fashion week bőrönd ruha csomagolás ruhadarab tengerpart nyaralás tipp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közeleg a várva várt nyaralás, de nem tudod, mit kellene bepakolnod a bőröndbe? A Life.hu összegyűjtötte a tengerpart elmaradhatatlan kellékeit, amivel felkészülhetsz a legváratlanabb eseményekre is.

Az indulás előtti este az ember lánya tanácstalanul áll a milliónyi ruhát rejtő gardrób előtt: elég lesz három bikini és 10 nyári ruha? Betegyem még a harmadik magas sarkú cipőt is? És mi lesz a futócipővel? Vajon kelleni fog a monszun éghajlatra tervezett sárga esőkabátom is? Az órákig tartó tépelődés után több ruha kerül be, mint kellene, ám mégis kevesebb, mint amennyire valóban szükség van.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Szerezd be a nyaraláshoz hiányzó ruhadarabokat! Költséghatékony tippjeinket itt találod!


Ha te sem vagy a praktikus csomagolás mestere, készítsd össze a ruháidat a Life.hu listája alapján:

1. Mindenből csak egy kell

Első lépésként minden "nem tengerparti alapdarabból" pakolj az ágyra egyet-egyet: kötelező lesz a farmer vagy vászonnadrág a hirtelen jött lehűlések ellen és egy hosszú szoknya, ha szakrális kirándulóhelyeket is meg akarsz látogatni. A miniszoknya a parti sétáknál jön jól, a sort pedig a sportosabb programokhoz ideális. A kötelező virágos/fodros/extrakényelmes nyári ruhák mellé készíts be egy elegánsabb darabot is, hiszen nincs kínosabb, mint alulöltözni egy esti programot. A tunika fürdőruhával is kényelmes, de akár legingsszel is kombinálhatod esténként. Nem maradhat otthon a legnagyobb melegben sem egy pulóver, kardigán, kabát vagy blézer! Ne felejtsd el a strandkendőt sem!

2. Amikből nem lehet elég

Az adriai nyaralásoknál "fogyóeszköz" a top, a strandruha és a fürdőruha. Ezekből készíts elő többet, mint a nyaralásod idejének fele (már ha rendelkezel ekkora mennyiséggel). A topok és strandruhák a só és a naptej áldozatai lesznek, nem beszélve az egész napos izzadásról. A fürdőruhákat hiába próbáltad fel otthon többször is, a parton fog kiderülni, bírod-e bennük az egyhetes kiképzést. Az egyik túl bő, a másik rossz helyen buggyosodik, a harmadikból pedig kilóg a feneked, ami ezen a partszakaszon egyáltalán nem menő. Emellett érdemes betáraznod bugyikból, melltartókból és zoknikból is.

3. Amik baleset áldozatai lesznek

A harmadik kategóriába azokat a dolgokat pakold össze, amikből nem kell nagy mennyiség: a "fő darab mellé" csak egy-egy tartalékot készíts be. A strandpapucs, a napszemüveg és a kalap sajnos gyakran esik áldozatul hullámtámadásnak, kóros "aszomszédtörülközőslenyúltának" és "szőrénszáláneltűnésnek". Nincs bosszantóbb, mint szakadt papucsban újat keresni a helyi bóvlisnál, ahol mindent konfenkcióméretben és túlárazva kínálnak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

4. Amik csak neked kellenek

Nem bírsz ki egy hetet az imádott futócipőd nélkül? Lételemed a túrázás? Vagy a jóga szerelmese vagy? A specifikus ruhák vagy kiegészítők megszépítik a nyaralást, ezért mindenképpen szoríts helyet kedvenc darabjaidnak. Maradj az ésszerűség határain belül, és a súlyzókat hagyd otthon: a tengerparton akár két 1,5 literes vízzel vagy egy gumikötéllel is helyettesítheted őket.

5. Amik kiegészítik az alapruhatárad

Az alapdarabok mellé válassz 1-1 praktikus kiegészítőt: egy alkalmi táskát, ami szinte minden ruhádhoz megy, néhány nyakláncot/fülbevalót/gyűrűt/hajpántot, amikkel feldobhatod a szetted, ha bulizni mész és 2-3 hordható cipőt (sport- vagy tornacipőt a túrákhoz, papucsot az estékre és magas sarkút a nem tervezett programokhoz). Ezek általában a bőrönd mélyén kuksolnak a kicsomagolásig, hiszen a tökéletesre sült barna bőr jobban mutat minden ékszernél.

Tippek, amik leegyszerűsítik a ruhaválasztást:
- Színben és stílusban harmonizáló ruhadarabokat pakolj, így elkerülheted a "semmi nem illik semmihez" problémát.
- Figyelj önmagadra: ha szoknyás vagy, ne pakolj 2-3 nadrágot, mert úgysem fogod hordani őket. Ha ódzkodsz a rövid szoknyáktól és sortoktól, válassz strandruhát vagy tunikát a partra.
- Hagyd otthon a flitteres, strasszos szettjeidet, ha nem bulihelyre mész pihenni. A különleges anyagok könnyen irritálhatják a leégett, igénybe vett bőrödet.
- Inkább praktikus dolgokat pakolj! A clutchokat a gardróbban hagyhatod: a vállon átvethető vagy felcsatolható táskák, hátizsákok nagyobb szolgálatot tesznek a nyaralás alatt, mint az állandó szorongatásra ítélt darabok.
- Hasonló fazonokat készíts be, így egyféleképpen, harmonikusan barnulhatsz le. Igaz ez a fürdőruhákra, topokra és nyári ruhákra, sortokra is.
- Minden alkalomra legyen legalább egy működő szetted: túrázáshoz, sportoláshoz, hajókiránduláshoz és romantikus vacsorához is készíts be egy-egy összeállítást.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.