Gyomorfájás az ünnepek után - tedd rendbe a tested apró trükkökkel!

gyomor gyomorfekély banán borsmenta evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepi forgatagban le sem állsz a habzsolással, emiatt aztán napokig szenvedsz a puffadástól és társaitól? Íme, néhány tipp, amikkel jót tehetsz a gyomrodnak az ünnepek után. 

Minél több narancslé, annál jobb!

Az emésztési zavarokat a legtöbb esetben a gyomorsav hiánya okozza, viszont a narancsban található természetes savak ezt könnyen helyrehozhatják. Inkább evés előtt, és semmiképpen se szénhidráttal együtt fogyaszd, mivel így több bélgáz termelődik, ami a közérzetedet is ronthatja.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Egészséges test, gyönyörű bőr - préselj leveket, minél többször. Itt már mutattunk néhány szuper receptet, amiket érdemes kipróbálni!

Banán, a trópusi csodaszer

A banán a benne található káliumnak köszönhetően segítheti az emésztést, illetve magas rosttartalmával a hasmenést is megszüntetheti.

Life.hu tipp

Imádod, de félsz, hogy hizlal? Íme, 4 ok, amiért megéri banánt enni!

Fűszerezz bátran!

Valószínű beletrafálunk, ha azt állítjuk, hogy nem igazán vágysz nagy ízkavalkádra az ünnepek után, de akár egy kis fűszerezés is segíthet rendbe tenni a gyomrodat. Például a kömény több epe termelésére serkenti a májat, ami segíthet szervezetednek az emésztésben.

Life.hu tipp

A fűszerek a fogyásban is segíthetnek - használd a zsírégető fűszereket!

Kerüld a sót!

A só arra kényszeríti a gyomrot, hogy visszatartsa a vizet, éppen ezért a sós sült krumpli és az egyéb sós rágcsálnivalók nem a legjobb választás az ünnepek után, bár tudjuk, hogy nagy a kísértés. Ha valami ropogtatnivalóra vágynál, egyél inkább egy kis pattogatott kukoricát vagy sótlan mandulát.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Cseréld le a konyhasót! Itt már bemutattunk néhány alternatív sófajtát, amiket megéri kipróbálni!

Egy kis rizs sosem árt!

A rizs egy nagyon nyugtató hatású étel, emellett rostot is tartalmaz, így a gyomrod könnyen megbirkózik a megemésztésével. Hasonlóan egyszerű, de nagyszerű ételek a pirítós és a főtt krumpli, amelyek szintén nem terhelik túl az amúgy is érzékeny gyomrodat, illetve a hasmenés megszüntetésében is segédkeznek, mert felszívják a gyomorban lévő folyadékot.

Life.hu tipp

A szénhidrát ellenség, vagy valóban jót tesz a szervezetnek? Itt korábban bemutattuk a legnagyobb tévhiteket.

Igyál almaecetet!

Igen, tudjuk, hogy bizarrul hangzik, de az almaecet sokat segíthet a gyomrodnak az emésztésben, illetve a hasi görcsöket is enyhítheti. Keverj egy pohár vízbe egy evőkanál almaecetet, egy evőkanál mézet és máris kész a csodaszer. Ha pedig az almaecetet csupán egy nagy pohár vízzel hígítod, még a székrekedésben is segíthet.

Life.hu tipp

Az almaecet a frizurádat is ragyogóvá teszi - ha kíváncsi vagy, hogyan készül a különleges hajvíz, kattints ide!

A borsmentatea az igazi gyógyír

Veletek is előfordult kiskorotokban, hogy anyukátok borsmentateát akart megitatni veletek, amikor fájt a pocakotok? Nem véletlen, hiszen ha csak egy csészével is elkortyolgatsz belőle, enyhítheted a felfúvódást, a hasi görcsöket és a hányingert is egyszerre. A borsmenta megnyugtatja a gyomor izmait, segít az epe áramlásában, így az ételek sokkal gyorsabban emésztődnek meg a gyomrodban.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

A borsmenta a zsírbontásban is nagy szerepet játszik, de emellett még számtalan jótékony hatása van. Hogy melyek ezek, itt elolvashatod!

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus elmondta, a túlzott teltségérzetet a legkönnyebb elkerülni, ha annyit eszünk, amennyire valóban szükségünk van. "Felejtsük el azt, hogy csak azért szedünk még, mert a szemünk kívánja. Ha mégis ebbe a hibába esünk, meggyorsíthatjuk az emésztést egy kis citromlével, savanyú limonádéval."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.