A tyúkketrec is lehet szexi - Fehérneműtervező-versenyen jártunk

fehérnemű divattervező verseny Bódis Boglárka Triumph Inspiration Award 2012 Sanghaj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kis túlzással a fél világon, egészen pontosan 37 országban árulják ez év őszétől a Bódis Boglárka által tervezett fehérneműket. A világ egyik legismertebb fehérneműmárkája 2008 óta ír ki tervezési versenyt divattervező-hallgatók számára, hogy egy megadott témára álmodjanak látványfehérneműt. A tét nem kicsi, és a tavalyi után ismét esélyünk lehet a győzelemre. A Life.hu a verseny hazai döntőjén járt.

A zsűri, köztük Orosz Barbara műsorvezető, Benes Anita, Konsánszky Dóra, Léber Barbara divattervező és a tavalyi nyertes, Bódis Boglárka elmerülten lapozgatták a pályamunkákat, amikor megérkeztünk a Triumph Inspiration Award magyarországi döntőjére.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

"A 2010-es év győztese mondta nekem a döntő után, hogy csodálatos év vár majd rám. Azt mondhatom, ez teljes mértékben megvalósult" - nyilatkozta a Life.hu-nak Bódis Boglárka, aki tavaly összesen 2100 versenyzőt és pályaművet utasított maga mögé Les Fleurs du Mal névre keresztelt munkájával. Az érzékeny nőiességet szimbolizáló látványfehérneműjének hetven százaléka kézi munka volt és három hét alatt készült el vele. Ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba kerülhessen, át kellett tervezni úgy hordhatóra, hogy azért a szellemisége is megmaradjon. Boglárka emiatt többször is járt Németországban, a márka egyik tervezőközpontjában.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Bódis Boglárka, egyik vizsgamunkája és az elkészült, hordható fehérnemű (jobb szélső kép)


"Miután megnyertem a versenyt, nagyon sok változatot küldtem ki, hogyan tudnám elképzelni a fehérneműket. Gyakorlatilag egy az egyben az én terveim alapján készültek el a prototípusok, amelyekből aztán együtt választottuk ki, melyik kerül kereskedelmi forgalomba" - mesélte a Life.hu-nak Boglárka, aki hamarosan bemutatja első, saját ruhakollekcióját is. "A legnagyobb élmény igazából az volt, hogy láthattam, milyen szabadsága van a tervezőknek. Gyakorlatilag semmi nem akadályozza azt, hogy milyen technikával, milyen anyaghasználattal dolgoznak. Amikor például megkérdezték, hogy milyen színű legyen a fehérnemű, és én azt mondtam, hogy púder, elém tettek egy palettát, ami legalább negyvenféle púderárnyalatot tartalmazott."

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

A délután sztárja ugyan Boglárka és az ősszel a boltokba kerülő kollekció volt, de nem feledkezhetünk meg az utánpótlásról sem, hiszen eldőlt az is, ki képviseli hazánkat októberben a 2012-es sanghaji döntőn. Összesen 19 pályamunka jutott be a hazai döntőbe, amelyeket a Szépségkirálynő jelöltjei mutattak be a szakemberekből álló zsűrinek. Az idei téma a "Sárkány és pillangó" volt, utalva ezzel arra, hogy 2012 a Sárkány éve Kínában. A tervezők közül többen is a szövés, fonás vagy éppen a csomózás ősi kínai technikájával dolgoztak, nem egy olyan dizájner volt, aki a pillangók és a sárkányok közötti ellentétből indult ki. Volt, akit a kínai tetoválások mintája, mást a gyíkok csontváza, egy Puccini opera vagy a kínai porcelán finomsága ihletett meg. Az inspirációk gazdagsága visszaköszönt a felhasznált anyagokban is. A legbizarrabb talán Noori Samea fehérneműjében jelent meg, aki megmutatta, hogy a tyúkketrec is lehet szexi - megfelelően alkalmazva.

Fotó: Szabó Balázs/Life.hu
Fotó: Szabó Balázs/Life.hu

Kattints a képre a galériáért!

Hiába, a különc ötlet sem volt elég arra, hogy bekerüljön az első három közé, amit heves vita után választott ki a zsűri. "Azon vitatkoztunk, hogy az ötlet, a technika vagy a látvány az, ami fontos, és ez megosztott bennünket több szempontból. Az a legjobb, amikor ez a három együtt van, tehát nagyon erős az ötlet, gyönyörű a kivitelezés, és nagyon fontos, hogy ebből mit látunk messziről" - mondta Benes Anita, a Daalarna esküvői és alkalmi ruhamárka tervezője. Ezek alapján a harmadik díjat László Bea szerezte meg Beango című munkájával. A második, a tavalyi versenyen is második helyezést elérő Kerényi Virág lett, aki Fafner című fehérneműjében a Kelet és Nyugat közötti egyensúlyt képezte le. Az első helyezett, aki hazánkat képviseli a világdöntőn, Beke Luca lett, akinek különleges, 8000 agyagkatonát megjelenítő fehérneműje az erőt és a sebezhetőséget szimbolizálja.

Reméljük, legalább olyan sikert ér el vele a világdöntőn, mint tavaly Bódis Boglárka! Orosz Barbara, aki az első kis ceruzamozdulatoktól kezdve figyelte a versenyzőket, csak annyit tett hozzá, óriási dolog, hogy ennyi fiatal tehetség tevékenykedik Magyarországon.

A világ egyik legismertebb fehérneműmárkája 2008-ban rendezte meg először a versenyt, amelyhez Magyarország csak két évvel később csatlakozott. A pályázóknak először a regionális döntőt kell megnyerniük, utána jutnak ki a világversenyre, amelyet mindig más-más nagyvárosban rendeznek meg. A tét nem kicsi: a 15.000 eurós pénzjutalom mellett a nyertes olyan szakmai támogatást kap, amiről addig csak álmodhatott. Nem elég, hogy betekintést nyer egy hatalmas világvállalat működésébe, hanem aktívan részt is vesz az általa álmodott fehérnemű hordható verziójának áttervezésében, amelyet a világ legkülönbözőbb részein élő nők viselhetnek majd.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.