6 dolog, amit nem tudtál a manduláról

Forrás: Thinkstock -
szuperétel egészség mandula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mandula igazi szuperétel: vitamin- és ásványianyag-tartalma igen magas, kiváló fehérjeforrás, és telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ezt a csonthéjast az 50 legegészségesebb élelmiszer között tartják számon. Most tudj meg róla még többet!

1. Rokonság

A mandula legközelebbi rokona az őszibarack. Elsőre furcsa belegondolni, hiszen egy magnak és egy húsos gyümölcsnek első látásra nem sok köze lehet egymáshoz. De gondolj csak bele, az őszibarack is csonthéjas gyümölcs. Szintén rokonság áll fenn, de már távolabbi, a kajszibarackkal és a szilvával. Ez egyébként abban is meglátszik, hogy hasonló allergiás reakciókat okoz, mint a fent említett gyümölcsök.

A mandula csonthéjas termés, akárcsak az őszibarack Forrás: Thinkstock

2. Kalória

A magok között a mandulának van a legkisebb kalóriatartalma. Egy marék (kb. 30 gramm) csonthéjasban 160 kalória van, továbbá 9 gramm egészséges, egyszeresen telítetlen zsírok, 6 gramm fehérje és 3,5 gramm rost. Ezeken túl több kalciumot is tartalmaz, mint a többi mag, legyen az pisztácia, kesu, vagy dió.

3. Tejkészítés

Habár a boltok polcai már-már roskadásig vannak mandulatejjel, kevesen tudják, hogy otthon is könnyen el lehet készíteni. A növényi tejek kiváló opciót biztosítanak a laktózérzékenyeknek és a vegánoknak is.

A mandulatejet otthon is könnyen el tudod készíteni Forrás: Thinkstock

4. Fogyasztása

Az előre csomagolt mandulával érdemes vigyázni. Ezek ugyanis sokszor átesnek bizonyos kezeléseken. Ha a nyers vagy a szárazon pirított jelzők szerepelnek a csomagoláson, akkor nincs gond. A pörkölt mandulánál viszont már gyanakodj, hiszen azt nem feltétlenül lehet tudni, hogy milyen zsírsavakban készítették.

5. Szerepe az esküvőkön

Egy régi olasz hagyomány szerint a mandula az esküvőkön is fontos szerepet játszik. A házaspár öt szem cukrozott mandulát ad a násznép tagjainak köszönőajándékként. A mandula kesernyés íze és a cukor édessége a pár különbözőségét és egyben a kettőjük közötti harmóniát képviseli. Az öt szem a szerelem, a boldogság, a termékenység, az egészség és a jólét jelképei.

A mandula kesernyés íze és a cukor édessége a pár különbözőségét és egyben a kettőjük közötti harmóniát képviseli Forrás: Thinkstock

6. Árnyoldalak

Sajnos a mandulafogyasztás árnyoldalairól is beszélnünk kell. Igaz, hogy szuperétel, és rendkívül egészséges, mégis jól tesszük, ha néha diót vagy például lenmagot fogyasztunk helyette, ami a magok királynője. Manapság nagyon trendi lett a mandula, ráadásul a tejkészítésnek is fontos alapanyaga lett. De azt például tudtad, hogy annyi mandula termesztéséhez, amiből 1 deci tej készül, 100 liter vízre van szükség? Ez nagyon durva szám, és nem árt néha az ökológiai lábnyomunkra is gondolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.