Születés gyerektartás tartásdíj bíróság eltiltás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koldulásból élő Corey Curtis a nőknél csak egy dolgot szeret jobban: a védekezés nélküli szexet. Összesen kilenc gyermeket nemzett hat nőnek, a tartásdíj viszont épp oly ismeretlen fogalom előtte, mint az óvszer, így a wisconsini bíróság egy nap megelégelte a vidám kéjutazást.

20 milliós tartásdíj-elmaradás

Mivel a 44 éves Corey gyereknemzési mániája cseppet sem látszott csillapulni, és összesen majdnem 20 millió forintnyi tartásdíjjal tartozik gyermekei anyjainak, végül egy bíró elé idézték. Mivel az összeget behajtani szinte lehetetlen, legalább a növekvő gyerekszámot mérsékelni kellett, így a férfit bíróságilag egyenesen eltiltották a gyereknemzéstől. Ha a többszörösen büntetett előéletű Corey mégis újabb nőt termékenyítene meg, akkor hároméves próbaidejét veszélyezteti - hacsak nem fizeti ki kamatostul felhalmozott tartásdíj-adósságát. Ez az ítélet - bár kissé bizarrul hangzik - nem egyedülálló a történelemben, hiszen egy kentucky férfi bőven túlszárnyalta Corey-t, akinek 11 nőtől született 12 gyermeke - a szaporulatnak itt is csak a bírósági döntés tudott gátat vetni.

Thinkstock
Thinkstock

Magyarországon nehéz lenne bárkit is eltiltani a gyereknemzéstől

Bár hazánkban is akadnak szép számmal olyan férfiak, akik nem fizetnek gyerektartást gyermekeik után, vagy szörnyű körülmények között tartják őket, ilyen döntést magyar bíróságtól nehezen várhatnánk. A szexuális élettől és a gyereknemzéstől nem is olyan egyszerű eltiltani valakit, ráadásul ha megtennék, hatalmas társadalmi ellenállás lenne a végeredmény. Bár folyamatosan gyermekeket hátrahagyó bonvivánokban nem bővelkedünk - vagy ha igen, nem kapnak nyilvánosságot -, a szegénységet és a munkanélküliséget sok család próbálja úgy átvészelni, hogy egyre több gyermeket vállalva az állami juttatásokból él, vagy egyszerűen nem védekezik, így sok olyan újszülött marad a kórházakban, akiket a rossz családi körülmények miatt haza sem engedhetnek. A szegénységért viszont, mely miatt sem fogamzásgátló eszközökre, sem tiszta szobára nincs pénz, senkit sem lehet megbüntetni, ahogy a megélhetési gyereknemzés miatt sem. Az elmaradt tartásdíj azonban már egy másik kérdés.

Trükkös apák itthon is vannak

Foganjon akár házasságból, akár egyéjszakás kalandból, a gyermeket nevelő szülőt minden esetben megilleti a tartásdíj, melyet az esetek nagy részében az apákra rónak ki. Csakhogy ekkor kezdődik a trükközés, amikor néhány jól kereső apa papíron hirtelen már csak minimálbérért dolgozik, esetleg munkanélkülivé válik, vagy a bírósági határozat ellenére egyszerűen nem fizet egy fillért sem. A jó hír az, hogy a bíróságon ezekre az esetekre is fel vannak készülve, így az apától akár közvetlenül a munkaadóján keresztül is levonhatják a tartásdíjat. Ha ez nem lehetséges, akkor a folyamatosan halmozódó tartásdíj fizetésére másképp is kötelezhetik. Ha ez nem vezet eredményre, akkor a tartásdíjat az állam megelőlegezi, sőt, ha kell, éveken át fizeti, miközben ezt is tartozásként rója fel a felelőtlen szülőnek. Aki amint később bejelentett álláshoz vagy vagyonhoz jut, számíthat a végrehajtásra.

Thinkstock
Thinkstock

Régen jobb volt?

Ötven vagy száz évvel ezelőtt, bár nem mondhatjuk, hogy jobb világ járta, a családok sokkal inkább összetartottak, és a felelősség sem volt ennyire ismeretlen fogalom. Nemcsak egy ma már megszokott "patchwork család" lett volna elképzelhetetlen, de váláshoz is ritkábban folyamodtak. Ennek ugyan a házastársakra nézve nem feltétlenül voltak pozitív hozadékai, a gyerekek viszont a legtöbb esetben apjukkal és anyjukkal nőttek fel. Akkoriban még előfordult, hogy egy pár a házasságig nem élt szexuális életet, így sokkal kevesebb egyedülálló anya élt gyermekével. Bár azt nem lehet elmondani, hogy régen minden jobb volt, mert az összetartozás árát is meg kellett fizetni, és a felelőtlen vagy erőszakos apák már akkor sem törődtek gyerekeikkel, de az tény, hogy kevesebb gyerek nőtt fel csonka családban, és a gyermekvállalást legtöbbször nem "baleset", hanem megfontoltság és házasság előzte meg. Arról nem is beszélve, hogy a virágról virágra szálló Corey Curtis-féle férfiaknak is nehezebb dolguk lehetett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.