kihíváséve2016 diéta életmódváltás hízás fogyókúra evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kutatás szerint a nők átlagosan öt hétig képesek kitartani, ha fogyókúráról, valamint az azzal összefüggő életmódváltásról van szó, és csak minden hetedik nő bírja tizenhárom hétnél tovább a diétát.

Sokan úgy vélik, a kudarc okát az emberi érzelmekben kell keresni. Mindazok, akik képesek önfegyelemmel úrrá lenni feltörő érzelmeiken, sikerrel küszöbölik ki a legkeményebb életmódváltás buktatóit is. Megnéztük, melyek ezek az érzelmek, és hogyan tudunk felülemelkedni rajtuk.

Önsajnálat

Az életmódváltás soha nem megy könnyedén, hiszen lemondásokkal, a veszteség érzésével kikövezett lehet az út. Sokszor érezheted úgy, hogy az élet igazságtalan. Nem érted, miért éppen neked kell küzdened a szép formákért, amíg mások - látszólag - könnyedén elérik az álomsúlyt. Az is lehet, hogy egy idő után egyszerűen megsajnálod magad. Nos, ez az a pont, amikor szükség van a fegyelemre, ami nem engedi, hogy kényeztetni kezdd magad.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tipp:

Az önsajnálat sokszor abból fakad, hogy a mindennapokban felszínesen "veszel részt" a saját életedben. Az életmódváltás során viszont törekedj arra, hogy ne csak fizikai, de lelki síkon is legyen változás: minden este szánj fél órát arra, hogy sorra vedd, mennyi jó tulajdonsággal rendelkezel, valamint mennyi pozitív dolog vesz körül, mennyi jó dolog történt veled. Az is számít, ha süt a Nap, ha rád mosolygott a postás, ha nem kellett futnod a busz után, esetleg ha megismerkedtél egy új ízzel, vagy ha végre eljutottál egy jó hátmasszázsra.

Türelmetlenség

Szinte természetes, hogy mindenki azonnali sikerre vágyik. A jövő hét, a jövő hónap, vagy a "fél év múlva" annyira távol van még. Ám amikor a türelmetlenség toporzékolni kezd benned, és te nem szorítod vissza ezt az érzést, szinte biztos, hogy feleslegesek voltak az addigi erőfeszítéseid, és feladod a küzdelmet.

Tipp:

Az instant megoldásokra való vágyat a legkönnyebben meditációs illetve jógagyakorlatokkal tudod csillapítani. A jóga egyébként is türelemre tanít, segít lelassítani a száguldó hétköznapokban. Kicsit olyan, mintha egy gyorsan robogó autóból ki kellene szállnod, hogy ettől kezdve gyalogosan - a körülötted lévő szép dolgokra rácsodálkozva - folytasd az utad.

Ingerültség

Még akkor is, ha az életmódváltás "gyengéd", ha okos vagy és a diéta során nem éhezteted magad, a szervezet tisztulása során beindulhatnak olyan folyamatok, amelyek egy ideig felturbózzák az idegrendszeredet. A méregtelenítés hatással lehet az idegállapotodra, így a környezetedre, az emberi kapcsolataidra is. Sokan azért adják fel, mert elegük lesz a számukra is érthetetlen, értelmetlen konfliktusokból.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tipp:

Keress olyan relaxációs gyakorlatokat, amelyek segíthetnek a feszültség levezetésében. Itt is jó módszer a jóga, de az se baj, ha "nagy" mozgással szabadulsz meg az ingerültségtől. Menj el futni, látogass el egy táncos órára, vagy próbáld ki a box-aerobikot. Amikor érzed, hogy már pattanásig feszülnek az idegeid, az eddigi szelepek (sírás, kiabálás, hiszti) helyett nyiss ki olyat, ami előre visz, ami nem rombolja az emberi kapcsolataidat, neked viszont segít.

Szomorúság

Öröm és szomorúság váltakozhatnak benned, és olykor hatalmas kiugrásokat élhetsz át. Egyszer fenn, egyszer lenn. A pillanatnyi siker feldobhatja a kedélyállapotodat, míg a hormonháztartásodra gyakorolt hatások (a szervezet méregtelenítése miatt) okozhatnak érzelmi mélypontokat is. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy tudatosítsd magadban, miért is vállaltad a változást.

Tipp:

A kedélyállapotodra jó hatással lehet az olyan élelmiszerek beiktatása, amelyek természetes módon hatnak a szervezetedre. A pulykahús, valamint a banán fogyasztása tökéletes választás, mert a triptofán nevű aminosavat tartalmazzák, amely elősegíti a szerotonin termelődését a szervezetben. A megfelelő szintű szerotonin hatására elégedettebbnek, boldogabbnak érezheted magad. A kutatók azt állítják, hogy a szerotonin a tapintási érzékelést pozitív irányba befolyásolja, így a szexuális életedre is hatással lehet. E mellett elősegíti az empátia érzését magad és mások irányába is.

Csalódás

Minden egyes fogyókúrának a realitás talaján kellene maradnia ahhoz, hogy sikert érhess el. A túl távoli cél nagy valószínűséggel elérhetetlen lesz számodra is. Minden sikertelen fogyókúra nyomán egy dolgot fogsz elraktározni: a csalódást. Ráadásul egyre nehezebb lesz új célokat kitűzni magad elé, és már akkor sem fogsz hinni a sikerben, ha a cél elérhető lenne számodra.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tipp:

Mielőtt belevágnál a széleskörű életmódváltásba és a diétába, mérd meg pontosan, hány kiló vagy. Válaszd ki azt a ruhaméretet, amelyet célodul tűztél ki. Jelöld meg azt a dátumot is, amire mindezt el szeretnéd érni. Ha ezen túl vagy, akkor az elsőre megfogalmazott vágyadat, azt, ami szívből jött, felezd meg. Ha tíz kilót akartál fogyni, akkor első körben a cél csak öt kiló legyen, és ne akarj egyszerre 4 ruhaméretet átugrani, elégedj meg a felével. A határidőt pedig duplázd meg. Miért? Mert taktikusabb és sokkal hatékonyabb kis lépésekkel haladni a cél irányába - hiszen Róma se egy nap alatt épült fel. A valódi eredményhez idő kell, az elért sikerek pedig további lendületet adnak majd az új célok kitűzéséhez.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Zsírégetés gyömbérrel - Próbáltad már?http://www.life.hu/ez-zsir/20130704-gyogynoveny-ami-segiti-a-fogyokurat-zsiregetes-gyomberrel.htmlFogyózol? Rajzolj evés helyett!http://www.life.hu/ez-zsir/20130712-fogyokura-es-dieta-mar-a-pizza-lerajzolasa-is-felvidit.htmlJeges nyalánkságok - Így készítsd el őket otthon!http://www.life.hu/ez-zsir/20130709-otthon-is-lehet-kesziteni-jegkremet-fagylaltot-gyomolcsbol-ime-3.htmlA szex miatt olvadnak a kilók Mel B-rőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130711-mel-b-enekesno-a-szexnek-koszonheti-karcsu-alakjat.htmlSikertörténet: Így fogyott magabiztosra Zsuzsihttp://www.life.hu/ez-zsir/sikersztorik/20130709-sikertortenet-igy-fogyott-magabiztosra-zsuzsi.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.