Ha valami újra és egyedire vágysz: így dekoráld a házad külső falát

Forrás: Shutterstock -
polisztirol ház munkaállvány dekorálás bauhaus2019 homlokzat fal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A házak külső díszítése nem új keletű dolog, az építészetben évezredek óta jelen van. A funkciók előtérbe helyezése mellett a 21. századi architektúrában is van tehát helye. Nem kell feltétlenül a régi stílusú házakra gondolnod, akár egy minimalista családi ház dekorálásához is megtalálhatod a megfelelő dizájnt és technikát. Ehhez adunk most segítséget.

Festés

Sok családi háznál akad egy olyan fal, amely nagy felületével és kisebb ablakaival szinte festővászonként magasodik eléd. A kézügyességgel megáldottak maguk is alkothatnak valami varázslatos képet, de nem kell egyből Leonardo vagy Michelangelo nyomdokaiba lépned. A geometriai formák is remekül mutatnak, ha a megfelelő színeket használod. Adj teret a képzelőerődnek!

Adj teret a képzelőerődnek, a megfelelő színekkel a geometriai formák remekül mutatnak Forrás: Shutterstock

Polisztirol

Mindenki előtt ott vannak a csodás stukkók, díszítőlécek és téglák, amelyekkel a ház külsejét csinosíthatjuk. Ám ezek felhelyezése egyrészt nem nélkülözheti szakember segítségét, másrészt nem is tartoznak a legolcsóbb díszítőelemek közé.

A polisztirolt általában csak a hőszigetelésnél alkalmazzák, de akár alap állapotában, akár habosított formában (hungarocell) alkalmas a homlokzat díszítésére is. Segítségével a legkülönfélébb stílusban dekorálhatod a házadat. Lényegében csak a fantáziád és a szépérzéked szabhat határt, mivel nem csupán a kész elemek közül választhatsz, a megfelelő cégek egyedi megrendeléseket is vállalnak. Ezzel a technikával sokkal gazdaságosabban és némi tapasztalattal akár te is egyedibbé varázsolhatod a házadat.

A polisztirolt alkalmas a homlokzat díszítésére is Forrás: Shutterstock

Elég kreatívnak érzed magad? Spórold meg a munkadíjat! A polisztirolelemek felhelyezésében és a festésében is nagy szolgálatot tehet egy mobil munkaállvány, amellyel nem kell se létrán egyensúlyoznod, se állványt bérelned a munka elvégzéséhez.

Gipszstukkók

Amennyiben tartósabb és értéknövelőbb megoldásban gondolkodsz, úgy remek választás a gipszből készült díszítőelem. A szakember itt elengedhetetlen, de cserébe szinte már műalkotásnak is beillő díszítőelemekkel gazdagodhat az otthonod.

Remek választás a gipszből készült díszítőelem, szinte már műalkotásnak is beillik Forrás: Shutterstock

Kövek

A terméskő leginkább a mediterrán stílusú házaknál kaphat szerepet, de alternatívája, a kváderkő textúrájának és színe változatosságának köszönhetően ma már a legmodernebb épületek külső falain is megtalálja a helyét. Rakd ki vele a bejárati ajtó és a garázskapu oldalát, vagy egyszerűen csak használd az élek mentén, az ablakok körül.

A kövekkel kirakott házfal modern stílust kölcsönöz a háznak Forrás: Shutterstock

A homlokzat- és épületdíszítésnek számtalan formája létezik. A leggyakoribb az ablakok és az ajtók, valamint a teraszok és ereszpárkányok dekorálása, sőt az utcanév / házszám 3D-s megjelenítése is igen népszerű. Válassz saját ízlésednek és családi házadnak megfelelő díszítési motívumokat, és tűnj ki az utca tömegéből!

A cikket támogatta a Bauhaus Szakáruházak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.