spermadonor társkereső szex gyerekvállalás mesterséges megtermékenyítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdekes szolgáltatást kínál több külföldi társkereső: férfiak spermáikat ajánlják fel gyerekre vágyó nőknek, cserébe nem kérnek egyebet, csak egy kis szexet. A szolgáltatás nincs halálra ítélve, ugyanis a "természetes megtermékenyítés" állítólag háromszor hatékonyabb, mint a mesterséges, ráadásul sokkal olcsóbb.

Találj nálunk spermadonort! - hirdeti a co-parents.net társkereső oldal. De ugyanilyen céllal hirdeti szolgáltatásait a co-parentmatch.com, spermdonorforum.com, donordaddy.co.uk és a pollentree.com is. És hogy milyen formában történik a donáció? Természetes úton. Azaz ezeknek az itt felkínálkozó "önzetlen" férfiaknak a fizetsége: szex a gyerekre áhítozóval.

Nők, akik elkeseredetten szeretnének anyává válni, egyre nagyobb számban böngészik ezeket az oldalakat. Az ok, amiért nem mesterséges megtermékenyítéshez fordulnak: gyorsabb, egyszerűbb és a természetes megtermékenyítés háromszor hatékonyabb, mint a mesterséges. Ezek az oldalak nemes egyszerűséggel társkeresőként titulálják magukat, ám itt szó nincs valódi társról: a férfiak felajánlják spermáikat cserébe egy kis szexért.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mi van, ha az egyik nő majd jogot formál rá apaként?

Erika Magyarországon él, ő egyedül vállalt gyereket 4 évvel ezelőtt, méghozzá mesterséges megtermékenyítéssel. Nem tud róla, hogy lennének ilyen oldalak itthon, de nem is kereste ezt a lehetőséget. Szerinte egyrészt nem biztonságos így keresni apát, másrészt nem venné be a gyomra az aktust egy idegennel. A névtelenség is fontos tényező számára: nem akar arcot kapni az apához, tökéletesen megfelel neki, hogy nem tudja, ki az apja a kislányának: "Nem értem, hogy ezek a férfiak miért nem törődnek azzal, hogy akár több tucat gyerekük is születhet, szaladgálhat szerte a világon. Ez vajon nem érdekli őket? És az, ha egyszer egy anya jogot formál rájuk apaként? Valamint az is kérdés, hogy a gyerektelen párok férfitagja miként viseli, hogy felesége mással fekszik le?" - mondja Erika, aki spermabankból választott apát.

A férfiak csak kihasználják a kétségbeesett nőket

A szolgáltatást kritizálók szerint az oldalon hirdető férfiak egyszerűen kihasználják ezeknek a kétségbeesett nőknek a helyzetét. A hirdető férfiak egytől egyig természetes megtermékenyítést ajánlanak a nőknek: van, aki teljes értékű szexet, van, aki csak egy gyors, mindenféle csókok és egyebek nélkül, akár felöltözve lezavart menetet.

Egy 42 éves férfi például ezt írja: "Én egy nős, két egészséges gyermekkel rendelkező férfi vagyok. Szeretnék segíteni egy hetero vagy egy leszbikus párnak, akiknek spermadonorra van szükségük. Hiszek a természetes megtermékenyítésben és nem hiszek abban, hogy ennek sokba kell kerülnie. Ha Isten is úgy akarja, velem meglesz a gyerek, akire vágytok."

Egyes oldalakon országra is lehet keresni, akár a közelben is megtalálható a megfelelő apa. Kérdés, milyen vele összefutni a hipermarket mosóporos polcai előtt?

Egy 31 éves nő ezt írja hirdetésében: "Én egy sikeres nő vagyok, habár engem a karrier nem érdekel. Ha olyan szerencsés lennék, hogy gyermekem születne, ő lenne számomra az egész világ."

És vannak köszönőlevelek azoktól, akiknek már sikerült, mint Biancának: "Meg szeretném köszönni a lehetőséget, amit kaptam tőletek ezen az oldalon. Nagyon boldog vagyok, mert sikerült megtalálnom a megfelelő donort."

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Lényegesen olcsóbb, de egészégügyileg kockázatosabb

Aggodalomra ad okot, hogy ezek az oldalak nem biztonságosak, hiszen nyilvánvalóan a tevékenységüket nem szabályozza semmiféle felügyelet. Egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó hivatalos spermabankba nem kerülhet be például HIV-fertőzött sperma, és egyéb betegségekre is szűrik a donorokat. Itt azonban semmiféle vizsgálat nem előzi meg az aktust. Igen ám, de a spermabankokban Magyarországon ugyan az első öt beavatkozás ingyenes, de csakis magát a beavatkozást fizeti a tb. Minden mást (a vérvételeket, a rengeteg utazást, a drága gyógyszereket) a gyermekre vágyóknak kell finanszírozni. Ez pedig több százezer forint is lehet, míg ezen oldalak segítségével "ingyen" is meg lehet termékenyülni.

Zita West, az Egyesült Királyság első számú termékenységi szakértője szerint amikor egy nő érzi, hogy ketyeg a biológiai órája, akkor képes ilyen kockázatokat vállalni és szexuális kapcsolatot létesíteni ezekkel a férfiakkal. "Ha egy nő kétségbeesetten gyereket akar és nincs pénze spermabankra, akkor fordul ilyen megoldásokhoz. De nem tudhat semmit a szexpartner genetikai hátteréről, vagy hogy volt-e HIV-szűrésen valaha is."

Ennek ellenére ezek az oldalak virágzanak, nők ezrei keresik ezen a módon gyermekük biológiai apját. Jelentkező férfiakból pedig nyilván nincs hiány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.