konyhatündér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősz teljes színében pompázik, a fák sokszín-ruhát öltöttek, és a nap sugaraiban hintázva aranylóan és tüzesen hirdetik, hogy közeleg a tél, a karácsony és az év vége. De addig még kiélvezhetjük a színpompát, a napsütést és az ősz adományait, gyümölcseit.

Az őszi munka nem ért véget a szüretnél. A kertekben bizony már leszedték az almát és összegyűjtötték a lehullott diót, hogy egyetlen családi ünnep se nélkülözze a tipikusan őszi ízeket. A diótöréssel töltött délutánok, az almapucolás és darabolás a kompótkészítéshez, a tésztagyúrás az almás réteshez... Szinte a szánkban érezzük az édes, fahéjtól kissé fanyar összhatást.

Thinkstock
Thinkstock

Ki ne szeretné a nagyi almás pitéjét vagy a diós-fahéjas kuglófot? Az illat, mely belengi a konyhát, míg a sütőben barnul a tészta vagy sül az almatorta, igazi meghittséget varázsol az otthonokba. Használjuk ki a friss gyümölcsök adta lehetőségeket, hiszen télen már aligha élvezhetjük a kertben szedett növények igazi zamatát. Ízletesebbnél ízletesebb sütemények közül válogathatunk, a receptek száma véges, csak fantáziánk szabhat határt.

Persze egy tökéletes almás pite elkészítésénél több dologra is oda kell figyelnünk. Aranyszínű legyen, és ne száradjon ki a teteje, ugyanakkor ropogjon az alja. A Miele sütőinek intenzív sütési funkciója pontosan ezekről gondoskodik, megkönnyítve ezzel a háziasszonyok dolgát. Az elektronikusan szabályozott nedvességtartalom-csökkentést pedig pontosan a gyümölcsös süteményekre fejlesztették ki, hiszen a száraz klímájú belső tér segít elérni a tökéletesen ropogós felszínt. Ha pitesütésre adtuk a fejünket, de kevés időnk van az előkészítésére, a receptben megadott almamennyiséget helyettesíthetjük almalekvárral.

A Miele készülékek sütőtere és tartozékai PerfectClean egyedi bevonattal rendelkeznek, melynek köszönhetően a sütés során nem tapadnak meg az ételmaradékok, nem ég le a sütemény. A készülékek tisztítása fantasztikusan egyszerű: csupán nedves ruhával kell áttörölni a felületet.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ha Te is kedvet kaptál egy ínycsiklandó almás sütihez, akkor próbáld ki a következő receptünket, mellyel garantált az otthoniak körében aratott siker!

Almás pite

Hozzávalók:

- 45 dkg liszt
- 20dkg vaj
- 1 dl tej
- 3 kanál cukor
- 1 citrom héja
- 1 tojás
- csipet só

Töltelék

- 1,5 kg alma,
- ízlés szerint cukor, fahéj
- kevés morzsa

A tésztát összegyúrjuk, negyedórát pihentetjük. Az almát megtisztítjuk, megreszeljük, ízlés szerint cukrot és ízesítőt adunk hozzá, megpároljuk, majd kihűtjük. A tésztából két kerek lapot nyújtunk, egyiket tepsibe tesszük, megszórjuk morzsával, rárakjuk egyenletes rétegben az almát, befedjük a másik lappal. Nyomkodjuk össze a széleket, vágjuk le a felesleget, majd fodrozzuk be őket. Kenjük meg felvert tojással, hegyes késsel vágjunk lyukakat a tetejébe, hogy a gőz távozni tudjon. 180°C fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Nézd meg, hogyan készíti a stüeményt a Miele séfje - Kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.