Az alábbi színházépületekben garantáltan nem csak az előadásra koncentrál a közönség. Ha világ körüli útra indulnál, ezeket az építészeti remekműveket mindenképpen látogasd meg.

Bostoni Operaház - Egyesült Államok

A Boston Operaház eredetileg filmszínháznak épült, és 1928. október 29-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Operaházként 1980 és 1990 között funkcionált, ebben a 10 évben a bostoni operatársulat főhadiszállása lett. 2004-ben aztán egy teljes felújításon esett át, és az épület jelenleg a bostoni balett-társulat otthonául szolgál.  

Bostoni OperaházForrás: bostonoperahouse.com

Kuangcsoui Operaház – Kína

Az operaház Kuangcsou, vagy ahogy Európában elterjedt, Kanton város egyik dinamikusan fejlődő, teljesen új övezetében épült 2003 és 2010 között. A tervezője nem más volt, mint a néhány hónapja, 65 éves korában elhunyt Zaha Hadid sztárépítész. A grandiózus fém-, beton- és üvegkomplexum a legmodernebb építészeti eszközökkel és technológiákkal készült. 

Kuangcsoui OperaházForrás: Zaha Hadid Architects/Virgile Simon Bertrand

Minack Színház - Anglia

A Minack Színház kialakítása az ókori amfiteátrumokat idézi: a nyitott épületet a Porthcorno-öböl egyik sziklájába vájták. A színházat egy Rowena Cade nevű asszony álmodta meg, és ő is kezdte el építtetni 1931-ben, aztán egészen a haláláig, 1983-ig folyamatosan alakítgatták. A színház minden évben május és szeptember között nyitja meg kapuit a közönség előtt.

Minack SzínházForrás: Dreamstime

A Katalán Zene Palotája - Spanyolország

A Katalán Zene Palotája egy koncertterem, amelyet 1905-ben kezdtek el építeni és 1908-ban avattak fel Barcelonában. Eredetileg az Orfeó Catalá nevű kórusnak kívántak otthont teremteni vele, ma már az azonos nevű intézmény székhelye is egyben. Az épületet vörös klinkertégla, rikító mozaikdíszítés fedi, kupolája barna-fehér-kék csempével kirakott, terrakotta színű keresztek rajzolatával tarkított. Belső díszítése is hűen tükrözi a katalán modernizmus jegyeit.

Katalán Zene PalotájaForrás: Wikipedia

Elgin és Télikert Színház - Kanada

Két színház egy épületben - a Télikert Színház hét emelettel az Elgin Színház felett található. De nem csak ez a különlegessége az épületnek: a Télikert Színház hűen a nevéhez valódi bükkfalevelekkel, pamutvirágokkal és kerti lámpásokkal van díszítve. Mindkét színházat 1913-ban építették.

Elgin és Télikert SzínházForrás: City of Toronto