Mikor és hogyan érdemes belevágni a babaprojektbe?

Forrás: Thinkstock -
szakember szülés gyermekáldás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi évtizedek nagy rohanása közben egyre inkább központi kérdéssé vált a nők számára, hogy mikor érkezik el az idő a gyermekáldásra. Ezt a kérdést boncolgatta Tidrenczel Zsolt, genetikus szakorvos is.

Az biztos, hogy a babavállalás optimális időpontjáról megoszlanak a vélemények és a tapasztalatok.

Napjainkban szinte lehetetlen megmondani, melyik lehet a szülés ideális időpontja a nyugati kultúrában. Ennek elsősorban szociális és anyagi okai vannak, hiszen pusztán a biológiát nézve gyakorlatilag egyértelmű a válasz: 20-30 év között optimális a gyermekáldás. Ha az összes szempontot figyelembe szeretnénk venni, akkor a 25-35 közötti életkor lehet a legjobb kompromisszum” – magyarázta Tidrenczel Zsolt a Czeizel Intézet PrenaTest Központjának klinikai genetikus szakorvosa.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

A kor = kockázat?

Mindenesetre azt is érdemes tudni, hogy a későbbi gyermekvállalás biológiai szempontból nagyobb kockázatot jelent: az először szülő idősebb nőknél a teherbeesés valószínűsége alacsonyabb, és a vetélés lehetősége magasabb, ráadásul az anya életkorával párhuzamban bizonyos kromoszóma-rendellenességek is nagyobb eséllyel fordulhatnak elő – közülük a leggyakoribb a Down-szindróma.

A szakember szerint a rendellenességek hátterében a petesejtek öregedése is állhat.

„Szeretném a leendő anyukákat megnyugtatni: megfelelő odafigyelés, kellő előkészület és szűrővizsgálatok mellett már a terhesség korai szakaszában, könnyen észlelhetők azok a genetikai betegségek, amelyek az idősebb anyai korban gyakrabban előfordulhatnak” – tette hozzá Tidrenczel doktor.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Több vizsgálat, kisebb kockázat

Ám szerencsére a kromoszóma-rendellenességek kiszűrésére már számos módszer létezik: mint például a kombinált szűrések, vagy az invazív eljárások, de sajnos ez utóbbiak esetében magasabb a vetélés kockázata is.

Az viszont jó hír, hogy a folyamatosan fejlődő orvosi diagnosztikának hála manapság már elérhetőek olyan non-invazív vizsgálatok, ún. prenatesztek is,

amelyek a terhesség kilencedik hetétől elvégezhetőek,

ezáltal pedig kimutathatók az esetleges magzati betegségek, mint például: Down-szindróma, Edwards-kór és más kromoszóma-rendellenességek.

„A prenatesztek elvégzése gyakorlatilag komolyabb kellemetlenség nélkül, egy egyszerű vérvétellel történik. A teszt segítségével a késői harmincas éveikben járó nőknek is van lehetőségük a nyugodt, kiegyensúlyozott és kiszámítható várandósságra” – tette hozzá a Tidrenczel.

49 évesen szeretne gyereket Janet Jackson http://www.life.hu/csalad/20160419-janet-jackson-leghobb-vagya-hogy-anya-legyen.htmlVan egy rossz és két jó hírünk is az énekesnővel kapcsolatban: Janet Jacksont nemrég megműtötték a hangszálain talált tumor miatt, viszont úgy néz ki, hogy gyógyulófélben van, ráadásul egy ismerőse szerint, örökbefogad egy gyermeket. Család--Botrány! Brad Pittnek van két eltitkolt gyereke?http://www.life.hu/csalad/20160408-angelina-jolie-kiakadt-brad-pitt-eltitkolt-gyereke-miatt.htmlAngelina Jolie és Brad Pitt házassága folyamatosan veszélyben van, ahogy Angie egészsége is, a bajt pedig csak tetőzi, hogy állítólag Brad Pittnek van két eltitkolt gyereke. Az biztos, hogy ezúttal Angelina nagyon durván kiakadt. Család--Ben Affleck és Jennifer Garner ismét összeköltöznek?http://www.life.hu/csalad/20160407-a-hirek-szerint-ben-affleck-es-jennifer-garner-ismet-egyutt-fognak-elni.htmlBen csak nemrég bérelte ki Brook Shields házát - rögtön a volt felesége szomszédságában -, ám most úgy tűnik, hogy a család ismét egy fedél alatt él majd, legalábbis Ben legújabb filmjének forgatási ideje alatt. A színész már ki is nézett egy lakást Londonban. Család--Négyéves kislány az internet kedvenc hegymászójahttp://www.life.hu/csalad/20160329-negyeves-az-instagram-kedvenc-hegymaszoja.htmlA négyéves Hadlie Brechler több sziklát mászott meg, mint a legtöbbünk, ezért nem is csoda, hogy a sziklákon vigyorgó kislány fotói körbejárták a netet. CsaládOrigoA svéd hercegnő, Madeleine megmutatta kisbabáját a világnakhttp://www.life.hu/csalad/20160323-a-sved-hercegi-par-megmutatta-gyermeket-a-vilagnak.htmlA fiatal és sikeres Madeleine svéd hercegnő nemrég megmutta tündéri kisfiát a világnak. Erre vártunk már 9 hónapja, és nem hiába: Nicholas csodaszép. Család--Így mókázott Jennifer Garner a lányával együtthttp://www.life.hu/csalad/20160313-igy-mokazott-jennifer-garner-a-lanyaval.htmlJennifer Garner legtöbbször az edzőteremben izzad, ám a finom nyalánkságoknak még ő sem tud ellenállni. Főleg, ha bűntársa is akad, mégpedig a kislánya személyében. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.