A táska, ami segít az egészség megőrzésében

pr-cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az első szeptemberi napon, amikor elkezdődik az iskola, vele együtt kezdődik a kapkodás, a reggeli felkelni nem akarás, az évekkel egyre kínosabbá váló, "megcsináltad-e a leckét" kérdések, a számonkérések és elvárások soha meg nem szűnő sora. Ezen a szeptemberi reggelen, mikor először veszi hátára az iskolatáskáját kisemberré érett gyereked és öntudatosan, kicsit mégis félve indul el egyedül az iskola kapuja felé, valami végérvényesen megváltozik. A legfontosabb viszont mégsem változhat, nem kerülhet veszélybe - az egészsége.

A gyerek és a szülő is nehezen, szinte szorongással éli meg, amikor az ovis szabad játékok helyére a tanulás lép, és az állandó biztatás helyére - jó esetben persze mellé - a szabályozott elvárások, kötelességek rendszere. Már nem örül senki, ha a kicsi magától elkezd szépeket rajzolgatni, vagy ügyesen futkorászik fel-alá az udvaron. Meg kell tanulnia alkalmazkodni, utasításokat követni, és ami a legnehezebb, ülve maradni és becsöngetéstől kicsöngetésig figyelni. Miközben a gyerekek figyelme ebben a korban alig 10-12 perc átlagosan. Igazi kihívás ez tanárnak és diáknak egyaránt. Feladatokat teljesíteni, olvasni, írni és számolni tanulni, észben tartani a házit és nem elfelejteni a tornazsákot, az órarendet, hogy mit is kell majd bepakolni este az iskolatáskába. Amit, ha rosszul választunk ki szörnyen nehéz, kényelmetlen, ráadásul még a mozgást is akadályozhatja. Ha pedig még helytelenül is viseli a gyereked, hosszú távon gerincferdülést is okozhat nála.

Forrás: Herlitz PBS Ag

Ahhoz, hogy a lehető legjobban teljesítsen a gyerek, ami minden szülő álma, hozzá tartozik a sok mozgás, a tudatos és változatos táplálkozás, és az is, hogy jó élmény legyen elindulnia az iskolába. Amiben pedig döntő szerepet játszik ebben, az az iskolatáska. Ha nyom, ha féloldalas, ha kényelmetlen, minden elindulás nyűgös, nehézkes lesz. Ráadásul még ártalmas is. Hiszen attól a bizonyos első naptól kezdve, mikor minden megváltozik, a kicsi 175 napon indul és érkezik meg a táskájával a suliba és suli után haza. Ha a választott táska nem kíméli a hátát, ha ólomsúllyal nehezedik a vállára, nem lesz más az elindulás, csak nyűg és dac. Sőt, a csontok és a csigolyák az általános iskolás korú gyerekeknél még nem olyan stabilak, mint a felnőtteknél, még fejlődnek és alakulnak, így az iskolatáska is szerepet játszik abban, hogy mennyire sikerül elkerülni a későbbi gerincproblémákat. Az iskolatáskáknak ezért kell rásimulniuk a kisgyerek hátára, ezért kell az optimális súlyeloszlást biztosítanunk azzal, hogy helyesen pakoljuk be és helyesen állítjuk be a pántok hosszát. És bármennyire is bonyolult megoldani, hiszen nehezek a könyvek, füzetek és a tolltartó is, a teljes napi hozni és vinnivaló súlya nem haladhatja meg a gyerek testtömegének 10 százalékát. Ezért olyan könnyű iskolatáskát válasszunk, amilyet csak lehet.

Forrás: Herlitz PBS Ag

A helyes súly és ergonómia ezért fontos tulajdonságai egy iskolatáskának, amire a Herlitz nagy hangsúlyt fektet. De ebben a kollekcióban szerencsére nemcsak a biztonság, egészség és komfortérzet szempontjai érvényesülnek, hanem a gyerkőcök vágyai is. Mert bármilyen egészséges is, ki indulna el egy táskával, ami ciki...

Forrás: Herlitz PBS Ag

Ha pedig sikerült kiválasztani azt a táskát, ami egyszerre felel meg a szülői elvárásoknak és a leendő tulajdonos kifinomult és megingathatatlan ízlésének, nincs más hátra, mint telepakolni. Minden este. De hogyan?

Először is, hasznos, ha sikerül kiválogatni azokat a füzeteket és könyveket, amelyekre valóban szükség van másnap. Érdemes megtanítani ennek a fontosságát, még ha elsőre ez nem is egyszerű. Ami nem feltétlenül szükséges az adott tanítási nap zavartalan lefolyásához, azt hagyjuk otthon, vagy ha mód van rá, az iskolában. A legkedvesebb játékok, technikai kütyük jobb, ha otthon várják meg gazdájukat, a suliban úgysincs idő arra, hogy előkerüljenek a padból. A sportszereket sem érdemes beletuszkolni a táskába, arra a sportzsák is megfelel, amit könnyű letenni bármikor. Már bepakoláskor figyeljünk az egyenletes súlyeloszlásra, a nehezebb iskolaszereket, a könyveket például, tegyük közvetlenül a hátrészhez - a könnyebbeket pedig a táska első részébe. Rendszeresen ellenőrizzük a vállpántot is, mert az egyrészt könnyen elcsúszkálhat - a néhány tízperces spontán focizás közben például -, másrészt nem követi magától a gyerek növekedését. Ami ebben az időszakban szinte pillanatok alatt, észrevétlenül történik meg. De ne csak az iskolatáskát, a széket és az íróasztalt is állítsuk be, mert a helyes üléssel is sokat tehetünk a csontok, a gerinccsigolyák, a gerincoszlop és a mozgásszervek egészségéért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.