konyhatündér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősz teljes színében pompázik, a fák sokszín-ruhát öltöttek, és a nap sugaraiban hintázva aranylóan és tüzesen hirdetik, hogy közeleg a tél, a karácsony és az év vége. De addig még kiélvezhetjük a színpompát, a napsütést és az ősz adományait, gyümölcseit.

Az őszi munka nem ért véget a szüretnél. A kertekben bizony már leszedték az almát és összegyűjtötték a lehullott diót, hogy egyetlen családi ünnep se nélkülözze a tipikusan őszi ízeket. A diótöréssel töltött délutánok, az almapucolás és darabolás a kompótkészítéshez, a tésztagyúrás az almás réteshez... Szinte a szánkban érezzük az édes, fahéjtól kissé fanyar összhatást.

Thinkstock
Thinkstock

Ki ne szeretné a nagyi almás pitéjét vagy a diós-fahéjas kuglófot? Az illat, mely belengi a konyhát, míg a sütőben barnul a tészta vagy sül az almatorta, igazi meghittséget varázsol az otthonokba. Használjuk ki a friss gyümölcsök adta lehetőségeket, hiszen télen már aligha élvezhetjük a kertben szedett növények igazi zamatát. Ízletesebbnél ízletesebb sütemények közül válogathatunk, a receptek száma véges, csak fantáziánk szabhat határt.

Persze egy tökéletes almás pite elkészítésénél több dologra is oda kell figyelnünk. Aranyszínű legyen, és ne száradjon ki a teteje, ugyanakkor ropogjon az alja. A Miele sütőinek intenzív sütési funkciója pontosan ezekről gondoskodik, megkönnyítve ezzel a háziasszonyok dolgát. Az elektronikusan szabályozott nedvességtartalom-csökkentést pedig pontosan a gyümölcsös süteményekre fejlesztették ki, hiszen a száraz klímájú belső tér segít elérni a tökéletesen ropogós felszínt. Ha pitesütésre adtuk a fejünket, de kevés időnk van az előkészítésére, a receptben megadott almamennyiséget helyettesíthetjük almalekvárral.

A Miele készülékek sütőtere és tartozékai PerfectClean egyedi bevonattal rendelkeznek, melynek köszönhetően a sütés során nem tapadnak meg az ételmaradékok, nem ég le a sütemény. A készülékek tisztítása fantasztikusan egyszerű: csupán nedves ruhával kell áttörölni a felületet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ha Te is kedvet kaptál egy ínycsiklandó almás sütihez, akkor próbáld ki a következő receptünket, mellyel garantált az otthoniak körében aratott siker!

Almás pite

Hozzávalók:

- 45 dkg liszt
- 20dkg vaj
- 1 dl tej
- 3 kanál cukor
- 1 citrom héja
- 1 tojás
- csipet só

Töltelék

- 1,5 kg alma,
- ízlés szerint cukor, fahéj
- kevés morzsa

A tésztát összegyúrjuk, negyedórát pihentetjük. Az almát megtisztítjuk, megreszeljük, ízlés szerint cukrot és ízesítőt adunk hozzá, megpároljuk, majd kihűtjük. A tésztából két kerek lapot nyújtunk, egyiket tepsibe tesszük, megszórjuk morzsával, rárakjuk egyenletes rétegben az almát, befedjük a másik lappal. Nyomkodjuk össze a széleket, vágjuk le a felesleget, majd fodrozzuk be őket. Kenjük meg felvert tojással, hegyes késsel vágjunk lyukakat a tetejébe, hogy a gőz távozni tudjon. 180°C fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Nézd meg, hogyan készíti a stüeményt a Miele séfje - Kattints ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.