A közösségi oldalak íratlan szabályai - a gyerekek szerint

tinédzser Facebook közösségi oldal megosztás lájkolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg az idősebb generációk számára a közösségi oldalakon való jelenlét csupán egy eszköz, addig a Z generációnak a konkrét élettere. Ők a digitális bennszülöttek, akik gyakorlatilag az online világban nőnek fel. De az online világnak is – csak úgy, mint a fizikainak – vannak olyan íratlan szabályai, amikre a fiatalok kifejezetten érzékenyek. 

Az Egyesült Államokban egy középiskolások körében nemrég végzett felmérés pedig azt is kimutatta, hogy ezek a szabályok korosztályonként változnak.

A középiskola alsó évfolyamaiban nem igazán elfogadott, ha valamelyik társuk a luxusnyaralásán készült képekkel vág fel Forrás: Thinkstock

„Posztolhatsz magadról bikinis vagy napozós képet, ha a testvéreid vagy a családod is rajta van” – ezt egy kilencedikes lány nyilatkozta a fókuszcsoport vizsgálata során. A megjegyzése is alátámasztotta a kutatás azon megállapítását, hogy a középiskola alsó évfolyamaiban nem igazán elfogadott a diákok körében, ha valamelyik társuk a luxusnyaralásán készült képekkel vág fel valamelyik közösségi média oldalán, valamint azt sem díjazzák, ha a lányok túlságosan szexin pózolnak a képeken.

A középiskolás kor egyébként is nehéz a tinilányok számára, hiszen egyrészt egyre nőiesebben próbálnak kinézni, online megjelenésükkel tökéletességet szeretnének sugározni, másrészt arra is figyelniük kell, hogy ne vigyék túlzásba a dolgot, és ne vívják ki kortársaik ellenszenvét.

Mint kiderült, az sem mindegy a gimisek szemében, hogy ki hány képet tölt fel például egy buliról. Egy-három képet még elfogadhatónak tartanak, ám ha valaki már ennél jóval több képpel árasztja el az oldalt, azt senki nem fogadja örömmel. A buliról feltöltött képek amúgy különösen rossz érzést kelthetnek azokban, akik nincsenek rá meghívva, és csupán otthon nézegetik a sorra feltöltött fotókat.

A buliról feltöltött képek amúgy különösen rossz érzést kelthetnek azokban, akik nincsenek rá meghívva Forrás: Thinkstock

Egy a Los Angeles-i Kalifornia Egyetemen készült tanulmány azt is kimutatta, hogy a tinik számára a lájkok ugyanolyan örömérzetet okoznak, mint a felnőtteknek a szex vagy a pénz, éppen ezért a szülők felelőssége is elbeszélgetni velük arról, hogy vajon meddig szabad elmenni a lájkokért, és mi az, amit már nem éri meg megtenni értük.

Szülőként, ha úgy érezed, semmit nem tudsz gyermeked online jelenlétéről, érdemes elbeszélgetni vele, és megkérdezni őt ezekről az íratlan szabályokról, illetve arról, hogy ő maga mit gondol róluk, hiszen ha te is tisztában vagy a korosztálya értékítéletével, segíteni is tudod őt abban, hogy ne lépje túl a határokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.