konyhatündér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Márton lúdja. Annyiszor hallottuk már ezt a birtokos szerkezetet, de vajon tudjuk, hogy honnan ered? Miért épp a lúd? És hogyan kapcsolódik ez a télhez és az étkezéshez?

Bár Szent Márton napja már a téli évnegyed kezdőnapjának számít, a hagyomány szerint még az ősz ünnepei közé tartozott. Sok helyen ez a nap volt a gazdasági év zárónapja, ekkor hajtották be a gulyát telelőre. A liba levágásának szokása is innen ered, ekkor kapták meg ugyanis a cselédek az évi bért, és mellé egy jól felhizlalt libát is. Innen a mondás, miszerint kövér, mint Márton lúdja.

A népi megfigyelések szerint Szent Márton napja körül már elromlott az idő, és leesett az első hó. S ha így esett, akkor mondták, hogy Szent Márton püspök fehér lovon jött, és hosszú télre számíthatunk. Ha azonban aznap nem esett hó, úgy jósolták, hogy karácsonyig nem is fog. Itt az idő, ellenőrizzük, hogy hihetünk-e a népi hiedelmekben!

Ám az időjárás mellett más babona is kapcsolódik még ehhez a naphoz. A hiedelem szerint, aki nem eszik Márton napján libát, az egész évben éhezni fog. Éppen ezért országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész évben bőven ehessenek, ihassanak.
Hölgyek, kötényre fel, senki nem szeretne éhezni jövőre! A hagyományos libasültek helyett választhatunk gyorsan és könnyen elkészíthető specialitásokat is, ilyen például a ludaskása, melynek elkészítését Sanyi, a Miele séfje mutatja be az alábbi videón.

S hogy az elkészítés neked is ilyen egyszerűen menjen, azt a Miele indukciós főzőlapjai garantálják, az induktív hőátvitellel ugyanis a meleg közvetlenül az edény belsejében keletkezik, ezért kevésbé forrósodik fel a főzőlap. Ehhez társul még a felfűtő-automatika, melynek használatával a főzőzónák bekapcsolása után egy bizonyos ideig maximális teljesítménnyel fűthetjük fel az edényt. Ha a kívánt hőmérsékletet eléri, a készülék automatikusan visszakapcsol az előzőleg beállított teljesítményfokozatra. Ezzel perceket, s ami még jobb, energiát is spórolhatunk.

Ludaskása-recept:

Hozzávalók:

- 1 libaaprólék
- 200 g vegyes zöldség
- 2 hagyma
- 2 evőkanál libazsír
- 3 dl köleskása
- só, bors

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A libaprólékot 1,5 liter sós, borsos vízben feltesszük főni karikára vágott zöldséggel és 1 hagymával. Ha megfőtt félretesszük.
Libazsírban megfonnyasztjuk a hagymát, rátesszük a megmosott kását, együtt pároljuk, ráöntjük az aprólék levét, és puhára főzzük. Ha megfőtt belerakjuk az aprólékot, és pár percig főzzük még.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.