Szeld a habokat vaporettón - Titkos úti célok Olaszországban

úti cél a nap cikke Olaszország utazás szórakozás Trieszt program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt mondod, Olaszország? Velence, Róma, Firenze - mondják az utazási irodák. Ám Itáliában akkor is minden napra jut valami felfedezni való, ha letérnél a mindenki által ismert turistaútvonalakról. Megmutatunk négy olyan helyet, ahová egyszer mindenképp el kell látogatni!  

1. Trieszt - A boldog békeidők hangulatában

Az Osztrák-Magyar monarchia egykori forgalmas kikötővárosát hányatott történelme során többször is ide-oda csatolták, csak 1954-ben lett ismét Olaszország része. Belvárosa egyébként épp e monarchikus múlt emlékét őrzi, így hangulatában meglehetősen hasonlít Budapestre és Bécsre - csak épp a másik két városban nem fordulhat elő veled, hogy amíg békésen kávézgatsz a főtér (amelynek neve épp az ország egységére utal: Piazza dell'Unita d'Italia) egyik teraszán, veled szemben épp leparkol egy óriás tengerjáró hajó. Triesztbe egyébként nemcsak ezért az élményért, és persze a remek kávéért, valamint a történelmi múltú kávézókért (például a Caffé Tommasseo vagy a Caffé Pasticceria Pirona, James Joyce törzshelye) érdemes ellátogatni. A különböző korok stílusjegyeit magán viselő San Giusto-katedrális, a tőle nem messze fekvő vár, a római színház, a San Spiridone szerb és a San Nicolo görög ortodox templom, valamint Európa egyik legnagyobb zsinagógája mind megérnek egy-egy túrát. Romantikusoknak kötelező a Miramare és a kicsivel távolabb fekvő duinói kastély. A város természeti környezete is csodálatos, a környék sziklás tengerpartjainál kristálytiszta a víz. A hajózás szerelmesei pedig legjobb, ha október második vasárnapjára időzítik trieszti látogatásukat: ekkor rajtol ugyanis a Barcolana, a világ egyik legnagyobb vitorlásversenye.

Thinkstock
Thinkstock

2. Maranello - Az autók szerelmeseinek

A Modenától 19 kilométerre, délre fekvő kisvárosban minden a Ferrariról szól, hiszen az 1940-es évek óta, amikor Enzo Ferrari ide helyezte át a "lovacskás" sportkocsik gyártását, itt készülnek a mindenki által ismert luxus- és versenyautók. A város utcáin szinte percenként jön szembe veled egy-egy a legendás autókból, már csak azért is, mert több cég is kínál próbavezetést, amelynek során mehetsz egy kört egy igazi Ferrarival - persze meglehetősen borsos áron. A Galleria Ferrari, azaz a Ferrari-múzeum azonban megfizethető, és a rengeteg régi és új Ferrari-modellt, köztük a legendás Forma-1 versenyzők autóit nézegetve még az is elábrándozik a luxusautó-vásárláson, akit egyébként hidegen hagynak a négykerekűek. A Forma-1 rajongóinak, Schumacher-fanoknak és a kisgyerekeseknek azonban nagy élmény a város, ahonnan nem lehet hazatérni valamilyen ferraris ajándéktárgy nélkül.

Museo Ferrari Maranello
Museo Ferrari Maranello

3. Murano, Burano és Torcello - Kalandozás a szigeteken

Ha már töviről hegyire ismered a velencei Szent Márk-teret, és a Rialto összes ajándéküzletét feltérképezted, pattanj fel egy vaporettóra, és túrázd végig a Velence-környéki szigeteket.

A három sziget közül Torcello büszkélkedhet viszonylag a legkevesebb látnivalóval: az apró sziget palotái, 12 temploma és 16 kolostora közül ma már csak a Santa Maria Assunta-bazilika látogatható, amely a számos átalakítás ellenére a ravennai kora keresztény templomok jellegzetes vonásait őrzi. Murano a méltán híres muranói üveg hazája: ide telepítették ki ugyanis 1291-ben a velencei üvegfúvó műhelyeket. Több üvegmanufaktúra is rendszeres bemutatókon ismerteti meg az üveggyártás egykor szigorú titokként őrzött fortélyait a turistákkal, és az Üvegmúzeum 4000 darabos gyűjteménye is figyelemre méltó. A San Donato-bazilika meglátogatását sem érdemes kihagyni. Burano a csipke szigete. A csipkekészítés mesterségének hagyományait a Scuola del Merletto, az egykori csipkekészítő iskola őrzi - ma már leginkább csak múzeumként, bár alkalmi tanfolyamokat még mindig rendeznek benne. A sziget mégsem erről, hanem hangulatos, élénk színűre festett házakkal szegélyezett utcácskáiról híres: a színes falak egykor állítólag a halászokat segítették ködös időben is hazatalálni.

Thinkstock
Thinkstock

4. Cefalú - Ahol megérint a középkor

A Szicíliában, Palermótól körülbelül 60 kilométerre fekvő normann kori kisváros külterületén az utóbbi évtizedekben elszaporodtak a szállodák, ám az óváros maga az élő középkor. Ide egyszerűen nem engedték be a modern időket: a ma is lakott régi házakat folyamatosan karban tartják, ám azt a régi korok szellemében teszik, így a sikátorok hűen őrzik a sok évszázaddal ezelőtti hangulatot. A város a Rocca nevű szikla köré épült, amelynek tetején egy normann kori erődítmény romjait találjuk. A főteret a II. Roger normann király 1131-es parancsára épült katedrális uralja, de érdemes elsétálni az egyik mellékutcában található középkori mosodához is, amelynek medencéi mellé kis túlzással ma is odaállhatnánk, hogy a tengerből beáramló vízben tisztává varázsoljuk a ruháinkat. A város látványa a tengerpart felől a legmegkapóbb.

Wikipedia
Wikipedia




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.