faragás otthon tök barkács lámpás kézművesség Halloween lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jó móka a tökfaragás, legfőképpen, ha gyerekek is vannak a közelben, akik szívesen segítenek. Összegyűjtöttünk néhány ötletet arra az esetre, ha a hagyományos tökfejet már unnád.

Tippek töklámpás készítéséhez

Bármilyen típusú töklámpást készítesz, az alapszabályok és az alaplépések minden esetben ugyanazok. Elsőként fontos, hogy kemény héjú, szabályosan kerek, szép formájú tököt válassz, ami már önmagában is jól mutat. A tökfaragáshoz szükséged lesz egy éles tapétavágó késre, egy hosszabb, de vékony pengéjű éles késre, valamint egy nagy kanálra, amivel könnyen ki tudod majd szedni a tök magját és a belsejében lévő rostokat. Egy alkoholos filc sem árt, amivel megrajzolod a mintát a tökre, így a vonalak mentén könnyebb lesz kivágnod a tököt.
Először mindig vágd le a tök "kalapját", hogy hozzáférj a belsejéhez az eltávolítandó magok és rostok miatt. Ezután foglalkozz a mintázattal, melyet bele is karcolhatsz a tökbe, ha épp nincs kéznél filc. Óvatosan, lassan dolgozz a faragásnál az éles késsel, nehogy a tök megrepedjen, és kárba vesszen az addigi munkád.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Variációk halloween tökre

A töklámpásodnak faraghatsz szemeket, orrot és szájat, de el is engedheted a fantáziád - hiszen minél ijesztőbb lámpást készítesz, annál jobb. Utóbbi miatt végül is az sem baj, ha esetleg mégsem sikerül formás tököt vásárolnod. Ez esetben úgy faragd ki, hogy a tök szára legyen az orr, és ahhoz igazítva vágd ki a szájat és a szemeket.

http://hivingout.blogspot.ie
http://hivingout.blogspot.ie

Gyakorlatlan tökfaragók apró lyukakat is vájhatnak csak a tökbe, ami akkor is jól mutat, ha csak egy gyertya van a közepében, de ijesztőbb, ha egereket vagy műpókokat pakolsz a lyukakba. Még több töklámpást itt láthatsz.

Lángnyelveket is faraghatsz a tökbe, azon keresztül még jobban érvényesül a gyertya pislákoló fénye.

Ha már bátrabb és tapasztaltabb tökfaragó vagy, pókmintával és pókhálóval is dekorálhatod.

Egyszerűen készíthetsz ijesztő töklámpást úgy is, ha egy kisebb téglalapot vágsz ki a tökből, és a helyére műanyag vámpírfogsort teszel. Meglepően jól mutat az ajtó előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.