Nagyfokú naivság azt gondolni, hogy minden házasság örökké fog tartani. A párkapcsolati problémákra azonban a hűtlenség nem megoldás, főleg abban az esetben nem, ha gyermekek is vannak. A következőkben adunk egy kis ízelítőt abból, hogy milyen módon teheti tönkre a gyermekek életét, ha a megcsalás felüti a fejét a családjában.

 

Forrás: Shutterstock
Lehet újra szeretni valakit a hűtlenség után?

Az embereket két dolog hajtja; a biztonság és a kaland iránti vágy. Ezt a kettőt pedig egy hosszú távú párkapcsolatban nagyon nehéz egyszerre megélni, de nem lehetetlen. Rengeteg energiára, megfelelő érzelmi intelligenciára, valamint hatékony kommunikációra van hozzá szükség, mindkét fél részéről. Ám ha valamelyik hiányzik, úgy képbe kerülhet az a bizonyos harmadik fél. Sokan úgy érzik, egy megcsalás után nincs visszaút, de ez közel sincs így. Olvasd tovább!

Így hat a gyerekekre, ha az egyik szülő hűtlenné válik 

Felelősnek érzik magukat

A gyerekek hajlamosak magukat hibáztatni, ha azt látják, hogy a szüleik veszekednek, elhidegülnek egymástól. Főként a kisebbek gondolhatják azt, hogy ezeket a negatív érzéseket ők okozzák, ami miatt bűntudatuk lesz.

Megváltozik a viselkedésük

Az árulás miatti, családon belül fellépő bizonytalanság rátelepszik a gyermekekre. Ekkor az egész kis életüket megalapozó biztonságérzet megszakad, amitől csökken az önbecsülésük, a ragaszkodásuk, visszahúzódóvá, síróssá, rosszalvókká, az esetek kisebb százalékában pedig agresszívakká válnak.

Az árulás miatti, családon belül fellépő bizonytalanság rátelepszik a gyermekekreForrás: Shutterstock

Ők maguk is hűtlené válnak

A gyerekek számára a szüleik mintaként szolgálnak, és gyakorta tudat alatt elkövetik az ő hibáikat. Épp ezért a hűtlen szülők gyermekeinek legalább fele fogja felnőttként megcsalni a párját.

Kötődési problémái lesznek

A családi dinamika nagyon erősen hat a gyermekekre. Épp ezért érezhetik úgy, hogy a hűtlen szülő az egész családdal szemben vált árulóvá. Ezt a csalódás – vagyis ennek megismétlődése – pedig beárnyékolja a későbbi baráti és párkapcsolataikat. Mivel nem akarják újból átélni, így inkább nem is alakítanak ki erős bizalmi viszonyokat.

Őrülten féltékenyek lesznek

Akkor, ha a szülői hűtlenség esetükben nem váltott ki felnőttként csalárdságot, úgy nagy eséllyel rettegni fognak attól, hogy partnerük fogja őket megcsalni. Ez az indokolatlan féltékenység pedig megmérgezi majd az összes párkapcsolatukat.

Felnőttként az indokolatlan féltékenység megmérgezi majd az összes párkapcsolatukatForrás: Shutterstock

Elveszítik a szerelembe vetett hitet

Ők lesznek azok, akiknek csupán alkalmi kapcsolataik lesznek, büszkén hirdetik, hogy a szerelem és a boldog házasság csupán egy elérhetetlen idea. Emiatt azonban boldogtalan felnőttek lesznek.

Ha a pároddal szembeni tisztelet nem is, legalább a gyermeked lelkében végbemenő negatív folyamatok akadályozzanak meg abban, hogy hűtlenné válj – egy nem jól működő kapcsolatnak inkább vess véget békésen.