Miniszoknya, műszempilla, tusvonal – Így forgatta fel a 60-as évek az egész világot

Forrás: Thinkstock -
fashion week 60-as évek szépségápolás smink
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 60-as években egy új korszak kezdődött, de nézzük csak, mik is történtek: ember lép a Holdra, felhúzzák a berlini falat, az államokban J. F. Kennedyt választják elnöknek, világhódító útjára indul a Beatles, és elkezdődik a miniszoknyakultusz.

Minden mindennel összefügg, és hatást gyakorol a szépségiparra és a divatra egyaránt. London diktálja a tempót, meghatározó szimbólumok, új trendek születnek.

Az új modellideál a tinédzserkülső, a miniszoknya alól kivillanó hosszú combok, a hosszú haj, a frufru és a nagyon erősen festett szem.

Forrás: Thinkstock

Az új áramlat magával vonzotta az új szépségideálok megjelenését: Patti Hansen, Penelope Tree, Cynthia Hampton, Julie Christie, Jane Birkin, Francoise Hordy, Catherine Deneuve, akiket milliók utánoztak.

De az egyik legmeghatározóbb jelensége a korszaknak Twiggy színrelépése.

Ő volt az első nagyon sovány, fiús alkatú modell, aki gyökeresen megváltoztatta a divat- és a modellvilágot. Még Elvis Presley Amerikájában is igazi őrületté vált a Beatles- és a Twiggy-kultusz. Andy Warhol felfedezettje, Edie Sedgwick lett a fiatal underground generáció jelképe. A hippidivat meghatározó a korszak számára, ők azok, akik lázadtak a sztereotípiák ellen: nem akartak megfelelni a társadalmi elvárásoknak.

Twiggy Forrás: Northfoto, AFP

A hippimozgalom által megjelenik az etno irányzat, a horgolt fürdőruhák, a háromszög alakú, alig fedő bikini felsőrészek, a hanyag, lezser felsők, a miniszoknya és a vastag talpú cipők, szandálok.

Életvidám, változatos minták díszítették a ruhákat, napszemcsiket, óriás táskákat viseltek, és a nők melltartó nélkül jártak. A kozmetikai ipar is irdatlan tempót diktált, a folyamatosan megújuló termékeivel új trendek alakultak, így ezen a területen is áttörés kezdődött. A nagy világmárkák egy-egy sminkmesterhez kezdtek kötődni, és általuk kommunikálták termékeiket.

Új, kreatív szépségeszmények alakultak ki, mint az etno art,a body art, az op art és a flower power.

Flower power - Egy vietnami háború ellen tüntető lány virágot nyújt a rendőrök felé, 1967 Forrás: Wikipedia

A hatvanas évek közepén megerősödött a feminizmus, és elkezdődött az ellenállás, sok nő teljesen elhagyta a sminket, kinyilatkoztatásul a rájuk nehezedő megfelelési kényszerrel szemben. De ettől függetlenül a korszak forradalmasítja a sminktrendeket, új színek jelennek meg, és változatosabb lehetőségeket kínálnak.

Megjelenik a gyöngyház hatású rúzs, a pasztellárnyalatok, de az igazán trendi pink és barackszín az, ami őrületbe kergeti a nőket. Kialakul a szemhangsúlyos smink, óriási műszempillákat ragasztanak mellé, túlhúzzák a szemhéj vonalát.

A korszak legmeghatározóbb szemfestési stílusa a banánszerűen hatalmasra festett szem és az alsó pillák ceruzával való hangsúlyozása. Népszerűek a rózsaszín, arany, zöld lila, narancs élénk szemhéjfestékek. Majd Brigitte Bardot megjelenése hozott egészen új vonalat: fekete, füstös, nagy szemei és a natúr rúzs kombinációja még a mai napig is hatással van a sminktrendekre.

Marilyn Monroe így csinálta – Szépségtrükkök Hollywood aranykorából

Greta Garbo, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor – csak néhány név a legnagyobb dívák közül, akik Hollywood aranykorában éltek. Szépségük titkait annak idején hét lakat alatt őrizték. Rejtélyes világukba most Larion Oscar ad betekintést!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.