A 200 méter pillangón olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás hamarosan ismét medencébe ugrik, hogy a tavalyi riói ötkarikás játékok és az Európa-bajnokság sikerét megismételje, sőt túlszárnyalja. A még mindig szemtelenül fiatal Tamást a versenyeket megelőző szokásairól, babonáiról kérdeztük.

Van kabalád, amit magaddal viszel a versenyekre?

Igen, van egy puszis plüss Smileym, amit tavaly kaptam a barátnőmtől, Dalmától. Azóta minden megmérettetésre magammal viszem, ott vár a szálláson.

„Van egy puszis plüss Smileym, amit tavaly kaptam a barátnőmtől, Dalmától”Forrás: Instagram/Kenderesi Tamás

Vannak különleges szokásaid, már ami az úszást illeti?

Régebben minden verseny előtt körbejártam a medencét, de ezt már elhagytam. Azt azonban még tartom, hogy nem úszom a versenymedencében a verseny kezdete előtt. A Világbajnokság megnyitója után persze fogok benne úszni, hiszen meg kell ismernem a medencét, de addig nem.

Egy másik szokásom, mondhatni babonám, hogy mindig alaposan megkötöm a fürdőnadrágomat. Még 8-9 éves lehettem, épp akkor kerültem át a mostani edzőmhöz, Tari Imréhez. Bizonyítani szerettem volna, nagy hévvel beugrottam a medencébe, és akkor lecsúszott a nadrágom, mert nem kötöttem meg elég jól. Én próbáltam a vízben visszarángatni magamra, míg a többiek már bőven úsztak. Ez nagyon kínos volt, ezért erre, azóta nagyon figyelek.

A versenyfelkészülésed során van valami rituáléd?

Igen van. Sokszor lejátszom magamban a verseny előtt azt a bizonyos 200 métert. Mint egy leckét, átveszem az úszás technikáját, taktikáját; a beugrástól, a fordulásokon át, az utolsó karcsapásig. Közben mindig zenét hallgatok, leggyakrabban rockzenét.

Kenderesi Tamás: „Sokszor lejátszom magamban a verseny előtt azt a bizonyos 200 métert”Forrás: Instagram/Kenderesi Tamás

Dalmával meg szoktátok beszélni a versenytaktikátokat? Tudtok egymásnak ilyenformán segíteni, vagy csak szurkoltok a másikért?

Minden úszásnemnek megvannak a maga technikái, trükkjei, így nem nagyon tudunk ezzel egymásnak segíteni. Dalma ezeket az edzőjével beszéli át, én pedig magammal. Ha tehetjük, a medence széléről szurkolunk egymásnak, de előfordul, hogy nem tudunk ott lenni. Ilyenkor tévén nézzük a versenyt, és úgy szorítunk a másikért.

Mivel ünnepled meg a győzelmeidet, dobogós helyezéseidet? Szoktál előre inni a medve bőrére?

Tisztelem a versenytársaimat, sosem bízom el magam. Különösebben nem szoktam ünnepelni egy-egy jó eredmény után, nem vagyok az az önmagát, a közönséggel ünnepeltetős típus sem. De egy világbajnoki címet, azért biztosan kitörő örömmel fogadnék – pláne, hogy itthon sikerülne kiharcolnom. Az idei VB egyébként is különleges lesz, hihetetlen élmény ad majd, hogy a hazai közönség előtt úszhatunk!

„Tisztelem a versenytársaimat, sosem bízom el magam”Forrás: AFP

Már kevesebb, mint egy hónap és kezdődik a Világbajnokság. Ilyenkor gondolom, nagyon megterhelő a felkészülés. Várod már a végét? Terveztek valamilyen pihenést Dalmával, ha lementek a versenyek?

Nagyon szeretek versenyezni, de minden felkészülés és maga a verseny is igen megterhelő mind fizikailag, mind szellemileg. Szóval jöhetne már a VB! Utána biztos, hogy elmegyünk pihenni, lazítani Dalmával, bár még nincs konkrét úti célunk.