Azzal, hogy energiát takarítasz meg, nem csupán a pénztárcádat, de a környezetet is kíméled. Ne aggódj, nem napelemes kávéfőzőt vagy pataknál mosást fogunk ajánlani. A következőkben egyszerű, hasznos és életszerű tippeket adunk, melyeket rövid időn belül szokássá tudsz alakítani.

Takarékoskodj az árammal!

Húzd ki a töltőket a konnektorból, ha épp nem használod őket, hiszen hiába nem tölti be a funkcióját, attól még használ áramot. Ugyanez vonatkozik a tévére is, ha elmész otthonról, ne hagyd készenléti állapotban. A hűtőt sem kell mindig – még nyáron se – a legmagasabb fokozatra állítani.

A legtöbbet azonban a világítással takaríthatsz meg.  

Egyrészt csak abban a helyiségben égjen lámpa, ahol épp tartózkodsz, másrészt használj energiatakarékos izzókat. Bár ezek ára meghaladja a normál égőkét, sokkal tovább működnek.

Használj energiatakarékos izzókatForrás: Thinkstock

A LED-izzók például, akár 25 000 óráig is képesek fényt hozni otthonunkba, a hagyományos izzók 1 000 órájával szemben.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 1 darab LED-égő, 10 évig is képes kiszolgálni minket. A vásárlásnál nézd meg az adott izzó színhőmérsékletét! 

Válassz megfelelő háztartási gépeket!

Nem kell azonnal az összeset lecserélned, de egy régi darab helyett érdemes újban gondolkodnod. Az „A" energiafelhasználású az egyik legjobb választás – van azonban „A+" és „A++" is, ezeknek akár 25-40%-al is kisebb a fogyasztásuk. A mosógép, mosogatógép esetén válassz olyat, amely energiatakarékos, félprogrammal is rendelkezik.

Főzz másként!

A hosszabb időn át fövő ételek esetén – például pörkölt -, használj kuktát. Így akár 30-40%-al is lerövidíted az elkészítési időt, amivel jóval kevesebb energiát veszel igénybe. Ha villanysütőt használsz, nyugodtan kapcsold ki az ételremek tényleges elkészülte előtt 5-10 perccel – mivel a forróság nem illan csak úgy el hirtelen, a finomság ugyanúgy meg fog sülni.

Használj kuktátForrás: Thinkstock

Ne pocsékold a vizet!

Fontos, hogy csak akkor folyjon a víz, amikor ténylegesen szükséged van rá. Figyelj arra, hogy a csapok megfelelően el legyenek zárva; egy csöpögő csappal 1 hét alatt, akár egy kádnyi vizet is veszíthetsz. Fogmosásnál ne folyasd a vizet, a fogmosópohár, nem csak a fogkefék tárolására szolgál.

A kádban lubickolás helyett – mellyel kb. 160 liter vizet használsz -, válaszd a gyors tusolást – amivel hozzávetőleg 100 liter vizet takaríthatsz meg.

Egészségesebb is, hiszen nem az „út porában" ázol, mindig tiszta vízzel érintkezik a tested. Jó, ha mosakodás közben elzárod a vizet. A mosogatásnál is sokat spórolhatsz; először mosogatószeres szivaccsal mosd el az piszkos edényeket, tányérokat, poharakat, majd egyben öblítsd el őket.