Hatalmas őzikeszemek, rövid haj, extrémen vékony testalkat, ő volt Twiggy, aki az 1960-as években meghódította az egész világot, hatására éles kanyart vett a divat története.

Nehéz kezdetek

Twiggy 1949. szeptember 19-én született Lesley Hornby néven London külvárosában. Édesanyja pénztárosként, édesapja ácsként dolgozott. Meglehetősen rossz anyagi körülmények között éltek, így ott spóroltak, ahol csak tudtak. Ezért tanította meg például varrni őt és két nővérét az édesanyjuk, hogy legalább ruhákra ne kelljen költeniük.

Forrás: Northfoto

A miniszoknya történelme is Twiggyvel kezdődött

15 éves volt, amikor a tervezőnő, Mary Quant felfedezte. Történelmi találkozás volt, a tervezőnő nevéhez fűződik ugyanis a miniszoknya megalkotása, amit vékony, törékeny testalkatú lányokon akart bemutatni. Ezért is esett a választása a 167 centis, vékony, 40 kilós Twiggyre, aki elsőként viselhetett miniszoknyát. Végül pedig együtt írtak történelmet, hiszen ez az új ruhadarab és Twiggy külseje is ikonikussá vált a 60-as években.

Forrás: AFP, Northfoto

Fiús frizura, háromsoros műszempilla és egy karrier kezdete

A világsikert azonban nem a miniszoknyás fotók hozták meg. 16 évesen a kor híres fodrászának, Leonard Lewisnak a szalonjába kerestek modelleket egy fotózáshoz. Leonard olyan hírességeknek a haját vágta, mint Jack Nicholson, Meryl Streep, Warren Beatty, Barbra Streisand, Catherine Deneuve és Tony Curtis. Twiggyben rögtön meglátta a lehetőséget, ahogy belépett a szalon ajtaján, és máris megalkotta a szőke, rövid hajat, ami Twiggy egyik védjegye lett. Állítólag hét órán keresztül festették és vágták a haját. A fotózáshoz a sminkjét saját maga készítette, amit nem is aprózott el: felülre három sor műszempillát rakott, alulra pedig szemceruzával festett pillákat, így a haja mellett szintén ikonikussá vált őzikeszemei is világhódító útra indultak.

Forrás: giphy.com

"A hatvanas évek arca"

Csak pár hét kellett, hogy a fotók hatására mindenki úgy akarjon kinézni, mint Twiggy. Egy újságíró máris kikiáltotta a hatvanas évek arcának. Fiús haját és a sminkjét is irigyelték, mindenki ezt utánozta. A szerelme és menedzsere, Nigel Davies tanácsára felvette a Twiggy nevet, és máris a pálya csúcsára ért, 1967-ben, 17 éves korában a Vogue címlapján pózolt. Elképzelni is nehéz, hogy mekkora őrület alakult ki Twiggy körül. Talán elég csak annyit mondani, hogy még Barbie babát is piacra dobtak a nevével, ami természetesen pillanatok alatt elfogyott.

Forrás: AFP
Miniszoknya, műszempilla, tusvonal – Így forgatta fel a 60-as évek az egész világot

A 60-as években egy új korszak kezdődött – nézzük csak, mik is történtek ekkor: ember lép a Holdra, felhúzzák a berlini falat, az államokban J. F. Kennedyt választják elnöknek, világhódító útjára indul a Beatles, és elkezdődik a miniszoknyakultusz. Olvasd el Larion Oscar cikkét!

Marilyn Monroe-ból Twiggy

Twiggy új ideált teremtett. A nőies formákról szóló Marilyn Monroe-időszakot váltotta le a vékony, fiús testalkatot népszerűsítő Twiggy-éra. Ő egyébként nem volt a fogyókúrák híve, egyszerűen ilyen alkat volt, de mivel mindenki rá akart hasonlítani, ezért kitört a fogyókúraláz. A csontsovány külső lett a szépségideál, ami a mai napig meghatározó trend a divatiparban. Nemsokára el is kezdték támadni Twiggyt, amiért rossz példát mutat a fiataloknak. 

Forrás: Vogue, AFP

Korai nyugdíj

Twiggy mindössze 21 éves volt, amikor elhatározta, hogy befejezi a modellkedést, és otthagyja a divat világát. Mindössze 4 évet töltött a divatiparban, mégis máig meghatározó a szerepe. A modellkedés után színészkedett, és énekesnői karrierbe is kezdett. Színészként egyébként szintén elképesztő sikereket ért el, első filmjében, a Twiggy, a sztárban nyújtott alakításáért két Golden Globe-díjat is kapott. 

Forrás: Northfoto