Az emberi kreativitás nem ismer határokat - ám ez a kreativitás nem minden esetben áll a jó ügy szolgálatában. A következőkben összegyűjtöttük a legemlékezetesebb szerencsejáték csalások és csalási kísérletek történeteit.

Csalás a lottó hajnalán

Az ötös lottó mai formájában 1957-ben alakult ki, ezután három évvel pedig máris megpróbálkoztak az első nagyobb csalási kísérlettel. Anno a szelvényfeldogozást kézzel végezték, így eshetett meg, hogy

egy úriember a "telitalálatos" szelvényét utólag, a sorsolást követően csempészte be a feldolgozásra váró lottók közé.

Egy valamire azonban nem gondolt: a nyerő tikett második és harmadik részének ott kellett volna lennie az ellenőrző szelvények között, azokat viszont elzárva tartották egy külön szekrényben. Mivel a férfi nem sejtette, hogy csalása nem teljes, boldogan jelentkezett nyereményért. Jutalmul azonban nem milliókat kapott, hanem börtönbüntetést.

Forrás: Thinkstock

London ostroma

Nagyjából 10 évvel ezelőtt járták be a világsajtót a "sikkes és csodaszép" magyar nőről és két szerb társáról szóló botrányos hírek. A banda 1,3 millió fonttal távozott London egyik legelegánsabb luxushoteljének rulettasztalától. A csalók a biztonsági kamerák felvétele szerint lézerszkennerrel és mikroszámítógéppel számolták ki a nyerőszámokat úgy.

A háromtagú banda az első este százezer, a másodikon 1,2 millió fontot nyert.

Bár a kaszinó kifizette a nyereményt, a biztonsági kamerákkal készült felvételek újranézése után feljelentést tettek a rendőrségen.

Darabokra tépett milliók

2002-ben egy agyafúrt, alföldi tanyán lakó férfi próbált túljárni a Szerencsejáték Zrt. eszén.

A férfi azt állította, hogy az öttalálatos szelvényét gyermeke véletlenül széttépte, majd kidobta a szemétbe, de mikor megtudta, hogy a lottó nyerő volt, gyorsan kikukázta és összeragasztotta.

A Szerencsejáték Zrt. megvizsgálta a szelvényt, amelyről kiderült, hogy több különböző darabból ragasztották össze és a vonalkódja sem volt érvényes. Mivel a férfi továbbra is kiállt az igazáért, azt tanácsolták neki, hogy nyújtson be nyereményigénylést a társaságnak, amire végül nem volt hajlandó. Lehet az a nem mellékes körülmény rettentette el, hogy ha kiderül a manipuláció, akkor nagyértékű csalás miatt eljárást indíthattak volna ellene.