Hajtogatod így, hajtogatod úgy, az a fránya gyűrődés csak ott marad; az a zabolátlan ingujj pedig mintha saját életre kelne. A vasalás bizony nem sok nő számára okoz örömet. Az alábbi leleményes trükkökkel azonban gyorsabban és hatékonyabban túl lehetsz eme utált elfoglaltságon.

Forró helyzet

Érdemes az alacsonyabb hőfokot bíró ruhákkal kezdened a vasalást, és szépen sorban haladni a forró vasalást tűrő anyagok felé. Így nem kell várakoznod arra, hogy a vasaló kihűljön, ezzel energiát, pénzt és időt is megtakaríthatsz. A pamutból készült ruhák eléggé strapabírók, vasald őket bátran magas hőfokon! A szintetikus anyagokkal és a selyemmel azonban már óvatosabban, ezeknek csakis alacsony hőfokon ess neki, a gyapjú pedig a közepeset szereti. A kifényesedés elkerülése végett vasald a ruhákat kifordítva, de tehetsz rájuk valamilyen anyagot is, például egy vékony törülközőt, ami megvédi a felszínüket.

Forrás: Thinkstock
Rezsicsökkentés házilag

Egy kis odafigyeléssel és hatékony vízhasználattal hetente akár több ezer forintot is spórolhatsz a vízszámládon. Kövesd tanácsainkat!

A méret a lényeg

A lepedőket, takaróhuzatokat vagy akár a nagyobb terítőket hajtsd ketté, vasald ki az egyik oldalukat, majd hajtsd ketté ismét, és jöhet a másik oldal. Ha végeztél velük, terítsd őket egy szék támlájára. Arra azért ügyelj, hogy a szék támlája ne legyen piszkos, nehogy összekend valamivel a frissen mosott és vasalt textíliákat.

Az idő pénz

A száraz ruhák vasalása igen időrabló elfoglaltság, és gyakran nem is túl hatékony, könnyen maradhatnak ugyanis gyűrődések az anyagon. Ha a vasalód esetleg nem gőzölős, akkor sem kell aggódnod! Szerezz egy virágpermetezőt, vagy ess neki a vasalásnak a teregetés után maximum egy órával, amikor még nyirkosak a ruhák. A nedves ruhákon a vasaló is könnyebben siklik, így nem kell nagy erőt kifejtened. Egyenletes, hosszú mozdulatokkal vasald a ruhát szárazra.

Valószínűleg neked sem a kedvenc programod a mikrohullámú sütő takarítása. Mutatunk azonban egy szuper trükköt, amivel könnyedén és gyorsan végezhetsz ezzel a nem túl népszerű tevékenységgel.