Visszavonhatatlanul megérkezett az igazi jó idő, amire már oly rég vártak a kutyatulajdonosok is. Végre kellemes napsütésben lehet együtt sétálni a vízparton, a közeli erdőkben, birtokba vehetők a nyaralók, és hosszú kilométerek elé nézhetünk egy pihentető nyaralás érdekében. Ezekhez azonban autóba kell ültetni a házi kedvencet. A biztonságos és mindenki számára kényelmes utazás kérdéskörét fogjuk most végigjárni.

 

Hol utazzon négylábú barátunk?  

Az autóban ott a biztonsági öv, az ülések hozzánk lettek igazítva, így akár hosszabb távon is kényelmesen, biztonságosan utazhatunk. A kutyák esetén erre nekünk, gazdiknak kell külön figyelnünk.

Sokszor lehet látni kutyát az anyósülésen utazni vagy szabadon futkosni a hátsó üléseken, de ez se számára, se számunkra nem biztonságos. Egy ütközésnél, nagyobb fékezésnél akár a szélvédőn is átrepülhet.

Szállítsd a csomagtartóban!

Természetesen ez a kombi és félkombi autók esetén jöhet szóba, a hagyományos csomagtartók még a kisebb kutyák szállítására sem alkalmasak, hiszen levegőtlenek, sötétek, és esélyünk sincs reagálni kutyánk jelzéseire. Az autós kutyafekhely tökéletes választás, ha ilyen módon szállítanánk házi kedvencünket, mivel a felgyűrődő pokrócokkal ellentétben, ezzel könnyebben tudnak ellazulni az utazás során.

Kombi és félkombi autók esetén jöhet szóba a kutya csomagtartóban utaztatásaForrás: Shutterstock

Foglalja el a hátsó ülést!

Ha a kutyánk elég nyugodt, úgy utazhat a hátsó ülésen. Ebben az esetben mindenképp gondoskodjunk ülésvédőről, ami megóvja a kárpitot, és egyfajta bölcsőként vigyáz kedvencünkre, de lehet kapni térelválasztó hálót is, amellyel megakadályozhatjuk, hogy a kutyánk előre ugorjon, vagy bármilyen más módon megzavarjon minket vezetés közben. Ha szeretnénk kikötni az autóban, ne nyakörvet, hanem hámot használjunk vagy speciális biztonsági pórázt. Ha kutyánk szereti kidugni fejét az ablakon, vegyünk autós ablakrácsot.

Autóban való utaztatásra a legjobb megoldás a szállítóboksz, nagyobb testű ebek esetén a szállítóketrec. Ezek megfelelően rögzítve a legbiztonságosabbak kutyánk számára. A szállítódoboz mindenképp legyen jól szellőző, és már az utazás előtt ismertessük meg kutyánkkal. Senki sem tud koncentráltan vezetni, miközben kedvence ugat vagy nyüszít, mert be lett zárva egy ismeretlen ládába.

Ha kutyánk a hátsó ülésen utazik, használjunk ülésvédőt, és adjunk rá hámot a biztonsága érdekébenForrás: Shutterstock

Milyen hosszú útra indulunk? 

Egy félórás út előtt is érdemes betartani, hogy enni előtte maximum 2-3 órával kapjon a kutya, a rövid sétára, ami alatt elvégezheti a dolgát, pedig közvetlenül indulás előtt kerítsünk sort. Az autóban már ne kapjon se enni, se inni. Hosszabb, többórás út alatt álljunk meg többször, ekkor adjunk vizet az ebnek, és engedjük egy kicsit mozogni.

Fontos, hogy sose hagyjuk magára nyáron kedvencünket az autóban! A lehúzott ablak is csak egy pár perces kimenőt jelent – például, hogy fizessünk a benzinkúton –, hiszen a benti hőmérséklet olyan hamar és olyan mértékben megnövekedhet, hogy az könnyen a kutyánk életébe kerülhet.

Hosszabb, többórás út alatt álljunk meg többször, ekkor adjunk vizet az ebnek, és engedjük egy kicsit mozogniForrás: Shutterstock

Mi kerüljön a kutya csomagjába? 

A legfontosabbak, amelyek a kis kézipoggyászban kell hogy helyet kapjanak: oltási könyv, esetleges orvosi papírok, gyógyszerek, útlevél – ha külföldre utazunk –, itatótál, jutalomfalat, póráz, kutyapiszokzacskó. Emellett az úti célunk és ott-tartózkodásunk hosszától függően vigyünk magunkkal állateledelt, játékot, fekhelyet is.