Művészet, szórakozás, szerencsejáték, történelmi hagyományok és kissé talán különös szokások teszik New Orleanst egy nem mindennapi várossá. Nem kevés, itthon is ismert játékot, zenét és celebet köszönhetünk az 1718-ban, franciák alapította városnak.

A jazz hazája Ha csak egyetlen dolgot kellene felhozni a várossal kapcsolatban, az szinte biztos, hogy a jazz lenne. A fekete gyökerekkel rendelkező dallamok több mint száz éve hangzottak el először New Orleans klubjaiban, és hamar világszerte ismertté tették a várost. A műfaj legnagyobb alakja természetesen Louis Armstrong, aki a jazz mellett sokat tett a fekete zenészek és művészek elfogadásáért is.
Érdemes megjegyezni, hogy az első amerikai operát is itt tartották 1796-ban.

Louis ArmstrongForrás: AFP


Póker, kockázás A szerencsejátékokat, így a pókert is egyértelműen Las Vegashoz kötjük, kevesen tudják azonban, hogy a világ talán legikonikusabb kártyajátéka a New Orleans-i tengerészekkel indult világ körüli útjára.
A póker mellett a zöld asztalon játszott, kaszinókból ismert kockázás is innen származik.

Franciák, spanyolok és a hurrikánok A várost 1718-ban a franciák alapították La Nouvelle-Orléans néven. Ez után spanyol, majd újra francia kézre került, végül 1803-ban vásárolta meg az Egyesült Államok. A sokszínű múltnak köszönhetően jelenleg 20 történelmi negyedet számlál a város.
Eredeti területe, amit ma csak francia negyedként emlegetnek, egy mocsárra épült, amiről úgy gondolták, hurrikántól védett terület. A város azóta természetesen nagyobb területet foglal el, így a hurrikánoktól sem mentes, a városvezetés rengeteg óvintézkedést tesz a forgószelek ellen.
A város egyébként még Velencénél is nagyobb kanálisrendszerrel büszkélkedhet.

Francia negyed New OrleansbanForrás: Shutterstock

Elsőre furcsának tűnő szokások A legtöbb nagyvárosnak van valami meghökkentő hagyománya, ez alól New Orleans sem kivétel.
Az Amerikában játszódó filmekben például sokszor láthatjuk, hogy a papírzacskóba csomagolt alkoholosüvegekért nem szól a rendőr, New Orleansban pedig még műanyag pohárból is szabad inni az utcákon. A bárok is alkalmazkodtak ehhez, a legtöbb helyen lehet kérni „elviteles" pohárban az italokat.
A jazz annyira nagy szerepet játszik az emberek életében, hogy sokszor a temetéseken is ez szól. Sokaknak meghökkentő, hogy majdhogynem ünnepséget csapnak egy búcsúztatón, számukra viszont ez teljesen megszokott. 

Földöntúli lények A szellemekben, kísértetekben és földön bolyongó lelkekben hívők sokszor látogatják a várost, úgy tartják ugyanis, hogy itt történik Amerika legtöbb paranormális tevékenysége. Ezt egyrészt a brit-amerikai háborúnak a várostól nem messze zajlott csatájához (1814–1815), másfelől pedig Marie Laveau vudukirálynő múltbéli tevékenységéhez kötik, akinek sírja a régi francia negyedben található. 

+ Itt született celebek Louis Armstrong mellett Lil Wayne, Reese Witherspoon, DJ Khaled, Ellen DeGeneres és Pauley Perrette, az NCIS-ben Abbey Sciutót alakító színésznő is innen származik.
Ha kíváncsi vagy egy hamisítatlan New Orleans-i krimire, nézd az NCIS: New Orleans ötödik évadának premierepizódjait január 24-től, 21:00-kor az AXN műsorán!