A téli vitaminpótlás és antioxidáns-bevitel egyik legfontosabb szereplője a csodás piros kis magokat rejtő gránátalma. Most eláruljuk, miért fontos a fogyasztása, és hogyan lehet a lehető legkönnyebben megpucolni.

Jótékony hatásai

Habár évezredek óta használják gyógyszerként, csak a 2000-es évek elején folytatták le azokat a vizsgálatokat, amelyek megállapították, hogy a gránátalma sokkal erősebb antioxidáns, mint azok az élelmiszerek, amelyeket korábban ebbe a kategóriába soroltunk. Simán veri például a zöld teát és az áfonyát is. Az összesített listában az ötödik helyen áll (az első a goji bogyó). A gránátalma egyébként többféle antioxidánst is tartalmaz, az egyik ezek közül az ellagsav, ami jellemzően bogyós gyümölcsökben és magokban fordul még elő. Az antioxidánsok egyrészt a daganatok kialakulásában felelős szabad gyökök ellen hatnak, másrészt segít bőrünk szépségének és feszességének a megőrzésében, ezzel lassítva az öregedést.

A gránátalma többféle antioxidánst is tartalmaz, amik segítenek bőrünk szépségének és feszességének a megőrzésébenForrás: Shutterstock

A gránátalma B-, C-, E- és K- vitaminokat tartalmaz. Legnagyobb részben K-vitamint, ami a véralvadást segíti, továbbá a máj méregtelenítő funkcióját is támogatja. A B-vitaminok közül leginkább folsav található benne, ami különösen kismamák számára elengetethetlen. A C- és E- vitaminok szintén antioxidáns tulajdonságúak, továbbá támogatják az immunredszer működését.

Megelőzésként használható magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen, csökkenti a rossz (LDL) koleszterint, jó hatással van a bélrendszerre és az anyagcserére, candida ellen, és különböző gyulladásos betegségek ellen is bevethető. 

Mivel alacsony a kalóriatartalma, viszont rostban és vízben kifejezetten gazdag, jól beilleszthető a diétába, az egészséges étrendbe. Víztartalma miatt jó méregtelenítő, rosttartalma pedig a megfelelő anyagcserét segíti. Az igazán finom gránátalma édes, akár önmagában is finom desszert, de pudinghoz vagy zabkásához is nagyon passzol. 

A gránátalma akár önmagában is finom desszert, de pudinghoz vagy zabkásához is nagyon passzolForrás: Shutterstock
Már a Biblia is említést tesz a gránátalmáról, mint a bőség egyik jelképéről


"Mert az Úr, a te Istened jó földre visz be téged; bővizű patakok, források és mély vizeknek földjére, amelyek a völgyekben és a hegyeken fakadnak. Búza-, árpa-, szőlőtő- füge- és gránátalmatermő földre, faolaj- és méztermő földre. Oly földre, amelyen nem nyomorogva eszed kenyeredet, és ahol semmiben sem szűkölködsz..." (V.Mózes 8,7-9)

Pucolásra fel! 

Akik már ismerik a gránátalmát, azok közül sokan mégis ódzkodnak tőle, hiszen túlságosan bonyolultnak, hosszadalmasnak vagy éppen fröcsögősnek tartják a pucolását. Manapság két módszer van elterjedőben a gránátalma pucolását illetően, mi ezt a kocogtatós és a búvár módszernek neveztük el. 

  • A kocogtatós ugyan gyors, de tesztjeink szerint nem feltétlenül fröcsögésmentes:
  • A búvár módszer lényege ezzel szemben éppen az, hogy a konyhát ne kelljen a művelet után takarítani, és még a ruhánkat is megóvjuk: