Less be egy diktátor házába! Megnyitották Ceausescu bukaresti palotáját

Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement -
Nicolae Ceausescu palota otthon megnyitás diktátor román kommunista
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagyközönség immáron szabadon látogathatja a Primaverii azaz Tavasz palotát, amely negyedszázadon keresztül Nicolae Ceausescu, az utolsó román kommunista diktátor otthonául szolgált.

A több mint 15 ezer négyzetméternyi parkosított telken található, 80 helyiségből álló, moziteremmel, és úszómedencével felszerelt palotát 1964-65-ben építették, a berendezéséhez felhasznált mozaikokat és csillárokat a diktátor meglehetősen műveletlennek bizonyult felesége, a rendszer propagandagépezete által mégis vegyész doktorrá, akadémikussá, "nemzetközi hírű tudóssá" avanzsált Elena Ceausescu maga választotta ki – írja az Origo.hu.

Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement
A családfő dolgozószobája a Primaverii-palotában Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A giccstől túlcsordult palotában, a fürdőszobák csaptelepeitől kezdve a fotelek és ágyak faragott díszeiig mindent arannyal vontak be, a falakon pedig híres román festők munkái sorakoztak.

A Ceausescu házaspár közös lakosztályának fürdőszobája Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.