Ne csak kényeztesd, de védd is meg a házi kedvencedet - Stop az élősködőknek!

féregtelenítés élősködők kutya bolha házi kedvenc macska kullancs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A külső és belső élősködők nem pihennek, folyamatosan lesnek házi kedvencedre, aki segítséged nélkül védtelenné válik velük szemben. Nem csupán a bolhanyakörvre kell gondolnod, ha felelős állattartóként tekintesz magadra.

A házi kedvenceket érintő megbetegedések nem csupán a gazdik lelkét, de pénztárcáját is igencsak megterhelik. Az állatorvosi költségek mellett, a gyógyszerek is igen jelentős kiadást róhatnak az emberre, amire sokan nincsenek felkészülve. Jóval olcsóbb és a kutya, macska szempontjából biztonságosabb, továbbá komfortosabb a megelőzés, amire ma már több, kombinált készítmény is rendelkezésre áll tabletták, cseppek, spray-k, nyakörvek formájában – attól függően, hogy milyen élősködőtől kívánod megvédeni kisállatodat.

A házi kedvencek leggyakoribb élősködői

Bélférgek

Az ilyen típusú paraziták a kutyákat és a macskákat lényegében bárhol és bármikor megfertőzhetik, még úgy is, hogy lakásban vannak tartva. Egy galand- vagy fonálféreg fertőzés a hasmenésen, drasztikus fogyáson és rossz közérzeten túl például az immunrendszer legyengüléséhez is vezethet, a kifejlett férgek továbbá a bél érrendszerén keresztül akár a májba és a tüdőbe is eljuthatnak.

Mivel már csak akkor vesszük észre a férgességet, amikor elszaporodtak a paraziták és komoly gondot okoznak, így érdemes negyedévente széles-sprektumú féregtelenítést végezni.

A férgesedés a rossz közérzeten túl például az immunrendszer legyengüléséhez is vezethet Forrás: Shutterstock

Kullancs

Ettől az élősködőtől elsősorban a kutyákat kell félteni, illetve a kertbe kijárós macskákat. Sétáltatás közben észrevétlenül megy bele a kullancs az állatba, amit – főként a hosszabb, sűrűbb szőr esetén – lehet, hogy már túlkésőn veszel észre. Ennek a parazitának 48 óra kell ahhoz, hogy átadja a baktériumokat, melyek kullancstól függően jelenthetnek Lyme-kórt, anaplazmózist, vérzéses kullancslázt vagy épp babéziózist.

Minden séta vagy kertben töltött idő után érdemes ellenőrizni házi kedvenced bőrét, kiemelten kezelni a „melegebb" területeket, mint a fül környéke vagy a hónalj.

Bolha

Ez az apró élősködő nem csupán a kutya vagy macska hétköznapjait képes megkeseríteni. Egyrészt fertőzéseket terjeszthet, másrészt elszaporodva az állat egészségét is komolyan veszélyezteti anélkül, hogy betegséget váltana ki. Sőt, egy lakásban tartott házi kedvenc esetén nem ritka, hogy a kézmosást mellőző simogatás, vagy az állat fekhelye környékén való hosszabb tartózkodás következményeként az emberre is átkerülhetnek a bolhák. Hazánkban több mint 100 bolhafaj él, és sokuk épp úgy kedveli a vérünket, mint szeretett állatainkét.

A bolha fertőzéseket terjeszthet, másrészt elszaporodva az állat egészségét is komolyan veszélyezteti Forrás: Shutterstock

Az emberre is veszélyesek

Ne gondold, hogy egy-egy élősködő által okozott betegség Rád nem lehet kihatással. A galand-, kampós- vagy orsóférgesség és a vérzéses kullancsláz például az emberre is komoly veszélyt jelenthet.

Kutya az autóban – Utazási tippek, hiszen a biztonság és a kényelem elengedhetetlenhttp://www.life.hu/csalad/20190605-kutya-az-autoban-utazasi-tippek-hiszen-a-biztonsag-es-a-kenyelem-elengedhetetlen.htmlVisszavonhatatlanul megérkezett az igazi jó idő, amire már oly rég vártak a kutyatulajdonosok is. Végre kellemes napsütésben lehet együtt sétálni a vízparton, a közeli erdőkben, birtokba vehetők a nyaralók, és hosszú kilométerek elé nézhetünk egy pihentető nyaralás érdekében. Ezekhez azonban autóba kell ültetni a házi kedvencet. A biztonságos és mindenki számára kényelmes utazás kérdéskörét fogjuk most végigjárni. CsaládOrigoGyerekek, akiknek a legjobb barátja egy kutya: tündéri fotókhttp://www.life.hu/csalad/20180313-gyerekek-akiknek-a-legjobb-baratja-egy-kutya-fotok.htmlA gyerekek és a kutyák jó barátok lehetnek, ha megfelelő alapot kapnak hozzá. Sőt, időnként a négylábú kedvencek a legkülönfélébb szerepeket veszik fel, ha a legjobb kis barátjukról van szó: hős, őrangyal, ápoló, pótszülő, lelki támasz... stb. Ismerd meg ezt a szívbemarkolóan kedves oldalukat is. CsaládOrigoA kutyamenhelyeken örökbefogadók igazi angyalokhttp://www.life.hu/csalad/20180216-a-kutyamenhelyeken-orokbefogadok-angyalok.htmlKiskutyát? Először alaposan gondold végig a dolgot. Több szempontot is figyelembe kell venned, hiszen egy kutya nem játék, komoly felelősség, főként, ha „csak” a gyerek miatt tartanál. Természetesen nem mondjuk, hogy ne válassz tenyésztőtől, de érdemes megfontolnod, hogy menhelyről hozz el egy drágaságot. CsaládOrigoBoldog élet hat gyermekkel – Egy nagycsaládos édesanya vallomásahttp://www.life.hu/csalad/20190901-boldog-elet-hat-gyermekkel-egy-nagycsalados-edesanya-vallomasa.htmlA házaspár sosem tervezett sok gyermeket, életük azonban másként alakult, ők pedig nem is lehetnének boldogabbak. Lucia először egy kisfiúnak adott életet, majd következett egy ikerpár – szintén fiúk -, a harmadik várandósság pedig három lánnyal lepte meg a szülőket. CsaládOrigoAz e-sport és a kamaszok, avagy videojátékozás mesterfokonhttp://www.life.hu/csalad/20190729-az-esport-es-a-kamaszok-avagy-videojatekozas-mesterfokon.htmlHa meghalljuk a videojáték szót, sok szülőnek az azonnali tiltás és a lehetséges veszélyek jutnak elsőként eszébe. A harmincas korosztálynak és a náluk idősebbeknek is érdemes azonban nyitott szemmel járniuk, és megismerniük, miről áradoznak „a mai fiatalok". Megérkezett az e-sport, és világszerte emberek millióit hozza lázba. Tudj meg többet róla! CsaládOrigoBe sem fejezte a gimnáziumot, most mégis 24 milliót keres napontahttp://www.life.hu/csalad/20190821-be-sem-fejezte-a-gimnaziumot-most-megis-24-milliot-keres-naponta.htmlA 16 éves Hannah Kathleen Hawkshaw a betegsége – a három éve tartó krónikus fáradtság – miatt függesztette fel iskolai tanulmányait, de később sem ült vissza az iskolapadba, helyette kiépített egy nemzetközi vállalkozást. Család

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.