Anya, ki fog megtanítani, hogyan legyek gazdag?

gazdaság tanárok a nap cikke iskola nevelés tudatosság pénzügy bank oktatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gazdasági válságnak nem sok haszna volt, egy dologra azonban felhívta a figyelmet: javítanunk kell pénzügyi intelligenciánkon. Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, már az általános iskolában oktatni kéne az alapszabályokat, de ez - Európa más országaival ellentétben - hazánkban egyelőre nem képezi a tanterv részét.

A gyerekeknek fogalmuk sincs, mire megy el a család pénze

A tudatos pénzkezelést nem lehet elég korán elkezdeni, hiszen gyermekkorunkban tesszük le későbbi gondolkodásunk alapköveit. Manapság azonban a gyerekek maximum a zsebpénzükkel kapcsolatban kapnak egy-két iránymutatást, a pénzügyi kifejezésekről, szabályokról pedig fogalmuk sincs. Különböző felmérések eredményei alapján kiderült, hogy a nyolcadikos diákok többsége egyáltalán nincs tisztában a pénz értékével: egy 28-30 fős osztályban csak két-három tájékozott diák van, a többiek nagyon kevés, vagy akár semmilyen információval sem rendelkeznek a családi költségvetésről. A tanárok szerint a pénzügyekkel a szegényebb családból jött gyermekek foglalkoznak többet, hiszen otthon gyakori téma a spórolás, de a vagyonosabb családok gyermekei szinte azt sem tudják, mire megy el szüleik fizetése.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Több országban már felismerték a pénzügyi oktatás fontosságát

A pénzügyi alapismereteket szinte egyetlen általános iskolában sem oktatták hivatalosan - eddig. Európában ugyan évek óta keresik meg a nagyobb bankok saját pénzügyi oktatási csomaggal az iskolákat: Németországban banklátogatásokat szerveznek a diákoknak, és a családi költségvetés kezelését tanítják, a franciáknál a megtakarítások és a befektetések rejtelmeibe vezetik be a diákokat, Nagy-Britanniában pedig banki alkalmazottak tartanak előadásokat meghívott előadóként az iskolákban. Jövő szeptembertől azonban a tervek szerint a nagyobb bankok hivatalos formában is részt vehetnek az iskolákban folyó pénzügyi oktatásban.

Idén ősztől hazánkban is javulhat a helyzet

Hazánkban több nagy banknak is van saját pénzügyi oktatási programja, az iskolai órák közül azonban ez a fajta oktatás szinte teljesen hiányzik. A döntéshozók, köztük az oktatási államtitkár véleménye szerint akár az öt évvel ezelőtt kitört válságnak is kevesebb áldozata lehetett volna, ha az emberek átgondoltabban, tudatosabban hoznák meg pénzügyi döntéseiket, ezért a gyermekek pénzügyi oktatását kiemelt figyelemmel kell kezelni. A tavaly áprilisban elfogadott nemzeti alaptanterv és az erre felépülő kerettantervek több módon is gondoskodni igyekeznek erről: 2013 szeptemberétől több óra tananyagába is beépülhetnek a gazdasági ismeretek, és akár önálló tantárgyként is oktathatják.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Hogyan oktassanak a tanárok, ha maguk sem kezelik tudatosan a saját pénzüket?

Alkér Orsolya családi és gyermek pénzügyi tanácsadó az oktatók hozzáértésére hívja fel a figyelmet:

"Egy eladósodott nemzetet neveltünk, a válság pedig rámutatott arra, hogy meg kell tanítanunk a gyerekeket bánni a pénzzel. Jelenleg az általános iskolákban nincs pénzügyi oktatás, de ami még rosszabb, a gimnáziumokban, főiskolákon, egyetemeken sincs, a szülők pedig gyakran a legrosszabb példát mutatják a gyermekeiknek. A mi kezdeményezésünkre ugyan reagált néhány iskola, illetve tanár, s ők önszorgalomból elkezdték oktatni a pénzügyi alapelveket az osztályokban, de ez csupán magánkezdeményezés. Azt nagyon jó ötletnek tartanám, hogy az iskolákban tantervszerűen történne mindez, de ehhez először is a tanárokat kéne kiképezni, akik gyakran még az alapfogalmakkal sincsenek tisztában, és saját pénzügyeiket sem képesek átgondoltan, szakszerűen kezelni. Ahhoz tehát, hogy a megfelelő információkat taníthassuk, először egy megfelelő szakembergárdára lenne szükség, amiben véleményem szerint nem kéne helyet adni a bankok képviselőinek. Ők ugyanis arra képzik ki az embereket, hogy a pénzüket végül náluk helyezzék el. Mi ennek pont az ellenkezőjét oktatjuk, s azon igyekszünk, hogy nyári táborok, társasjátékok, kiadványok, letölthető videók és ingyenes anyagok segítségével minél szélesebb körben eljuttassuk a megfelelő információkat. Égetően nagy szükség lenne ugyanis arra, hogy a pénzügyi alapelvek épp olyan rutinná váljanak gyermekeinknél, mint az, hogy körülnéznek az utcán, mielőtt átmennének a zebrán."

Neked megfelelő a pénzügyi intelligenciád?

Sokat emlegettük a pénzügyi alapfogalmakat, lássuk, nagy vonalakban mik is ezek - tesztelhetjük is magunkat, vajon nekünk megfelelő-e a pénzügyi intelligenciánk:

1. Megtakarítás és befektetés: milyen lehetőségeink vannak?

2. Hogyan spóroljunk hatékonyan, és miért?

3. Mi a különbség a hitel és a lízing között?

4. Valóban megéri hitelre vásárolni háztartási gépeinket?

5. Mi is pontosan a THM, az EBKM vagy az EHM? Miért fontos, hogy tudjuk?

6. Az adósságkezelés lehetőségei: milyen lehetőségeink vannak, ha bajba kerülünk?

7. Államkötvény, kincstárjegy, részvény: valójában mik is ezek?

8. Tisztában vagyunk a családi adókedvezményekkel, a Start kártya mibenlétével, gyermekünk életkezdéséhez nyújtott állami támogatásokkal?

Ha nem tudjuk mindenre pontosan a választ, gyermekünktől sem várhatjuk el, hogy felelős pénzügyi döntéseket hozzon - míg a tantervnek nem lesz része ez a fajta oktatás, érdemes lehet utánakutatni, ingyenes tananyagokat keresni, és együtt kiképezni az egész családot.

Tolvaj vagy zseni? Íme a világ leggazdagabb emberehttp://www.life.hu/anyaskodj/20130109-carlos-slim-helu-a-vilag-leggazdagabb-embere.html6 évesen már milliomos? A jövő divatdiktároraihttp://www.life.hu/szepulj/20130325-divatblogger-divattervezo-modell-gyerekek-akik-milliokat-keresnek.htmlPénzzel jutalmazni a jó jegyeket és a házimunkát - Jót teszünk vele?http://www.life.hu/hazitunder/20121018-nevelesi-tanacsado-jo-dolog-penzzel-jutalmazni-a-jo-jegyeket-es.htmlMilyen korban mennyi zsebpénz az ideális? Így adj a gyerek kezébe pénzt!http://www.life.hu/hazitunder/20121010-gyermek-es-penztudatossag-igy-kezeld-a-zsebpenzt.htmlKiderült, milyen gyerekből lesz gazdag felnőtthttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121218-egy-kutata-szerint-boldog-kamaszbol-lesz-a-gazdag-felnott.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.