Az életveszélyes szén-monoxid: előzd meg a bajt!

tünetek fűtés szén-monoxid mérgezés szén-monoxid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fűtési szezon kezdetén sajnos egymást érik azok a balesetek, amelyeket a szén-monoxid okoz. Ez az alattomos gáz mindenhol ott van, ahol tűz ég. Így szinte bárkire halálos veszély leselkedhet, aki nem tudja, hogy mire kell vigyáznia.

Tipp! Újrajátszott tragédia! Kattints a galériáért!




Szén-monoxid a lakásban



Thinkstock
Thinkstock


A mérgezés tünetei

A szén-monoxid belélegzése folytán kialakuló mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, ami akár halálos is lehet. Ha egészégre veszélyes mértékben jelenik meg az otthonodban a szén-monoxid, akkor fejfájást, szédülést, émelygést okoz, elhomályosítja a látást, továbbá fülzúgás, ájulás és eszméletvesztés is bekövetkezhet - sajnos viszonylag rövid időn belül. Hosszú távon, kismértékű, de tartós szivárgás esetén pedig lassulhat a vérkeringés, csökkenhet a szívizmot ellátó koszorúerek vérkeringése, érelmeszesedés alakulhat ki, nő a szívinfarktus valószínűsége, és súlyosan károsodhatnak a belső szervek.

Tipp! Csókkal a gyűlölet ellen! Kattints a galériáért!


Azonnal cselekedni kell!



Előzd meg a bajt!




Thinkstock
Thinkstock


Végül, de nem utolsósorban ellenőriztesd rendszeresen a gázzal működő berendezéseket. A kéményseprők általában évente egyszer-kétszer ellenőrzik a kéményeket, ezt ne vedd nyűgnek, nem tart sokáig és akár az életed is múlhat rajta. A gázkonvektorokat, radiátorokat legalább a fűtési szezon kezdetén, az első bekapcsolás előtt nézesd át szakemberrel. A tűzhelyet, a kazánt és a vízmelegítő készülékeket is tartasd karban. Ha pedig bármilyen meghibásodást, rendellenességet tapasztalsz, haladéktalanul hívj szerelőt!

Tipp! Sokkoló képeken a tinisztár! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.