Tönkreteszik bőrünket a kedvenc kozmetikumaink?

méreg testápoló arckrém egészség szépség káros kozmetikum bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy az érzékeny, problémás bőrödről a természetes alapanyagokból álló arcradírod is tehet? A Life.hu összegyűjtött néhány összetevőt, amivel nem árt vigyáznod.

Csak óvatosan a bőrradírokkal!

Különösen csábítóak a természetes alapanyagokat, így barackot, diót tartalmazó bőrápoló készítmények, ám nem árt vigyázni velük. Amellett ugyanis, hogy mélyen tisztítanak, és megszabadítanak az elhalt hámsejtektől, fel is sérthetik a bőröd. Ezek a készítmények ugyanis nemcsak barackot vagy diót tartalmaznak - maradva a fenti példánál -, de azok magja, héja is belekerülhet a termékbe. Még ha szabad szemmel nem is látod ezeket, az apró darabok felsérthetik a bőröd, radírozás közben apró vágásokat ejtve rajta. Ezek a láthatatlan sebek elegendő méretűek ahhoz, hogy rajtuk keresztül a baktériumok bejussanak a bőrbe, kipirosodást, gyulladást okozva. Meglepően hangzik, de a felnőttkori akné és az érzékeny bőr gyakran ezeknek a népszerű készítményeknek a következménye.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Aggasztó hatású, rákkeltő összetevők

Bár egyre inkább elérhetők a biokozmetikumok az átlagos méretű pénztárcával rendelkezők számára is, még mindig számos termékkel találkozni a drogériákban, melyek összetevői között megtalálni az aggodalomra okot adó anyagokat. Ezek egyik csoportját képezik a parabének, melyek tulajdonképpen tartósítószerként funkcionálnak, és melyeket érdemes kerülni - a kozmetikumok összetevői között a methylparaben, ethylparaben, propylparaben vagy butylparaben szavakat keresd.
A parabének befolyásolják a belső elválasztású mirigyek működését, ezáltal zavarokat okozva a szervezet hormonháztartásában. Rákkeltő hatást is tulajdonítanak ezeknek az anyagoknak, miután néhány kutató mellrákból vett mintában parabéneket fedezett fel.

Hasonlóan veszélyes anyagok az emulgeáló szerek, melyek károsítják a bőr küllemét, ám még nagyobb aggodalomra ad okot, hogy azok melléktermékét, az 1,4-dioxánt is tartalmazzák a kozmetikumok: ennek az anyagnak ugyanis szintén rákkeltő hatást tulajdonítanak. Ezt általában nem tüntetik fel az összetevők között, de vélhetően jelen van a termékben, ha a következő szavak szerepelnek a csomagoláson:

- polyethylene
- polyethylene glycol (PEG)
- polyoxyethylene
- -oxynol végződésű szavak
- -eth végződésű szavak (például ceteareth)

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Idő előtti öregedésért felelős anyagok

Sok arcradír, tusfürdő, testápoló és egyéb krém tartalmazza a már említett emulgeáló szereket. Ezeknek a szerepe, hogy segítenek elegyíteni az olyan, egymásban nem oldódó anyagokat, mint amilyenek a víz és olaj alapú összetevők. Az emulgeáló szereknek köszönhető többek között, hogy a tusfürdődet nem kell mindegy egyes használat előtt alaposan felráznod, hogy használható állapotba kerüljön. Eme előnyös tulajdonság azonban eltörpül a hátrányuk mellett: amikor a tápláló olajok felszívódnak a bőrben, a víz pedig vagy felszívódik vagy elpárolog, az emulgeáló szer hátramarad. Ennek következménye az egyre szárazabb bőr, és mint tudjuk, a dehidratáltság öregedéshez vezet. Ha el akarod kerülni az emulgeáló szereket, ne használj olyan terméket, melynek összetevői között megtalálni a stearate, steareth, polysorbate, cetearyl és ceteareth szavakat.

Részesítsd előnyben a természetest!

Váltsd ki a bőrradírt és a testápolót azáltal, hogy olívaolajat keversz össze tengeri sóval, és ezzel dörzsölöd át kíméletesen a bőröd. A só anélkül távolítja el az elhalt hámsejteket, hogy felsértené a bőröd, míg az olívaolaj bársonyos védőréteget képez rajta. Arcradírként használj élesztőt egy kevés langyos tejjel elkeverve: a pakolást hagyd megszáradni a bőrödön, majd dörzsölgesd le, és langyos vízzel mosd át az arcod. Használj természetes szappanokat tusfürdő helyett, például tisztálkodj kecsketejes szappannal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.