"Az utánunk következő generáció olyan lesz, amilyenné mi neveljük - általunk mutatott példánkon keresztül - őket. Mi magunk meghatározzuk gyerekeink jövőjét, sorsát" - vallják a székesfehérvári madárkórházban, ahol nemcsak madarakat, de lelkeket is mentenek.

A székesfehérvári Vadmadárkórház története több mint 10 évre nyúlik vissza. Akkor hozta létre a vadmadárkórház alapítója, fenntartója és ellátó állatorvosa, dr. Berkényi Tamás székesfehérvári állatorvos, aki többek között a HEROSZ állatvédő egyesület székesfehérvári menhelyének ellátó állatorvosa volt hosszú időn át. Dr. Berkényi Tamás panelben felnőtt gyerekként zebrapintyekkel kezdte az állattartást, majd az évek során - egy székesfehérvári egzótatenyésztő támogatásával - ékfarkú amandinákkal, kákapintyekkel, gouldamandinákkal, paapgájamandinákkal folytatta. A madármentés során számtalan madárfaj érkezett hozzá - a legkülönbözőbb, Magyarországon honos és átvonuló fajok, tengelicétől a héján keresztül, a karvalyokon és vércséken át a vándorsólyomig.

Forrás: [origo]
Dr. Berkényi Tamás munka közben

Gyorsan híre ment a kezdeményezésnek

A Vadmadárkórház időközben önállósodott, ma a Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány tartja fenn. Az elmúlt évek során az állatbarátok körében a Vadmadárkórháznak híre ment, így mind több és több madár érkezett - mára körülbelül évi 250 madarat, több mint 40 különböző madárfajt gyógykezelnek. Mivel a vadmadár-betegek nagyobb része gyógykezelés után soha nem térhet vissza a természetbe - így az ilyen madarak egész életükön át emberi gondoskodásra szorulnak -, jelenleg a Vadmadárkórház röpdéiben a legkülönbözőbb madarak élnek, a vadon élő madarak mellett pedig folyamatosan emelkedik a Vadmadárkórházba hozott díszmadarak száma is.

"Az utánunk következő generáció olyan lesz, amilyenné mi neveljük"

A Vadmadárkórház nemcsak a madarak mentésével foglalkozik, hanem Madármentés-Lélekmentés című óvodai-iskolai környezeti nevelési és szemléletformáló foglalkozásaik keretében a gyerekekkel is. A madármentés áldozatos, kitartást, lemondást, segítőkészséget, együttérzést igénylő tevékenység, a meggyógyult, a természetbe visszaengedett madár okozta öröm egyfajta szemléletet, mintát mutat a gyerekeknek. A Vadmadárkórház tevékenységének bemutatásán alapuló nevelési programban iskolai foglalkozásokon, előadásokon, élő madárbemutatókon  kötetlen beszélgetések keretében, a madarak példáján keresztül foglalkoznak a segítőkészség, tolerancia, szolidaritás, egymás iránti tisztelet kérdéseivel, és igyekeznek megismertetni a gyerekekkel a természeti értékeket, a madarakat.

Forrás: [origo]

Az, aki lehajol egy fészkéből kiesett verébfiókáért, vagy behoz egy sérült madarat, az szükség esetén egy másik embernek is segíteni fog. Ezért a Vadmadárkórház a maga eszközeivel a beteg, sérült madarak megmentése mellett a madármentés bemutatásával pozitív mintát szeretne mutatni a gyerekeknek. Ezért tartják úgy, hogy a madármentés egyben lélekmentés is. Azok, akik környezetüket, benne a madarakat megismerik, majd megszeretik, ettől kezve tudatosan védik.

Ha szeretnél többet megtudni a Vadmadárkórházról, az oktatási programról, vagy arról, hogy mit tehetsz, ha sérült madarat találsz, látogass el a kórház honlapjára. Kattints ide!