Itt a tavaszi megújulás ideje – az otthonodban is!

Forrás: PressLoft -
felújítás tavasz otthon lakás Kika-tavasz2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavasz beköszöntével a lakásfelújítás iránti igény is megnövekszik: ilyenkor sokat tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a közvetlen környezetünkben, odahaza. Sőt, egy kis kreativitással ilyenkor még arra is lehetőség nyílik, hogy a legfrissebb trendeket is követhetni tudjuk. 

A lakásfelújítás esztétikai okokból

Falak. Amikor már hosszabb ideje élünk egy helyen, óhatatlan, hogy a lakótér kisebb felújításokra szorul. Ilyen lehet például egy tisztasági festés, amit tavasszal a legcélszerűbb elvégezni. Ilyenkor ugyanis gyorsabban száradnak a falak és mivel gyakrabban tudunk szellőztetni, a festékszag is hamarabb távozik a szobákból. Ha már úgyis festőhengert és ecsetet ragadunk jó megoldás lehet, ha egy falszakaszt – például a kanapé vagy étkezőasztal mögötti részt – más árnyalatúra, esetleg eltérő színre festünk vagy egy szép mintájú tapétacsíkkal díszítünk. Ezzel kissé feldobhatjuk az egyhangú falakat.

Forrás: PressLoft

Beltéri nyílászárók. Ha az ablakkeretek és ajtók mázolva vannak, és már látszanak rajtuk az öregedés jelei – például kissé elsárgultak vagy lepattogzott róluk a festék –, tavasszal ezeket is újramázolhatod.

Bútorok. Szívesen lecserélnéd már a konyhaszekrényt? Ne tedd – hacsak nincs annyira rossz állapotban. Ha csupán esztétikai szempontok miatt válnál meg a régitől, elég, ha a szekrények frontjait cseréled le. Sokat spórolhatsz így és ez a megoldás nem jár nagy felfordulással sem.

Tudtad?

Ma már szinte minden nagyobb áruházban kaphatók csempefestékek, így ha meguntad a régi burkolatot, nem feltétlenül kell kicserélned. Elég, ha átfested – számos különböző árnyalatból választhatsz.

Lakásfelújítás biztonsági és gazdasági okokból

Az elöregedett elektromos-, víz-, csatornahálózat a lakáson belül lehetséges veszélyforrást jelent, lakásfelújítás esetén elsődleges elvárás az adott rendszerek vizsgálata, szükség esetén cseréje. Egy időben történő lakásfelújítás a gazdaságos üzemeltetés céljának megvalósítását is segíti. A nyílászárók cseréjénél a hőtechnikai szempontok és a biztonságtechnika egyaránt fontos, azonban az anyag minősége is meghatározó eleme a lakásfelújítás ezen fázisának.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A nem megfelelő nyílászárók gazdasági szempontból nagy kárt okozhatnak. A rossz szigetelés miatt kiszökő meleg például könnyen megemelheti a fűtésszámlát. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kötelező Energetikai Tanúsítvány jó minősítése esetén alkalomadtán könnyebben tudjuk értékesíteni az ingatlant.

Engedélyek. A lakásfelújítás nem hatóságiengedély-köteles, amennyiben a fő teherhordó falak, tetősíkok, kémények nem kerülnek bontásra, áthelyezésre. A lakásfelújítás során kivitelezhető a köztes falak bontása, áthelyezése, azonban szoba leválasztására, nappali megnagyobbítására szintén lehetőség nyílik a lakás adottságainak figyelembevételével.

Hasznos tipp. Az utólagos tetőtérbeépítésnél fokozottan érdemes odafigyelni a hangszigetelésre, hiszen sok esetben az utólagos kialakítás esetén az alsó szintre még a lépések zaja is beférkőzhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.