Tippek, hogyan gondozd a leandered

Forrás: Shutterstock -
leander növény tanács dísznövény kertészkedés kert növényápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A leander vagy más néven babérrózsa, bár eredetileg a mediterrán országok lakója, már régóta kedvelt dísznövény hazánkban is. Kertben, teraszon vagy a lakásban is az otthonunk dísze lehet, de van néhány dolog, amit érdemes tudni róla.

A lakásban

A leander nagyon szereti a meleget és a fényt, így ha lakásban tartjuk, mindenképpen olyan helyet válasszunk neki, ahol reggeltől estig fürdőzhet a napsugarakban. Ilyen hely hiányában az otthonunk leginkább napos területét jelöljük ki számára.

Leander (babérrózsa) Forrás: Shutterstock


A szabadban


Mindegy, hogy a kertbe vagy a teraszra szánjuk a leandert, egy biztos, mindenképpen cserépben vagy dézsában lesz a helye. Míg eredeti élőhelyén szabadon virágzik, addig a mi éghajlatunkon a telek miatt csak így érdemes tartani, hogy a hidegebb időszakban fedett helyre menekíthessük. Bár az őszi, hűvös időt még jól bírja,

2-6 Celsius-fokon már érdemes elrakni telelni.

A téli pihenőre ideális lehet a pince, mivel ebben az időszakban napfényt sem igényel a növény. Tavasszal, a fagyok elmúltával már visszavihetjük a szabadba, ám figyeljünk oda, mert a fénymentes időszak után ajánlatos először félárnyékos helyet keresni neki, hogy visszaszokjon a napsütéshez, ellenkező esetben le is hullajthatja a leveleit az erős napsugárzás hatására.

Éltető víz

A leander vízigénye hatalmas. Nyáron érdemes az esti órákban jól megöntözni, amikor már nincs nagy hőség, mert a tűző napsütésben a virágföld felforrósodhat, és ha ilyenkor hideg víz éri, akkor a levelei besárgulhatnak és lehullhatnak. Ha napközben locsoljuk – egyébként nyugodtan lehet, ha úgy látjuk, hogy szükséges - azt mindenképpen langyos vízzel tegyük. Tavasszal és ősszel reggelente vagy délelőtt öntözzünk, mert ezekben az évszakokban este még hideg a levegő és a leander megfázhat.Télen pedig csak annyi vizet adjunk neki, hogy ki ne száradjon.

A leander nagyon szereti a meleget, a fényt és a sok vizet Forrás: Shutterstock


Metszés


Ha igazán szép, dús leandert szeretnénk, mindenképpen meg kell metszeni a növényt. A metszést tavaszra időzítsük, bár vannak, akik ősszel is visszavágják. Tavaszi metszéssel a bokrosodást tudjuk elősegíteni, míg az őszi a kártevők ellen is védelmet nyújthat. A teleltetést követő visszavágáskor jó, ha

minden második oldalhajtás kétharmadát eltávolítjuk,

a többinek pedig az egyharmadát. Amelyik ágon egyáltalán nem jelennek meg rügyduzzanatok, azokat tőből metsszük le.

Az igazán bőséges virágzás érdekében használjunk marhatrágyát és/vagy tápoldatot, mert bizony a leander sokszorosan meghálálja a gondoskodást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.