg marhalábszár
- 4 dkg zsír
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 zöldpaprika
- só, ízlés szerint

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kevés zsiradékban megfonnyasztjuk az apróra összevágott hagymát és beletesszük a kockára vágott húst. Megsózzuk, és saját levében pörköljük. Mikor zsírjára sült, megpaprikázzuk, és kevés vízzel felöntjük. Tegyük bele az apróra vágott zöldpaprikát! Gyakran megkeverjük és időnként vízzel felöntve, tovább főzzük. Amikor a hús puhulni kezd, belerakjuk a fokhagymát is. A szüreten friss fehér kenyérrel tálaljuk.

Segítség a recepthez: http://receptek.tv//?oldal=49&uid=4&n=406

A cikk támogatója a Miele Kft.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.